ISTORIJA

Venčanje CRNOGORSKE princeze i Viktora Emanuela III bilo je bajkovito: Ko je bila čuvena Jelena Savojska?

0

Sa samo deset godina poslata je u na školovanje u Rusiju gde je pohađala institut Smoljni koji je bio namenjen za devojčice iz uglednih porodica.

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Crnogorska princeza, italijanska kraljica, svestrana umetnica Jelena Petrović Njegoš (Jelena Savojska)  tokom života bavila arheologijom, slikarstvom, pisanjem pesama, sviranjem violine, a na današnji dan 1952. godine preminula je Monpeljeu, Franuskoj.

 

Rođena je na Cetinju davne 1873. godine kao peta ćerka knjaza Nikole i knjeginje Milene, a imali su čak dvanaestoro dece.

 

Jelena je odmalena bila poslušno i voljeno dete, a krstio ju je ruski car Aleksandar II Romanov. Obred kršćenja obavljen je u Vlaškoj crkvi na Cetinju, gde je i dobila cenjeno ime Jelena.

 

Jelena Savojna
foto: Youtube Printscreen

 

S obzirom da je trajao rat sa Turcima njen otac Nikola hrabro se borio, a Jelena se sa porodicom u ranom detinjstvu sočila sa strahom, bolom i tugom, što ju je kasnije ojačalo. Pomagala je kućnim poslovima, a tokom noći bila bi nadzornik koji je pomagao povređenim ljudima, te ju je odmalena krasilo dobročiniteljstvo i milosrđe.

 

Knjaz je uočio njenu mudrosti, pažnju i želju za usavršavanjem, te je želeo da nastavi sa obrazovanjem. U društvu švajcarske guvernante učila je strani jezik. Jelena je znala da se satima zadrži pored očeve biblioteke gde je čitala njegova pisma upućena junacima, a kasnije je gledala izvedbu njegove drame “Balkanska carica”.

 

Sa samo deset godina poslata je u na školovanje u Rusiju gde je pohađala institut Smoljni koji je bio namenjen za devojčice iz uglednih porodica.

 

Jelena se zbližila sa princom Viktorom Emanuelom III na balu u Rusiji 26. maja 1896. godine koja je bila upriličenom povodom krunisanja Nikolaja II za cara Rusije.

 

Jelena Savojna
foto: Youtube Printscreen

 

Upravo na dvoru pristala je da se uda za princa od Savoja, budućeg kralja Italije, što je kasnije odredilo njenu sudbinu. 

 

Viktor Emanuel je potom došao na Cetnje kako bi zatražio princezinu ruku, a u porodičnom domu uprličena je i veridba. Iako je knjaz Nikola bio srećan zbog istinske ljubavi svoje mezimice, teško mu je padala njena promena vere, te je imao nekoliko opask koje su prošle zapaženo.

 

No,  kraljevska jahta “Savoja” je 19. oktobra 1896. godine krenula iz barske luke prema Italiji, a građani su bili oduševljeni njenom pojavom, te su ih dočekali s oduševljenjem. 

 

Venčanje se dogodilo u  dvorcu Kvirinale, a crkveno u crkvi Santa Marija od Anđela kojem su pristustvovali mnogobrojni gosti širom Evrope.

 

Jelena i Viktor Emanuel su dobili petoro dece Jolandu (1901), Mafaldu(1902), Umberta (1904), Đovani (1908) i Mariju (1904).

 

Interesantan podatak bio je da italijanska štampa pisala o tome da je Jelena zatražila dvorsku damu iz Srbije sa kojom bi pričala na našem jeziku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker