imala je samo 40 godina

Postala je mama, a 45 dana kasnije — NASTRADALA: Životna priča jedne od najlepših žena koje su hodale Jugoslavijom

0

Glumačka diva Ena Begović preminula je na današnji dan pre 23 godine.

Glumica Ena Begović
Glumica Ena Begovićfoto: Youtube/Tv kalendar HRT

Jedna od najlepših jugoslovenskih diva, Jelena Ena Begović rođena je 8. jula 1960. godine u Trpnju.

 

Ena je nakon završene osnovne škole u ​​Trpnju na Pelješcu, gimnaziju je završila u Dubrovniku.

 

Kao učenica, jedno vreme je živela i u studentskom domu. Iako je opisuju kao izuzetno toplu, otvorenu i druželjubivu, istovremeno je bila i impulsivna i neustrašiva, pa je čak izbačena iz doma i morala je da živi kao podstanar.

 

Kada se preselila u Zagreb, prvo je upisala Pravni fakultet, ali ju je reditelj Lordan Zafranović nagovorio da upiše Akademiju dramskih umetnosti u Zagrebu.

Naime, upravo ju je Zafranović pre toga zapazio u jednoj predstavi i ponudio ulogu u filmu "Okupacija u 26 slika"

 

Nakon završene Akademije verovala je da će glumiti prvenstveno u filmovima, ali joj je pravu slavu i priznanje donelo pozorište.

 

Prvi zapaženiju ulogu je imala 1981. godine u filmu "Pad Italije".
 

Iako je imala samo 40 godina kada je preminula, Ena je glumila čak u 98 uloga u pozorištu i filmu i telefiziji.


Vredno je radila od 1978. do smrti. 

Njena možda i najpoznatija uloga je barunica Kasteli u Glembajevima za koju je 1988. godine osvojila Zlatnu arenu za epizodnu žensku ulogu, ali ju je odbila jer ju je smatrala glavnom.

 

Ena Begović je imala samo 28 godina kada je odbila da primi Zlatnu arenu na 35. Pulskom filmskom festivalu. To je bio skandal i presedan, ali je ona smatrala da je njena uloga glavna, a ne epizodna. 

 

Osim glumačkim talentom, Ena je očarala region svojom neprevaziđenom lepotom i bila je jedna od najlepših jugoslovenskih diva.

 

Iste godine kada nas je prerano napustila,  Ena se za samo 55 dana udala za Josipa Radeljaka, rodila ćerkicu Leu, napunila 40 godina i preminula.

Ena je poginula u tragičnoj saobraćajnoj nesreći na Braču, samo 45 dana nakon što se porodila. 

 

U trenutku nesreće 15. avgusta, Ena je putovala sa Josipom Radeljakom, njegovim sinom Leom, majkom Terezom Begović i malom Lanom na ručak kod porodičnih prijatelja na Braču.

 

Automobilom je upravljao neiskusni Leo koji je promašio kuću i nastavio da vozi uskim, strmim putem između vikendica. U jednom trenutku se zakačio za kamen i razbio maglenku, zbog čega je Josip insistirao da preuzme volan.


Obojica su izašli iz automobila koji je počeo nekontrolisano da klizi unazad nakon čega je džip završio u provaliji.

Iz nesreće je sa povredama izašla Tereza, Enina majka, kao i malena Lana.

 

Ena je, nažalost, ispala iz automobila i zadobila povrede zbog kojih se njeno telo brzo predalo.

 

Nakon tragedije je usledilo suđenje koje je trajalo sedam godina. Leo Radeljak je oslobođen krivice, a za nesreću je okrivljen neispravan menjač na džipu.

 

Kako su njeni prijatelji ispričali nakon njene smrti, Ena je najveći strah imala od vožnje automobilom i avionom. Sve se dodatno pogoršalo nakon saobraćajke koju je imala 1996. godine, a tom prilikom jedan motociklista je izgubio život, dok je njen prijatelj teško povređen.

 

Glumica je bila i krivac za tu nesreću i osuđena je na tri godine uslovne slobode, a od psihičkog šoka koji je tada doživela, nikada se nije oporavila.

 

BONUS VIDEO

 

"NIJE ME PUSTIO, REKAO JE: TAKVOG SKOTA IMAM KOD KUĆE" Poznata glumica o paklu kroz koji je prošla: Ljudi te poistovete sa ulogom

 

 

 

makonda-tracker