rođena za kamere

Sa Lauševićem je snimila NAJVRELIJU SCENU U JUGOSLAVIJI: Slavna glumica je KRALJICA SAPUNICA, a u 63. izgleda predivno

0

Jedna od omiljenih jugoslovenskih i hrvatskih glumica i danas je dama kojoj se publika divi

Ksenija Pajić i Žarko Laušević u filmu 'Oficir s ružom'
Ksenija Pajić i Žarko Laušević u filmu "Oficir s ružom"foto: Zarko Lausevic/YouTube Printscreen

Čuveni Žarko Laušević, koji je pre nekoliko dana preminuo u 64. godini posle kratke borbe protiv raka pluća, ostavio je dubok i neizbrisiv trag u istoriji srpske i jugoslovenske kinematografije.


"Nož", "Boj na Kosovu", "Šmeker", "Sivi dom", "Dogodilo se na današnji dan", "Senke nad Balkanom", "Kalkanski krugovi", "Državni službenik", "Heroji Halijarda" samo su neki od naslova u kojima smo gledali legendarnog Lauša.


Mnogima je, međutim, na prostoru stare Jugoslavije prva asocijacija na pomen njegovog imena – "Oficir s ružom", u kom je Žarko Laušević igrao pored slavne hrvatske glumice Ksenije Pajić. Par je snimio nezaboravne scene, a među njima je i jedna ljubavna koja spada u najsmelije na našim prostorima u to vreme.

Žalosno je što se o mnogim ljudima govori tek kad odu. Žarko je bio višestruko darovit čovek. I divan kolega. Sve ove godine, a prošlo ih je puno otkako smo radili zajedno, sve vreme osećam da sam imala privilegiju što sam jednu od mojih najvažnijih filmskih uloga igrala upravo s njim — istakla je glumica pre nekoliko dana za Jutarnji.hr.

 

Ksenija Pajić i Žarko Laušević u filmu 'Oficir s ružom'
Ksenija Pajić i Žarko Laušević u filmu "Oficir s ružom"foto: Zarko Lausevic/YouTube Printscreen

Gde je danas Ksenija Pajić?


Ksenija Pajić i sama je obeležila jednu eru jugoslovenskog filma, dok je proteklih decenija najpoznatija po ulogama u vrlo popularnim hrvatskim serijama.


Rođena je u Rijeci 1961. godine, a tu je završila osnovnu i srednju školu, nakon čega se uputila na studije glume. Završila je 1984. Akademiju dramskih umetnosti u Zagrebu, a potom dve sezone igrala glavne ženske uloge u zagrebačkom Teatru u gostima, da bi zatim postala stalna članica Dramskog kazališta Gavela.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @ret_ro_me

Ksenija se prvi put pred filmskom kamerom pojavila 1985, kada je igrala – iako sporednu – zapaženu ulogu pored slavne Mire Furlan u ostvarenju "Za sreću je potrebno troje", u režiji Rajka Grlića. Posle sedam filmskih uloga, igrala je 1987. u "Oficiru s ružom", koji je bio veoma zapažen na festivalima te godine i ušao u istoriju regionalne kinematografije.

U poslednje vreme je obožavana zbog uloga u popularnim hrvatskim sapunicama "Villa Maria" i "Ljubav u zaleđu", a Ksenija je jednom prilikom istakla da uživa u radu na telenovelama.

 

Ksenija Pajić u seriji 'Ljubav u zaleđu'
Ksenija Pajić u seriji "Ljubav u zaleđu"foto: Youtube Printscreen

Sapunice su mi donele samopouzdanje. Iza svih uloga stoji mnogo uloženog truda. Zahtevaju brzinu, odgovornost, profesionalnost, dobru memoriju, razumevanje scene. Radim sa sjajnim ljudima, od reditelja do tehničara, svakodnevno sam pred kamerom. Osim toga, tu je i finansijski momenat benefita – ispričala je Ksenija, koja je kredit za stan otplatila samo od uloge u seriji "Villa Maria", prvoj hrvatskoj sapunici.


Ksenija, inače, naglašava da je svoj najstroži kritičar i da uvek ima nešto negativno da primeti kada gleda svoj rad.


Svi drugi su mi bolji od mene. Gledam se i mislim "Ovo sam mogla bolje, joj kako ovde izgledam grozno". Uvek imam neku primedbu na sebe, ali tako je od samih početaka. Danas to više ne uzimam srcu kao nekad – objasnila je glumica jednom prilikom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TV svijet (@tvsvijet)

Iza sebe ima jedan brak, s Emilom Vukovim, koji je trajao od 1991. do 1997. godine, a s njim je dobila ćerku Vitu.


Razvod je uvek i stres i šok, veliki problem u životu. U interesu deteta je da roditelji ostanu u dobrim odnosima, dete mora imati oba roditelja, treba to da pomiri i pokuša da dete ne strada. Kažem, imala sam sreću da sam radila sve vreme, pa sam mogla da izdržavam i sebe i dete i priuštim joj i školovanje i druge stvari koje su joj bile potrebne, tako da sam imala sreću, a mnoge žene nemaju – istakla je svojevremeno Ksenija.

 

 

BONUS VIDEO

Šta Žarko Laušević nikad nije prežalio?

 

makonda-tracker