godine tuge

Kad je njen brat UBIO ČOVEKA KOG JE VOLELA, doživela je sunovrat: Bolna i strašna životna priča ćerke Marlona Branda

0

Bila je mlada devojka nestvarne lepote, model u usponu i naslednica jedne od najvećih zvezda u istoriji, ali život su joj obeležili tuga i tragedija

Marlon Brando i Tarita na snimanju filma 'Pobuna na brodu'
Marlon Brando i Tarita na snimanju filma "Pobuna na brodu"foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Legendarni američki glumac Marlon Brando važio je za velikog zavodnika, pa je imao mnogo veza na vrhuncu karijere, a ženio se tri puta. Imao je 11-oro dece, od kojih troje usvojene, a malo je poznato da pred kraj života doživeo veliki bol.


S trećom suprugom Taritom Brando je dobio sina Sajmona i ćerku Šajen, koji su odrastali na Tahitiju, najvećem ostrvu Francuske Polinezije.


Dok su rasli, otac im nije dopuštao da ga posete u Sjedinjenim Amerikim Državama.

Odnos Marlona Branda sa ćerkom Šajen


Mislim da im neću dozvoliti da odu u Ameriku. Kao Tahićani, oni imaju previše poverenja. Tempo života u Sjedinjenim Državama bi ih uništio – rekao je glumac svojevremeno.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @candidbrando


Dok je bila mala Šajen je obožavala svog oca i na sav glas se hvalila njim, ali su joj se osećanja promenila kada je ušla u tinejdžerske godine. Tako je jednom prilikom dala intervju u kom je ispričala da je "počela da prezire oca zbog toga kako ju je ignorisao kad je bila dete".


Dolazio je na ostrvo možda jednom godišnje i zaista nije mario hoće li me videti ili ne. Želeo nas je, a nije nas želeo – rekla je tada Šajen Brando.


Glumčeva ćerka napustila je srednju školu i počela da koristi narkotike, a u to vreme je počela njena manekenska karijera.

Kada je imala 19 godina, besno je sela za volan "terenca" nakon što je Marlon Brando odbio da joj dozvoli da ga poseti u Torontu, gde je snimao film "Brucoš". Tada je doživela saobraćajnu nesreću, u kojoj je slomila vilicu, pokidala uho i doživela povredu ispod oka, pa ju je Marlon poslao u Los Anđeles na rekonstruktivnu operaciju. Međutim, ovaj udes je okončao Šajeninu karijeru, a uskoro su počeli i njeni problemi s mentalnim zdravljem.

U narednim godinama je imala teške napade depresije i pokušala sebi da oduzme život.

 

 

Ubistvo u porodici Brando


U tom trenutku Šajen Brando bila je dve godine u vezi s Dagom Droleom, sinom narodnog poslanika u Parlamentu Francuske Polinezije.


Dag, ostavi Šajen, ona nije uravnotežena – navodno je otac govorio Dagu, a cela porodica upozoravala ga je da mu porodica Brando neće doneti sreću.


U godini u kojoj je doživela saobraćajnu nesreću Šajen je zatrudnela, a Brando je zamolio par da se preseli u Ameriku i da tu Šajen donese svoje prvo dete na svet.

 


Oni su započeli život u Brandovoj vili u Kaliforniji, a nisu mogli ni da naslute koliko će im nesreće to mesto doneti – u maju 1990. Šajenin stariji polubrat Kristijan Brando, kog je glumac dobio s prvom suprugom Anom Kašfi, ubio je Daga. U svojoj odbrani, Kristijan je tvrdio da mu je Šajen rekla da ju je partner fizički zlostavljao, a nakon što se on suočio s njim pištolj je navodno opalio slučajno, dok je Dag pokušavao da mu ga oduzme.


Tužioci su želeli da ispitaju Šajen o događajima te noći, ali je ona odbila da svedoči i odmah pobegla na Tahiti, gde je sledećeg meseca rodila sina Tukija Branda. Uskoro po njegovom rođenju, ona je dvaput pokušala da izvrši samoubistvo i hospitalizovana je zbog predoziranja drogom. Posle nekoliko meseci, Šajen je proglašena "mentalno nesposobnom" da svedoči na suđenju njenom polubratu Kristijanu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @astralbirds


U svakom slučaju, on je prihvatio da potpiše sporazum o priznanju krivice i dobio je deset godina zatvora za ubistvo iz nehata, a odležao je pet godina. Po izlasku na slobodu rekao je da sumnja u Šajenine tvrdnje da ju je Dag zlostavljao zbog kojih se, navodno, suočio s njim.

Osećam se kao budala što sam joj verovao – rekao je Kristijan.


Kako su godine prolazile, Šajen je bila u sve lošijem stanju, a više puta je pokušala da prestane da koristi drogu i bila hospitalizovana u psihijatrijskim bolnicama. Javno je optužila svog oca da ju je zlostavljao i da je bio saučesnik u Dagovom ubistvu, što je Marlon Brando negirao.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @candidbrando


Pred kraj života, Šajen je dijagnostikovana šizofrenija, a ona se izolovala od prijatelja i izgubila starateljstvo nad sinom Tukijem, o kom je brigu preuzela njena majka. Obesila se 16. aprila 1995, u kući njene majke Tarite na Tahitiju, a Brando nije došao na njenu sahranu.


Možda nisam uspeo kao otac – rekao je Marlon Brando u jednom intervjuu. – Uvek imamo sklonost da krivimo druge. Bilo je stvari koje sam mogao da uradim drugačije. Radio sam najbolje što sam mogao.


Šajen Brando je sahranjena u porodičnoj grobnici Daga Drolea na rimokatoličkom groblju u Papeteu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Srpska glumica gubila uloge u Holivudu zbog lepote

 

makonda-tracker