da li ste znali?

Heroina i "anđeo Aušvica": Žizela Perl je bila asistent najvećeg monstruma, a na jedan način je sačuvala hiljade života

0

Nacistički logori su skrivali gnusne zločine, masovne smrti u krematorijumima i gasnim komorama su čak bile spas od mnogo gorih sudbina.

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Aušvic će zauvek ostati upamćen kao najozloglašenije mesto na svetu kada je novije doba u pitanju, a zločini koji su se tamo desili sigurno neće moći nikada da se zaborave. Jedan od najvećih monstruma i doktor u logoru je bio Jozef Mengele, a malo je poznato da je imao asistentkinju, medicinsku sestru, Jevrejku, Žizelu Perl.

 

Ona je zbog svojih dela prozvana "anđeo Aušvica", rizikovala je svoj život kako bi sačuvala tuđi i brojne logoraše sačuvala od sigurne i mučne smrti.

Žizela je bila samo još jedna Jevrejka koja je deportovana u Aušvic, a njeno praktično znanje iz medicine ju je postavilo na mesto asistentkinje doktora Mengela. Ona je morala da mu pomaže u laboratoriji u kojoj je vršio stravične eksperimente nad blizancima, mentalno zaostalima, ljudim druge boje kože...

 

Nacistička vlada nije znala za granicu, pa je tako jedan od gnusnijih zločina bilo masovno ubijanje trudnih Jevrejke, a ako bi se neka beba i rodila, odmah je završavala u stravičnoj laboratoriji.

Kada je jednom Mengele prevario Žizelu i rekao joj da proveri koje žene iz logora su trudne kako bi one dobile “bolji tretman”, samo da bi ih nakon toga ubio, ova medicinska sestra je počela da prikriva trudnoće žena i krišom, noću, vrši abortuse.

 

Doktor Mengele je poznat i kao "anđeo smrti", međutim, anđeo Aušvica je do 1945. godine uspela da uradi preko tri hiljade abortusa i tako sačuva živote.

Po oslobođenju, Žizela je saznala da su joj muža i sina ubili nacisti, dok se ćerka vodi kao nestala. U očaju je pokušala i da se ubije, a zatim je poslata na oporavak u jedan samostan u Francuskoj, odakle se posle odselila za Ameriku. Na kraju je uspela i da pronađe ćerku koja je preživela rat i uspešno se sakrila. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WAMTheatre (@wamtheatre)

Postala je ginekolog u njujorškoj bolnici “Mount Sinai Hospital” i stručnjak za lečenje neplodnosti. Ipak, zato što je nailazila na otpor američke javnosti zbog toga što je obavljala i abortuse, na kraju se sa ćerkom odselila u Izrael gde je nastavila da se bavi medicinom. Napisala je više radova o ženskom reproduktivnom zdravlju, kao i knjigu “Bila sam doktorka u Aušvicu” u kojoj je opisala strahote kojima je prisustvovala tokom zatočeništva.

 

Umrla je u Izraelu 1988. godine. Po životu Žizel Perl 2003. snimljen je film “Iz Pepela” (“Out of the Ashes”).

 

 

makonda-tracker