nije imala mira

Smestio je njenu garderobu pored svoje kancelarije, a između — TAJNA VRATA: MRAČNA OPSESIJA glumicu je koštala KARIJERE

0

Tipi Hedren imala je priliku za veliku karijeru, ali zapala je za oko Alfredu Hičkoku...

tipi hedren oči u oči sa alfredom hičkokom
tipi hedren oči u oči sa alfredom hičkokomfoto: Edward Roth / Alamy / Alamy / Profimedia

Slavna glumica Tipi Hedren otkrila je da ju je, navodno, Alfred Hičkok, okrutni "otac strave", seksualno napastvovao dok su zajedno radili na filmovima "Ptice" i "Marni", koji su nju i proslavili.

 

Glumica je govorila o svojoj prošlosti i tome kako ju je slavni Hičkok, čija je Tipi mračna opsesija bila, tretirao, a većina je ekranizovana u filmu iz 2012. godine, Devojka, ali svežije informacije otkrila je do detalja u autobiografiji Tipi: Memoari.

 

Kako piše Dejli mejl, Hičkokovo nasilno ponašanje počelo je kada je izabrao Tipi da glumi u "Pticama", njenom prvom filmu, a Hičkokovom sledećem filmu posle "Psiha". 

 

Hedrenova navodi da je Hičkok naredio ostalim članovima ekipe na setu da ne smeju da se socijalizuju s njom, niti da je dodiruju, a bio bi veoma nervozan kad bi je video da priča s drugim muškarcima.

 

Ona tvri da se jednom bacio na nju i probao da je poljubi dok su putovali njegovom limuzinom. Sledećeg dana na setu, dok su snimali čuvenu scenu u telefonskoj govornici u "Pticama", kada njen lik ptice napadaju, kako Tipi tvrdi, jedna mehanička vrana slomila je staklo koje je trebalo da bude neprobojno, a krhotine su joj se zarile u lice. Takođe, u sceni kad je ptice napadaju u spavaćoj sobi, rekli su joj da mehaničke ptice ne rade i da će morati da upotrebe prave.

 

tipi hedren je na snimanju 'ptica' proživela pravu psihofizičku torturu
tipi hedren je na snimanju "ptica" proživela pravu psihofizičku torturufoto: The Hollywood Archive/Profimedia

Navodno, provela je pet dana snimajući scenu sa pravim pticama koje su se "bacale" na nju i kačile za njeno telo elasičnim gumicama. Ona kaže da se slomila kada je ptica koja joj je bila zakačena za rame zamalo zarila kandže u oči i provela je iduću nedelju u krevetu, iscrpljena.

 

Hedrenova sumnja sada da je to bio Hičkokov pokušaj da je kazni jer je odbila njegove seksualne nasrtaje. 

 

Idući film u njenom ugovoru bio je "Marni", a uključuje scenu kada lik koji je glumila Tipi biva silovan od strane muža. Tipi veruje da je scena u kojoj muškarac napada svoju mladu zapravo bila Hičkokova lična fantazija o njoj.

 

tipi hedren i alfred hičkok
tipi hedren i alfred hičkokfoto: akg-images / AKG / Profimedia

Njegovo nedolično ponašanje nastavilo se, tvrdi Tipi, a on je naručio masku njenog lica za sebe, iako to nije bilo potrebno u svrhe filma. Njenu garderobu smestio je do svoje kancelarije i mogao je da uđe u nju pomoću vrata koja su ih spajala!

 

Hičkok je nalazio način da iskaže svoju opsesiju mnome, kao da sam bila dužna da mu uzvratim — piše Hedren u autobiografiji i navodi da joj je i javno izjavio ljubav.

 

Jednog dana pozvao ju je u kancelariju...

 

Odjednom me zgrabio, stavio ruke na mene, bilo je seksualno, perverzno i ružno.

 

tipi hedren tvrdi da je hičkok bio nezdravo opsednut njom i zagorčavao joj je život
tipi hedren tvrdi da je hičkok bio nezdravo opsednut njom i zagorčavao joj je životfoto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Bio je, navodno, frustriran njenim otpotom i pretio joj je da će joj uništiti karijeru. Blokirao je studio Univerzal kada je su hteli da njen performans nagrade kandidaturom za Oskara i pričao je drugima ružno o njoj.

 

I dalje je bila pod ugovorom s njim, u tom trenutku ostale su još dve godine, a on joj nije dozvoljavao da radi s drugom režiserima. Zato, uz činjenicu da niko drugi nije hteo da podriva Hičkokov autoritet, smatra da da njena karijera nije mogla da se oporavi.

 

— Da se to desilo u današnje vreme, bila bih veoma bogata žena — smatra Tipi Hedren.

 

Bonus video

Ovo su glavne osobine potencijalnih nasilnika

 

makonda-tracker