čelična ledi

Muž nije hteo da ga sahrane s njom: Gorko-slatka životna priča kraljice koja se povlači posle 52 godine na tronu

0

Danska kraljica saopštila je svoju odluku da abdicira, iako je često u prošlosti govorila da se to nikad neće dogoditi

Danska kraljica Margareta II sa suprugom
Danska kraljica Margareta II sa suprugom foto: Keystone Press Agency / Zuma Press / Profimedia

Danska kraljica Margareta II, trenutno kraljica s najdužim stažom u Evropi, iznenadila je svoju naciju najavivši abdikaciju.


Ona je u svom tradicionalnom govoru u novogodišnjoj noći saopštila da će se 14. januara povući s trona, a kao razloge je navela svoje godine i zdravstvene tegobe.


Za dve nedelje ću obeležiti 52 godine otkako sam kraljica Danske – rekla je Margareta II, dodavši da bi tako duga vladavina u savremeno doba na svakoga uticala.. – Danas se ne može postići onoliko koliko je moglo u prošlosti.

 

Kraljica Margareta II saopštila je da se povlači s prestola Danske
Kraljica Margareta II saopštila je da se povlači s prestola Danskefoto: DR/dts Nachrichtenagentur / imago stock&people / Profimedia

Kraljica će presto prepustiti svom sinu princu Frederiku, a zanimljivo je to što 14. januar verovatno nije izabran slučajno – 14. dana 1872. godine je umro Margaretin otac kralj Frederik IX.


Danska kraljica ranije je tvrdila da nikad neće abdicirati, ali je nakon prošlogodišnje operacije leđa pomislila da je "možda došlo vreme da se odgovornost prenese na sledeću generaciju".


Kraljica Margareta II uživa veliku podršku Danaca i često dobija pohvale zbog suptilne modernizacije monarhije i danske kraljevske porodice.

Uspevala je da se kloni politike i predstavljala je naciju u brojnim prilikama, a iako je držala do privatnosti nije mogla uvek da izbegne govorkanja o njenom životu i karakteru.

 

Kraljica Margareta II uskoro obeležava 52 godine na tronu
Kraljica Margareta II uskoro obeležava 52 godine na tronufoto: EPA/SRDJAN SUKI

Ko je kraljica Margareta II?


Aktuelna kraljica Danske došla je na svet 16. aprila 1940. godine, nedelju dana nakon što je nacistička Nemačka okupirala Dansku. Mnogima je princezin dolazak na svet bio simbol nade da će se zemlja osloboditi i stati na noge i da rat neće potrajati.


U danima kada je rođena Margareta, pravo na presto polagali su samo muški naslednici. Njen otac kralj Frederik nije imao sinove, pa je bilo očekivano da će ga naslediti princ Knud, njegov brat. Međutim, 1953. godine zakon o agnatičkoj primogenituri je promenjen i dopušteno je da prestolonaslednica postane ćerka.


Tada princeza, Margareta se školovala u najprestižnijim ustanovama u Danskoj i Engleskoj. Studirala je praistorijsku arheologiju i političke nauke, da bi potom i pohađala londonsku Ekonomsku školu i Sorbonu.

Muž joj je do smrti zamerao isto


Dok je studirala u Londonu, Margareta je upoznala francuskog diplomatu Anrija de Laborda de Monpezata, tada zaposlednog u Ambasadi Francuske. Planula je ljubav i princeza se udala 10. juna 1967. godine, a njen De Monpezat je po Margaretinom stupanju na presto Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Henrik od Danske.


To mu je, malo je reći smetalo: stalno joj je zamerao što nije kralj-suprug ili kralj-pratilac, već "samo" princ, a 2017. godine je rekao da ne želi da jednog dana bude sahranjen sa svojom suprugom.

 

Venčanje princa Henrika i Margarete od Danske
Venčanje princa Henrika i Margarete od Danskefoto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Ako hoće da me sahrane pored nje, mora da me proglasi kraljem-suprugom – istakao je on. – Kraj priče. Ne zanima me.


De Monpezat nije krio da je Margaretino odbijanje da ga stavi rame uz rame sa sobom smatrao uvredom.


Moja supruga mi nije pokazala poštovanje kakvo bi neka obična žena svom mužu... Smatra me budalom – rekao je, kako je potom preneo Daily Mail.


Palata je potom objavila saopštenje za javnost u kome se tvrdi da princ Henrik pati od demencije, a on je preminuo već sledeće godine.

 

Princ Henrik i kraljica Margareta od Danske
Princ Henrik i kraljica Margareta od Danskefoto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Margareta, koja se obično u javnosti drži dostojanstveno, mirno i važi za čeličnu ledi, tada se pred svima prepustila emocijama i viđena je kako slomljena grca u suzama.

Uz nezadovoljnog muža, i nezadovoljan sin


Kraljicu Margaretu naslediće njen stariji sin i prestolonaslednik princ Frederik, koji je u braku s princezom Meri od Danske i ima sina princa Kristijana i ćerku princezu Izabelu.

 

Princeza Meri i princ Frederik od Danske
Princeza Meri i princ Frederik od Danskefoto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

On, međutim, nije jedinac: Frederikov mlađi brat Joakim nedavno se našao u centru pažnje zbog majčine odluke da on više ne bude princ.


U drugoj polovini 2022. godine kraljica Margareta saopštila je da Joakim i njegova supruga Mari ubuduće biti grof i grofica, a ne princ i princeza, kao i da više neće moći da se predstavljaju kao Njihova kraljevska visočanstva. Isto važi i za njihovo četvoro dece: Nikolaja (24), Feliksa (21), Henrika (14) i Atenu (11) .


Njeno zvanično objašnjenje bilo je da želi da "stanji kraljevsku porodicu".

 

Joakim i Mari s decom
Joakim i Mari s decomfoto: Mads Claus Rasmussen / AFP / Profimedia

Svi smo veoma tužni. Nikada nije lako videti svoju decu kako su povređena. Dovedeni su u situaciju koju ne razumeju – nije krio ogorčenost (bivši princ) Joakim.


Zdravstveni problemi kraljice Margarete II Danske


Iako važi za jednu vitalnu i zdravu ženu od 83 godine, danska kraljica imala je u prošlosti često zdravstvene tegobe i, štaviše, velike borbe.


Tokom ranih 90-ih i potom ranih dvehiljaditih je imala više operacija desnog kolena zbog povreda i osteroartritisa. Uz to joj je dijagnostikovan rak grlića materice, od kog se lečila 1994. godine, a 2003. podvrgla se zbog spinalne stenoze operaciji koja je trajala čak 4,5 sata.


Kraljica je 2022. imala i kovid-19, ali je navodno u pitanju bio blaži oblik, a potom se iste godine ponovo zarazila na sahrani svoje rođake kraljice Elizabete II.

 


Prošle godine je u februaru imala tešku operaciju zbog bolova u leđima, a oporavila se brzo i izašla u šetnju već narednog dana.


Margareta je poznata i kao strastveni pušač, pa je od mladosti često viđana sa cigaretom u ruci i nje se nije odricala ni tokom najvećih zdravstvenih problema.

 

Danska kraljica Margareta sa cigaretom na terasi u Tivoliju
Danska kraljica Margareta sa cigaretom na terasi u Tivolijufoto: PPE / ddp USA / Profimedia

Palata je 2006. godine izdala saopštenje da će kraljica ubuduće pušiti samo nasamo, a navodno je prestala u februaru 2023, nakon problema s kičmom.

 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kraljica Leticija doteruje ćerku za fotografisanje

 

makonda-tracker