kontroverze

"Imamo sve dokaze..." Otac alžirske bokserke Iman Helif povukao poslednji potez da bi "odbranio pol" svoje ćerke

2

Jedna od ličnosti o kojima se najviše priča na ovim Olimpijskim igrama jeste definitivno Iman Helif iz Alžira, a najveća kontroverza jeste njen pol.

Iman Helif je jedna od najkontroverznijih ličnosti ovih Olimpijskih igara
Iman Helif je jedna od najkontroverznijih ličnosti ovih Olimpijskih igarafoto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Ovogodišnje Olimpijske igre, koje održavaju u Parizu, prate brojne kontroverze, a poslednjih dana su na posebnoj meti komentara tajvanska bokserka Lin Ju-ting i Iman Helif, njena koleginica iz Alžira.

 

Umar Kremljov, predsednik Međunarodne bokserske asocijacije, za vreme Svetskog prvenstva u boksu rekao za Tass da su DNK testovi "dokazali da one imaju XY hromozome i zato su isključene iz sportskih događaja".

 

Zbog toga su se na društvenim mrežama mogle videti razne reakcije, koje su dovele do širenja netačnih komentara, a posebno kritičan bio je momenat nakon meča Iman Helif i Anđele Karini, nakon čega se prenosila lažna informacija da je Alžirka muško.

 

 

Suparnice Iman Helif nisu imale samo najlepše reči za nju

 

Meč između bokserke Alžira Iman Helif i njene italijanske koleginice Anđele Karini trajao je samo 46 sekundi, ali je podigao mnogo buke jer je Karinijeva odbila da nastavi meč.

 

Nakon sve bure koja je nastala u svetskoj javnosti, Anđela Karini odlučila je da se oglasi i uputi izvinjenje Iman Helif.


Sva ova kontroverza me rastužuje i žao mi je zbog moje protivnice. Ako Međunarodni olimpijski komitet kaže da ona može da se bori, poštujem tu odluku – rekla je Karinijeva za list Gazetta dello Sport.

 

Anđela Karini u suzama nakon meča
Anđela Karini u suzama nakon mečafoto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Karinijeva je dodala da se kaje što se nije rukovala s Iman nakon predaje meča.


– To nije bilo nešto što sam nameravala da učinim. Zapravo, želim da se izvinim i njoj i svima ostalima. Bila sam ljuta jer se moje učešće na Olimpijskim igrama završilo – rekla je i dodala da bi, kada bi ponovo srela Iman Helif, "zagrlila" koleginicu iz Alžira.

 

Iman Helif danas će se u nastavku bokserskoj turnira u valter kategoriji sastati u četvrtfinalu Olimpijskih igara s mađarskom bokserkom Anom Lukom Hamori.

 


Ne plašim se. Ne marim za priče u medijima i na društvenim mrežama. Ako je ona ili on muškarac, to će za mene biti još veća pobeda ako je dobijem – rekla je Mađarica medijima, a potom na Instagramu podelila prilično uvredljiv portret napravljen veštačkom inteligencijom na kojoj lepa žena u ringu stoji nasuprot zveri.

 

Otac Iman Helif pokazivao njen matični list

 

Ni otac Iman Helif nije ostao imun na napade na svoje dete.

 

Sve je otišlo toliko daleko i poprimilo bizaran odjek da je Helif javno branio ćerku i pokazivao njen list iz matične knjige rođenih iz 1999. godine.

 

 

Moja ćerka je žena! Imamo dokaze za to, uključujući njen sertifikat rođenja. Moja ćerka je samo bila jača od italijanske bokserke. Ona mnogo vredno radi — rekao je Helif.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Srbija: Amerika, Olimpijske igre

 

makonda-tracker