kao u horor filmu

Sačekala je da zaspi, pa ubila svaki znak života u njemu: Strašna smrt glumca zbog kog ste se smejali bezbroj puta

0

Glumac i komičar kog su zvali Čovek sa hiljadu glasova bio je na vrhuncu karijere kada su njegovi privatni problemi kulminirali i doveli do toga da postane žrtva svirepog ubistva

Fil Hartman i Arnold Švarceneger u filmu 'Turbotata'
Fil Hartman i Arnold Švarceneger u filmu "Turbotata"foto: 20TH CENTURY FOX / Entertainment Pictures / Profimedia

O Holivudu i životima najuspešnijih glumaca na svetu čitali smo mnogo čudnih, uznemirujućih i bizarnih priča, a jedna od najvećih holivudskih tragedija bez sumnje je slučaj Fila Hartmana.


Šarmantni glumac i komičar brutalno je ubijen u sopstvenom krevetu kada je imao samo 49 godina, a od njegove priče i danas podilazi jeza.


Ko je bio Fil Harman?


Glumac rođen kao Filip Hartman, u Brendfordu, u Kanadi, bio je četvrto od čak osmoro dece Doris Margerit i Ruperta Hartmana. Njegov otac bavio se prodajom građevinskog materijala i u porodici nije bilo nikoga ko je naginjao kao šou-biznisu. Međutim...

 

Fil Hartman u filmu 'Turbotata'
Fil Hartman u filmu "Turbotata"foto: 20TH CENTURY FOX / Entertainment Pictures / Profimedia

Hartmanovi su se preselili u Ameriku kada je Fil imao 10 godina i uskoro je bilo jasno da će on biti zvezda pozornice ili makar da bi to lako mogao da postane ako bi želeo. Iako su se često selili, a deca su menjala škole, Fil bi se uvek lako okružio društvom jer je u svakom trenutku bio u centru pažnje, kao glavni šaljivdžija i neko ko ume da privuče i nasmeje ljude.

Završio je Državni univerzitet u Kaliforniji, diplomirajući u oblasti grafičkog dizajna, a time se bavio više nego što je poznato. Tako je interesantno da Fil Hartman stoji iza omota albuma mnogih američkih bendova, među kojima su Poco i America.


Ipak, sredinom sedamdeseti je ušao u komičarsku grupu The Groundlings, u kojoj je sarađivao s mnogim istaknutim zvezdama komedije i, štaviše, on Hartman je bio taj koji je pomogao Polu Rubensu da razvije čuveni lik Pivija Hermana. Publika ga posebno pamti po urnebesnim skečevima u kultnoj humorističnoj emisiji "Saturday Night Live", a igrao je i u velikom broju holivudskih filmova. Jedan od simpatičnijih svakako je "Turbotata", u kom je igrao pored Arnolda Švaracenegera.

 

Fil Hartman pozajmljivao je glas likovima u 'Simpsonovima'
Fil Hartman pozajmljivao je glas likovima u "Simpsonovima"foto: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

U "Simpsonovima" je pozajmio glas za čak pet likova, a pojavio se u 52 epizode, najčešće kao Lajonel Hac i Troj Meklur. Zbog ovog dara, često su ga nazivali "Čovekom sa hiljadu glasova".

 


Život u potrazi za ljubavlju


Fil Hartman pričao je da, iako je rastao u velikoj porodici, u detinjstvu nije osećao ljubav, pa je svoj odrasli život proveo u traganju za njom. Njegova druga supruga Lisa Strejn je, međutim, tvrdila da nije bio tako topao – neretko bi se jednostavno i iz čista mira "isključio".


Pričala je da bi Fil "nestao emocionalno, otišao u neki svoj svet".


Ta pasivnost može da vas izludi – rekla je Lisa.


Glumac je najpre bio u braku s Grečen Luis od 1970. do 1972, potom s Lisom Strejn od 1982. do 1985, a 1987. oženio se Brin Omdal. Mediji su pisali da se par upoznao na "sastanku naslepo".

 

Fil Hartman izgradio je veliku karijeru u Holivudu
Fil Hartman izgradio je veliku karijeru u Holivudufoto: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

Ipak, za Fila to nije bila treća sreća.

 

Kako je i sama Brin bila glumica, bez mnogo uspeha, ona je bila ljubomorna na Hartmanov uspeh i činjenicu da je ostajala u senci. U braku su dobili dvoje dece – Šona i Birgena Hartmana, zbog kojih su ostajali zajedno iako je bilo jasno da je njihova zajednica osuđena na propast.

 

Navodno je Brin patila što ne može i sama da ostvari uspeh kakav je doživeo njen suprug, pa ga je često verbalno i fizički zlostavljala, slala pisma njegovoj bivšoj supruzi, pretila Lisi Strejn da će joj "iskopati oči" ako se opet obrati Filu... Poznato je da je pisala i glumici Džen Bruks, s kojom je Fil bio blizak prijatelj, ali navodno ova pisma nikad nije poslala, već je samo zapisivala i čuvala svoje pretnje.

Da bi spasao svoj brak, Hartman je razmišljao i o ranijem penzionisanju, a trudio se da supruzi pomogne da dobije uloge u Holivudu. Ipak, još jedna prepreka njenom uspehu bio je alkohol, kom se odala kako je brak propadao, a više puta je Fil sklanjao decukod prijatelja i šire porodice zbog incidenata koje je Brin pravila pod dejstvom pića i droga.

 


Kako su godine prolazile, situacija je bila sve teža, a kulminirala je ubistvom.


Smrt Fila Hartmana


Brin Omdal je 27. maja 1998. izašla na večeru sa svojom drugaricom Kristin Zender u jedan italijanski restoran. Kako je kasnije posvedočila njena drugarica, Brin je bila odlično raspoložena, ali je zatim počela da pije. Po odlasku kući pod dejstvom alkohola, ona se posvađala sa suprugom.


Fil je otišao na spavanje prilično ljut, a Brin je ušla u spavaću sobu oko tri sata posle ponoći i, dok je glumac čvrsto spavao, pucala mu između očiju, u grlo i u grudi.

 


Ona se odvezla kod njihovog prijatelja Rona Daglasa i priznala da je ubila muža, ali joj on nije poverovao jer je bila pijana. Kako se kasnije pokazalo, Brin je bila pod dejstvom alkohola i više narkotika. Pošto joj Ron nije verovao, ona je pozvala drugog prijatelja i priznala zločin, a Daglas je u međuvremenu ušao u njihovu kuću i zatekao Hartmanovo telo.

 

Pozvao je policiju, a dok su policajci odvodili njihovu decu iz kuće, Brin se zaključala u kupatilu i izvršila samoubistvo.


Njihovi ostaci su kremirani, u skladu s njihovim željama, i rasuti po kalifornijskom ostrvu Santa Katalina.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LOVE MURDER (@lovemurderpod)


Starateljstvo nad decom Hartmanovih pripaloje Brininoj sestri Ketrin Omdal i njenom mužu Majku Rajtu, a sudska dokumentacija je otkrila da Hartmanov imetak može da pripadne sinovima tek kad napune 25 godina. Procenjuje se da je u pitanju bogatstvo od 1,23 miliona dolara.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Šta sve mladi rade zbog "holivudskog osmeha"?

 

makonda-tracker