Elena Karaman Karić: Moj način da svet učinim boljim

3
Nakon što joj je zdrav život doneo brojne blagodeti, dizajnerka nameštaja Elena Karaman Karić odlučila je da pokrene organizaciju koja će biti posvećena edukaciji ljudi o tome kako pravilnom ishranom mogu da spreče, ali i leče mnoge bolesti
Elena Karaman Karić, Foto: Miloš Nadaždin, Milena Rakočević
Elena Karaman Karić, Foto: Miloš Nadaždin, Milena Rakočević

Kao pristalica zdravog života, vlasnica kompanije Lorca Design, Elena Karaman Karić (40), koja se već godinama uspešno bavi dizajnom enterijera i luksuznog unikatnog nameštaja, pokrenula je veliku dobrotvornu organizaciju koja promoviše vrednosti organske hrane i holističkog pristupa životu, kojih se i sama pridržava. Holistika polazi od osnovne ideje da telo, um i duh čine nerazdvojnu celinu i da je pojedinac čvrsto vezan za okolinu, društvo i svet u kome živi, pa su holistički stavovi u lečenju zasnovani na pretpostavkama da smo zdravi onda kada naše telo, um i duh egzistiraju u dinamičnoj ravnoteži blagostanja. Elena se na osnovu vlastitog iskustva uverila da svi ovi postulati daju odličan rezultat. 

- Moja porodica i ja već godinama živimo okrenuti holističkim principima, uživamo u organskoj, presnoj hrani, lečimo se prirodnim metodama i homeopatijom, a trudimo se i da svoja saznanja podelimo s nama bliskim ljudima. Vremenom je taj krug rastao i u meni se rodila ideja da na neki način povežem sve one lepe i osvešćene ljude kojih u Srbiji ima i više nego što možete da pretpostavite. Oni se bave uzgajanjem organskih proizvoda, rade na razvoju organskog turizma, zalažu se za očuvanje i povratak prirodi i znaju kako možemo da se menjamo i učinimo da ovaj svet bude bolji. Organizaciju smo osnovale Danica Karić i ja i verujemo da jedino što stoji između čoveka i njegovog dobrog zdravlja jeste informacija koju ćemo pokušati da približimo širokom auditorijumu. Cilj nam je da omogućimo razmenu informacija i iskustava o prirodnim, organskim proizvodima i prirodnoj medicini povezivanjem domaćih malih proizvođača, lokalnih uzgajivača, vladinog i nevladinog sektora  ali i svih ostalih koji dele slične stavove i poglede na svet. Pored umrežavanja svih tih ljudi, imamo za cilj i da im pružimo jednu platformu za zajedničko predstavljanje i promociju pred širokim auditorijumom. Aktivnosti organizacije biće usmerene na različite edukativne radionice, predavanja i druge događaje koji će biti otvoreni i besplatni za javnost – priča Elena koja je i pre ove organizacije u medijima isticala da se u njenoj porodici izuzetno vodi računa o ishrani, pa je tako u jednom od intervjua za magazin Story ispričala koje specijalitete rado priprema svom suprugu Jugoslavu Kariću (33) i sinovima Matiji (13) i Simonu (6).

- Kada je reč o ishrani, u našoj kući vlada poseban režim. Mi ne jedemo procesovanu hranu, čak ni hleb ne kupujemo u pekari. U našoj kući svakodnevno se pravi hleb od organskog brašna i pije se samo domaće mleko. Ne jedemo nikakav kupovni keks, čokoladu ili slatkiše. Mi svoju čokoladu sami pravimo. Ne koristimo šećer, običnu so ili belo brašno. Pravimo domaće džemove od neprskanog voća, koristimo so sa Himalaja koju srećom možete naći i u Beogradu, kao i mnoge druge zdrave namirnice koje su postale mnogima dostupne. Recimo da su palačinke od heljde sa čokoladom od rogača nešto čega bi se teško odrekli (smeh) – rekla je Elena koja je sa članovima svoje organizacije za 27. decembar zakazala prvo javno predstavljanje programa, a već 31. januara 2013. godine prirediće prvi edukativni seminar o štetnosti šećera i procesovanih namirnica.

 

- Na seminaru će moći da se čuje mnogo o tome kako naši geni nisu i naša sudbina. Način na koji se hranimo, dakle ono što jedemo i pijemo, u mnogo većoj meri utiče na to kako se ponašamo nego što možemo i da pretpostavimo. Postizanje dobrog zdravlja nije komplikovano jer naš organizam zna kako da to postigne. Sve što treba da uradimo jeste da mu damo adekvatnu ishranu, odnosno oružje u borbi protiv bolesti. Hoćemo li unositi vitamine, proteine, aminokiseline i hlorofil kroz presno, sveže povrće ili ćemo procesovanom junk hranom i šećerima naš organizam izbaciti iz Ph balansa i razboleti ga. Danas, devedeset pet odsto procenata hroničnih bolesti posledica je načina ishrane – zaključuje dizajnerka nameštaja i ističe da će se sa posebnom pažnjom posvetiti edukaciji mališana.

- Posebno smo zainteresovani za promenu ishrane dece u školama i nadamo se da ćemo i među zvaničnicima u Ministarstvu prosvete i Ministarstvu poljoprivrede naići na razumevanje i podršku da zajedno promenimo svest među mladima i roditeljima o potrebi da se zdravije hrane. Planiramo da u skorijoj budućnosti objavimo i kuvar  koji neće biti samo vodič kroz zdravu ishranu, već i zdrave misli. Pored toga, uveliko se radi i na konceptu televizijske emisije na ovu temu – zaključuje Elena.

Ksenija Konić

makonda-tracker