epilog

Oskar Pistorijus uskoro IZLAZI NA SLOBODU: Počinio je STRAŠAN ZLOČIN, a on veruje – njegova devojka bi htela da on živi

0

Sportista je uveren da bi njegova žrtva želela da on nastavi dalje sa svojim životom, nakon što ju je ubio ispucavši četiri metka u nju

Oskar Pistorijus biće pušten uslovno na slobodu 5. januara 2024. godine
Oskar Pistorijus biće pušten uslovno na slobodu 5. januara 2024. godinefoto: EPA/KEVIN SUTHERLAND

Nekadašnji paraolimpijac Oskar Pistorijus biće pušten iz zatvora na uslovnu slobodu, skoro 11 godina nakon što je ubio svoju devojku Rivu Stinkamp.


Bivši južnoafrički sportista, koji danas ima 37 godina, osuđen je 2016. na 13 godina zatvora, a Odbor za uslovni otpust odredio je da on izađe na slobodu 5. januara 2024.


Majka njegove žrtve nije se protivila izlasku Oskara Pistorijusa iz zatvora, ali je u pismu poslatom Odboru, istakla da se pita "jesu li Pistorijusovi veliki problemi s besom" zaista rešeni iza rešetaka. Džun Stenkamp napisala je i da bi ona potencijalno bila "zabrinuta za bezbednost svake žene" koja će sada doći u kontakt s njim.

Majka Rive Stinkamp, inače, nije prisustvovala saslušanju za uslovni otpust jutros, u zatvoru Ateridžvil, nedaleko od Pretorije. Njen suprug Bari, Rivin otac, umro je ranije ove godine, a Džun je istkala da je pritisak na njih dvoje bio ogroman nakon smrti njihove ćerke.

 

Oskar Pistorijus ubio je 2013. godine svoju devojku Rivu Stinkamp
Oskar Pistorijus ubio je 2013. godine svoju devojku Rivu Stinkampfoto: EPA/KEVIN SUTHERLAND

Ovo je bilo drugo Pistorijusovo ročište za uslovni izlazak na slobodu za manje od godinu dana, nakon što mu je prva molba u martu 2023. odbijena jer nije odslužio minimalnu kaznu. Južnoafrički Ustavni sud je to kasnije proglasio greškom, što je dovelo do jutrošnjeg novog saslušanja.


Slučaj Pistorijus: Ubistvo Rive Stinkamp


Oskar Pistorijus, prvi atletičar paraolimpijac koji je osvojio medalju na šampionatu koji nije namenjen isključivo sportistima s invaliditetom, osvajač je mnogih vrednih nagrada i medalja, a 2012. proglašen je na najboljeg svetskog sportistu sa invaliditetom.

 

Oskar Pistorijus bio je jedan od najuspešnijih paraolimpijaca
Oskar Pistorijus bio je jedan od najuspešnijih paraolimpijacafoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

On je iste godine počeo da se viđa s južnoafričkom pravnicom i manekenkom Rivom Stinkamp, a naredne godine, 14. februara 2013. godine, na Dan zaljubljenih, upucao ju je u svom domu u Pretoriji.


Prema njegovim rečima, Oskar Pistorijus stigao je kući oko 18 časova i zatekao Rivu "nasmejanu i veselu". Upravo je napravila romantičnu večeru i zapalila sveću na stolu. Potom su legli u krevet i ćaskali, a on je, nakon što je ušao u sobu, stavio oružje levo od kreveta.


Oskar je, tvrdi, zatim skinuo svoje proteze i zaspao. Bio je u mrklom mraku kada se probudio oko tri sata izjutra.

Čuo sam buku koja je dopirala iz kupatila Bilo je to kao da prozor udara u okvir – rekao je i tvrdio da ga je odmah uhvatila panika jer je pomislio da neko provaljuje u kuću.


Tvrdi da je zbog toga odmah uzeo oružje, uveren da je Riva još uvek u sobi, šapnuo joj da siđe i pozove policiju.

 


Odjednom su se vrata kupatila otvorila i pre nego što sam shvatio ispalio sam četiri metka – rekao je on, a tužioci su njegov iskaz odbacili kao čistu laž.


Tokom suđenja, Rivina majka mu je oprostila, dok je njen otac Bari istakao da će Pistorijus patiti ukoliko laže o svemu jer će morati da živi sa svojom savešću. Sa Rivinim ocem se i sastao tokom 2022. godine u procesu svog zahteva za uslovno puštanje, ali nije otkriveno o čemu su razgovarali i kako je protekao taj susret.


Ako je pogrešio, i to je ogromna greška... Ja sam izgubila sve što mi je važno, ali ipak... Mogu da oprostim – rekla je Džun Stinkamp još tokom suđenja i dodala da joj je važno da oprosti Oskaru jer ne želi da je u životu prati ogorčenost.

 

Oskar Pistorijus najpre je osuđen za ubistvo iz nehata,  da bi mu kazna potom bila preinačena
Oskar Pistorijus najpre je osuđen za ubistvo iz nehata, da bi mu kazna potom bila preinačenafoto: EPA/KEVIN SUTHERLAND

Nakon dugotrajnog suđenja koje je pratio ceo svet, Oskar Pistorijus je najpre osuđen za ubistvo iz nehata, da bi na ponovljenom suđenju dobio šest godina robije iako je zakonski minimum za ubistvo 15 godina. Odmah je upućen na služenje kazne, a 2015. godine bilo je spekulacija da će moći da pređe u kućni pritvor, što je iznenada blokirao ministar pravde Majkl Masuta.


Potom mu je 2017. kazna povećana na 13 godina i pet meseci, nakon čega je Pistorijusov pravni tim podneo zahtev za ranije oslobađanje.

Pistorijus je posle ubistva Rive Stinkamp dao jedan intervju, u kom je izjavio da u nekim trenucima misli da nema pravo da živi, ali misli da bi njegova pokojna devojka htela da on nastavi sa svojim životom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Boity Thulo (@boity)


U nekim trenucima pomislim da nemam prvo da živim nakon što sam oduzeo nečiji život. Teško je nositi se s optužbama sa ubistvo – istakao je za ITV.


Tada je rekao i da bi, ako bi dobio priliku, voleo da pomogne manje srećnima od sebe i da misli da bi Riva to želela za njega.


Voleo bi da verujem da bi Riva, kada bi me gledala s nebesa, želela da živim taj život – kazao je.

 

BONUS VIDEO

"MOGAO JE DA IMA KARIJERU U AMERICI NAKON ZATVORA, ALI..." Sećanje na Žarka Lauševića

 

makonda-tracker