kroz suze

Princezi se rugaju u školi, porodica je skrhana: Danski princ otkrio šta stoji iza oduzimanja titula njegovoj porodici

0

Iako razume potrebu njegove majke i kraljice Danske da napravi neke promene, princ je slomljen zbog toga što se njegovoj porodici oduzima identitet

foto: Mads Claus Rasmussen / AFP / Profimedia
foto: Mads Claus Rasmussen / AFP / Profimedia

Pre nekoliko dana, strani mediji su javili da je danska kraljica Margareta II saopštila da će deca princa Joakima, njenog drugog sina, ubuduće biti grofovi i grofice, iako su do sada bili prinčevi i princeze.


Uz to, četvoro dece princa Joakima – Nikolaj (23), Feliks (20), Henrik (13) i Atena (10) neće moći da budu ni Njegovo/Njeno kraljevsko visočanstvno.


Oni će zadržati svoje mesto u redu za presto, navela je kraljevska palata, a trenutno su zauzimaju od sedmog do desetog mesta. Ova odluka stupa na snagu od 1. januara 2023. godine.

 

I danska i evropska javnost pitaju se šta je motivisalo ovaj potez kraljice Margarete, a sada se spekuliše da bi to moglo da ima veze s odnosom princa Joakima s bratom Frederikom, prestolonaslednikom danskog trona, i snahom Meri.


Princ Joakim i njegova druga supruga Mari priznali su za BT.dk da je njihov odnos s princem Frederikom i princezom Meri "komplikovan", kao i da kraljica nije ni pokušala da razgovara s njima.

 

Kraljica Margareta II, Danska kraljica Margareta II
foto: Youtube/printscreen

Dok su davali intervju, jedna Francuskinja prišla je Joakimu i Mari i rekla im da će oni za nju zauvek ostati princ i princeza, što je, pišu strani mediji, Joakima ostavilo u suzama.


Prema rečima princeze Mari, njihova deca već trpe ruganje dece u školi nakon što su ove vesti osvanule u štampi, a posebno je teško Ateni, najmlađoj od njih.


Dođu i pitaju Atenu: "Jesi li ti ta koja više nije princeza?" – rekla je zabrinuta majka.

 


Princ, uskoro grof, Joakim pre nekoliko dana je kritikovao odluku njegove majke Margarete zbog toga što je "kaznila" njegovu decu i otkrio je da mu je ovu odluku saopštila pet dana pre nego što je ona zvanično podeljena u javnosti. On je dodao da se oseća kao da im se oduzima identitet i da ne zna kako deci da objasni da od Nove godine više nisu prinčevi i princeza.


Reč je o deci. To je vrlo teško – zaključio je on.


Kako su ranije pisali mediji, danska kraljica želi da "stanji kraljevsku porodicu", ali njen mlađi sin smatra da ova modernizacija mora da se obavi na pravi način.

 

 

makonda-tracker