zanimljivo

Ovo SIGURNO niste znali! Emanuel Makron je PRINC jedne evropske zemlje

0

Ne, naravno da nije u pitanju Francuska!

foto: EPA-EFE/MICHEL EULER / POOL MAXPPP OUT
foto: EPA-EFE/MICHEL EULER / POOL MAXPPP OUT

Emanuel Makron trenutno je na mestu predsednika Republike Francuske uz drugom mandatu, a malo je poznato da ovo nije jedina titula koju on ima. Naime, Makron je, uz to, i – princ.


Naravno, ne princ Francuske, koja je slavno 1789. godine u Francuskoj revoluciji zbacila monarhiju, već Andore, jedne od najmanjih evropskih država.

 

Andora je kneževina u jugozapadnoj Evropi, koja se prostire na 468 m² i ima populaciju od oko 85.000 ljudi, a jedna je od 12 preostalih monarhija Starog kontinenta.


Titula suprinca Andore je automatska povlastica koja se dodeljuje svakom predsedniku Francuske, što Emanuela Makrona čini princem, a on ovo mesto deli s biskupom Urgela.

 

1 / 7 Foto: EPA/JULIEN DE ROSA


Naime, kralj Anri IV od Francuske je još 1607. godine izdao edikt kojim se kralja Francuske i biskupa Urgela uspostavio kao suprinčeve Andore. Političke prilike su se menjale, ali je ova odluka ostala na snazi, pa tako danas šef francuske države – bio on kralj, car ili predsednik – nastavlja da služi u ovoj ulozi.


Međutim, svaki suprinc može da imenuje svog ličnog predstavnika, pa tako Makrona danas predstavlja Patrik Štzoda, a biskupskog suprinca Žozep Marija Mauri.

 

 

makonda-tracker