ne odustaju od svoje ljubavi

Planine, vodopadi i 350 zvanica: Detalji venčanja najkritikovanije evropske princeza i šamana koje će promeniti istoriju

0

To je možda najneobičnija ljubavna utakmica koju je evropska kraljevska porodica ikada doživela.

PRINCEZA MARTA OD NORVEŠKE SE UDAJE ZA ŠAMANA
PRINCEZA MARTA OD NORVEŠKE SE UDAJE ZA ŠAMANA foto: Lise Åserud / AFP / Profimedia

Sledeće nedelje, na spektakularnoj trodnevnoj proslavi koja će se završiti ceremonijom venčanja norveška princeza Marta Luiza će se udati za Dureka Vereta, harizmatičnog kalifornijskog duhovnog iscelitelja sa kojim je prvi put susrela u neobičnim okolnostima pre šest godina.

 

Sve će se odigrati u planinama blizu vodopada koja oduzima dah. Svetski mediji su dobili pozivnice da isprate ovaj događaj, na kojem se očekuje da će biti više od 350 gostiju.

 

- Veoma smo uzbuđeni. Neverovatan je osećaj udati se za Dureka i tako sam srećan što je dan skoro stigao. Okruženje je predivno – to je jedno od najlepših mesta koje znam - kaže Marta, ćerka kralja Haralda V i kraljice Sonje, koja je četvrta u redu za tron.

Kako je princeza odlučila da se uda za šamana?

 

Princeza Marta, 52-godišnja majka troje dece bila je udata za pokojnog pisca Ari Behna – oca njenih ćerki Mod, 21, Lije, 19, i Eme, 16 – 15 godina, a onda su se razveli 2017.

 

- Tada sam odlučila da više neću da se udajem, ali nakon što sam upoznala Dureka 2018, promenila sam mišljenje. Za mene će brak zapečatiti bliskost između nas. To je način da podignemo energiju i uđemo u novu fazu naše veze - kaže Marta.

 

Za 49-godišnjeg Dureka, koji je holivudski prijatelji brojnih poznatih ličnosti, uključuju Gvinet Paltrou i Selmu Bler, važnost braka je "veoma duhovna stvar".

 

PRINCEZA JE ODLUČILA DA ŠAMANU KAŽE DA
PRINCEZA JE ODLUČILA DA ŠAMANU KAŽE DA foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

- To je davanje do znanja svetu da je ovo osoba koju volim u izjavi pred porodicom, prijateljima i Bogom. Zapečaćenje naše veze pred univerzumom je snažna duhovna izjava, a da to uradimo okruženi ljudima koji nas vole i koje mi ljubavi, biće divno - rekao je on.

 

Suočavanje sa kritikom


Međutim, tok njihove prave ljubavi bio je daleko od glatkog. Od trenutka kada je Marta u maju 2019. otkrila da je u vezi sa Durekom, opisujući ga kao svoj „blizanački plamen“, par se suočio sa ogromnim protivljenjem i izazovima – ne samo zato što on radi kao „šaman“ (duhovni iscelitelj) već i zbog svoje etničke pripadnosti, i trebalo bi da postane prvi Crnac koji će postati član evropske kraljevske porodice.

BEZA PRINCEZE  I ŠAMANA NIEJ NAIŠLA NA ODOBRAVANJE JAVNOSTI
BEZA PRINCEZE I ŠAMANA NIEJ NAIŠLA NA ODOBRAVANJE JAVNOSTI foto: ZapatA/TheMEGAAgency/Profimedia

- Znam kakav je osećaj suočiti se sa javnom kritikom - kaže Marta, koja je trpela ismevanje i neodobravanje zbog sopstvenog duhovnog rada i uverenja – odrekla se kraljevskih dužnosti 2022. godine da bi se usredsredila na svoje alternativne prakse.

 

- Otkad sam upoznala Dureka ta kritika se udvostručila. Nisam znala da je bilo toliko rasizma pre nego što sam ga upoznala, mikroagresije i percepcije da mu se ne može verovati zato što je crn. Neka prijateljstva su izgubljena. usput – ali smo napravili i nove - objasnila je Marta.

 

UPRKOS PROTIVLJENJU MNOGIH MARTA JE ODLUČILA DA SE UDA ZA DUREKA
UPRKOS PROTIVLJENJU MNOGIH MARTA JE ODLUČILA DA SE UDA ZA DUREKA foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Držeći Martinu ruku čvrsto u svojoj, Durek kaže:

 

- U početku me je bolelo. Imao sam više puta slomove. Čini se da je propaganda sada najveće oružje. Moj rad se i dalje lažno predstavlja, a ako se nešto ponovi u štampi , ljudi veruju u to. Marta i ja smo prebrodili mnoge oluje, ali sada osećamo da možemo sve zajedno - to nas je učinilo jačima.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Kakva je privatno bila kraljica Elizabeta II?

 

makonda-tracker