neverovatna priča

Imala je Jugoslaviju pod nogama, a onda se desila STRAŠNA NESREĆA: Životna priča glumice kojoj je GREŠKA promenila život

0

Merima Isaković danas je primer osobe koja se izdigla iznad svih nedaća i nastavila sa životom

Merima Isaković
Merima Isakovićfoto: Youtube Printscreen

Merima Isaković iza sebe ima godine gotovo filmskog života. Od glumice do profesorke kliničke psihologije, od života u tadašnjoj Jugoslaviji, pa do selidbe na Novi Zeland, a doživevši nesreću koja joj je promenila život, ova Zemunka prošla je neverovatne izazove i uspela da postane najbolja verzija sebe.

 

Merima Isaković je rođena 13. januara 1959, a bila je do tada najmlađa kandidatkinja koja je upisala glumu u klasi profesorke Ognjenke Milićević – i to sa 17 godina. Završila ju je u klasi profesora Milenka Maričića, a najdraži prijatelji bili su joj Žarko Laušević, Enver Petrovci i Boris Komnenić.

 

Njen odnos sa Žarkom Lauševićem bio je predivan, bili su vrlo bliski, a premda su bili tako povezani, nikada njihova ljubav nije prešla prijateljske granice.

Merima je sa 18 godina dobila je ulogu u filmu „Ljubav i bijes“ Bakira Tanovića, zatim je dobila i nagradu za najbolju debitantsku ulogu u Nišu, a potom možda i najpoznatije Merimino ostvarenje – „Jovana Lukina“ u režiji Živka Nikolića.

 

Merima Isaković bila je jedna od najlepših i najperspektivnijih glumica bivše Jugoslavije. Međutim, na vrhuncu slave stravična nesreća promenila joj je život.

 

Merimi se nesreća dogodila u Beogradu, dan posle završetka snimanja filma "Neka druga žena".

 

Merima Isaković imala je veličanstvene uspehe tokom svoje glumačke karijere
Merima Isaković imala je veličanstvene uspehe tokom svoje glumačke karijerefoto: Printscreen/Youtube/Klasik Srbija

Saobraćajna nesreća Merime Isaković

 

– Od svog prvog filma imala sam dovoljno novca da kupim mali splav na Savi i fijat 126p, poznat kao peglica. Bili smo iza Palate Federacije, išla sam onim delom ulice gde sve tri trake idu u jednom smeru. Moj brat vozio je 50 na sat i bili smo u zelenom talasu. Prošli smo semafor i odjednom začuli škripu kočnica automobila koji je išao iz pravca hotela Jugoslavija. Krenuo je za nama i počeo svojim automobilom da gura moju peglicu na pešačko ostrvo. Videla sam po licu da je čovek pijan, bio je potpuno podbuo, a ja sam sedela na suvozačkom mestu tako da sam praktično bila rame uz rame s njim – pričala je Merima.

 

Karijeru Merime Isaković prekinula je stravična nesreća
Karijeru Merime Isaković prekinula je stravična nesrećafoto: Youtube Printscreen

 

Moj brat počeo je da se ljuti, a ja sam govorila: Pusti, stani... To je sve trajalo nekoliko sekundi, a onda se branik tih kola zakačio ušavši u naš blatobran. Naglo je zakočio da se okrene i da nas udari, ali peglica se od tog trzaja otkačila i počela da klizi, a onda i da se prevrće. Krovom je udarila u banderu i praktično se popela uz nju, a onda pala dole. S nama je bio i moj drug Nedim u vojničkoj uniformi, išli smo u Dom Armije da tamo nešto recitujem, pošto je on sa kapetanom dogovorio odsustvo od tri dana ako me dovede – rekla je ona jednom prilikom.

– On je prilikom tog pada izleteo kroz ono malo zadnje staklo na peglici. Brat se okrenuo i pokušao nogom da izbije moja vrata kako bih i ja nekako izašla, međutim, sve se odigralo suviše brzo i meni se bandera praktično utisnula u sedište, a u njegovoj konstrukciji bila je jedna šipka koja je izbacila moj pršljen napolje. Kičma se razdvojila, otišla paralelno i istisnula moždinu. O trenutku buđenja već sam pričala. Kad sam otvorila oči, shvatila sam da, hvala Bogu, imam noge i pomislila da će sve biti u redu. I uz sve to što sam prošla, od nemogućnosti kontrole fizioloških funkcija do sedenja i pravilnog disanja, jer je sve to bila posledica povrede, zaista nikad nisam bila depresivna – svojevremeno je slavna glumica ispričala za "Story".

 

Merima Isaković
Merima Isakovićfoto: Youtube Screenshot

Merima je otkrila i da je prilikom operacije došlo do lekarske greške, što je smatrala razlogom njenog invaliditeta. Lečila se kasnije i u Rusiji, Ukrajini i Kini.

Prilikom rehabilitacije u Kini, upoznala je supruga Vladimira, sa kojim je dobila sina Mida. Par se, kasnije, razveo.


Do 1996. godine živela je u Beogradu, a zatim se preselila na Novi Zeland, a nakon toga u Australiju, gde radi kao profesor kliničke psihologije.

 

Merima Isaković danas
Merima Isaković danasfoto: Marina Lopičić

 Mogu da živim u bilo kom delu sveta, ali ću uvek ostati Jugoslovenka. Ne zanima me da li zvanično moja domovina, od Vardara pa do Triglava, ne nosi to lepo ime Južnih Slovena. Ja ga nosim u sebi i svim svojim bićem strastveno sam posvećena ljudima i idejama u koje verujem. Smešite se? Eh, da, možda je ovo odgovor na vaše pitanje kako bih opisala sebe – rekla je Merima Isaković.

 

Bonus video

GLUMICA OTKRILA SVOJ NAJVEĆI POROK! Anđela Jovanović odgovara na 36 brzih pitanja Kurir televizije

 

makonda-tracker