godine traume

"Zakoračio je unazad i pucao triput u nas": Jeziva ispovest oskarovke o noći kad je njena majka u samoodbrani ubila oca

0

Slavna glumica Šarliz Teron kao dete je svedočila nasilju u porodici svakog dana, a vrhunac se dogodio kada je imala 15 godina

Oskarovka Šarliz Teron prisustvovala je kao tinejdžerka trenutku kada je njena majka u samoodbrani ubila oca
Oskarovka Šarliz Teron prisustvovala je kao tinejdžerka trenutku kada je njena majka u samoodbrani ubila ocafoto: EPA-EFE/NEIL HALL

Holivudska glumica Šarliz Teron (48), oskarovka i žena koja je talentom i lepotom obeležila kasne devedesete i početak 21. veka, najveći uspeh doživela je 2004. godine, kada je nagrađena Oskarom za svoju ulogu u filmu "Monstrum".


Kasnije je bila nominovana još dva puta, a trenutno živi svoj san u Los Anđelesu, gde stanuje sa svojom decom, uživajući u mogućnosti da bira uloge i statusu jedne od najcenjenijih glumica sveta.


Ipak, dok je odrastala u svojoj rodnoj Južnoj Africi, Šarliz nije mogla ni da nasluti šta joj je život spremio. Bila je dete nasilnika i alkoholičara Čarlsa Terona, koji je sav svoj bes usmeravao na njenu majku Gerdu, što je trajalo godinama.

Rasla je gledajući kako njena majka trpi batine i uvrede, a sve je kulminiralo kada je Šarliz imala 15 godina – Gerda je uzela pištolj i, nakon što je Čarls naoružan došao kući, usmrtila ga na licu mesta.

 

Šarliz Teron osvojila je Oskara za ulogu u filmu 'Monstrum'
Šarliz Teron osvojila je Oskara za ulogu u filmu "Monstrum"foto: EPA-EFE/CHRISTIAN MONTERROSA

Šarliz Teron retko je pričala o ovom traumatičnom događaju, a jednom prilikom je istakla da je to mnogo složenija priča o jedne strašne noći.


Mislim da je to mnogo komplikovanije od jedne noći traume u životu – rekla je glumica za Town & Country pre nekoliko godina.


Sve se dogodilo 1991. godine, kada je oskarovkin otac dušao kući naoružan i u alkoholisanom stanju.


Moj otac je bio toliko pijan da je čudo što mogao da hoda kada se pojavio u kući s pištoljem – ispričala je za NPR.


Mama i ja smo bile u spavaćoj sobi, naslonjene na vrata kroz koja je on pokušavao da prođe. Obe smo se naslonile da ne bi mogao da ih otvori. Napravio je korak unazad i triput pucao u vrata. Nijedan metak nas nije pogodio, što je pravo čudo – ispričala je, dodajući da je njen otac bio "veoma bolestan čovek" i alkoholičar ceo život.

 

Šarliz Teron ćerka je alkoholičara Čarlsa Terona
Šarliz Teron ćerka je alkoholičara Čarlsa Teronafoto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Poznavala sam ga na samo jedan način – kao alkoholičara – priznala je Šarliz. – To je jedna prilično beznadežna situacija. Naša porodica je jednostavno bila zaglavljena u tome.


Gerda je potom u samoodbrani ubila muža.

Iako se, kada je u pitanju porodica i prošlost Šarliz Teron, uglavnom pominje ovaj strašan događaj, ona iznova napominje da žrtve nasilja u porodici ne mogu da svedu svoje traumatično iskustvo na jedan konkretan trenutak.


Svakodnevna nepredvidivost života sa zavisnikom je nešto na šta naviknete i što nosite ugrađeno u svoje telo do kraja života, to je više od događaja koji se desio jedne noći – naglašava.


Šarliz Teron osnovala je fondaciju Char­lize Theron Africa Outreach Project, a jedna je od uključenih u incijativu #TogetherForHer, a oba projekta imaju za cilj da podignu svest o nasilju u porodici i pomognu žrtvama i onima koji su preživeli.

 

Šarliz Teron u Rimu
Šarliz Teron u Rimufoto: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Glumica je, takođe, ambasadorka mira Ujedinjenih nacija, a posebno je bila zabrinuta na početku pandemije virusa korona, kada su žene bile zatvorene u kući s nasilnicima više nego inače.


Kada su nam rekli da spasavamo svoje živote, to je bilo smrtna kazna za mnoge žene i decu koji su bili prisiljeni da ostanu kod kuće s nasilnicima – naglasila je u intervjuu za Forbes.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako zaustaviti nasilje nad decom?

 

makonda-tracker