nije lako alžirki

Od Italijanke izvinjenje, od naredne protivnice – ruganje: Bokserka Iman Helif će 33. Olimpijske igre dobro pamtiti

0

Dok je njena prošla protivnica odlučila da se javno izvini alžirskoj bokserki Iman Helif, ona protiv koje će se sastati danas provocirala ju je na Instagramu.

Anđela Karini i Iman Helif u ringu posle meča na 33. Olimpijskim igrama
Anđela Karini i Iman Helif u ringu posle meča na 33. Olimpijskim igramafoto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Meč između bokserke Alžira Iman Helif i njene italijanske koleginice Anđele Karini trajao je samo 46 sekundi, ali je podigao mnogo buke jer je Karinijeva odbila da nastavi meč.


To je u javnosti ponovo pokrenulo raspravu o pitanju Alžirkinog pola, budući da je ona na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu diskvalifikovana pred finalnu borbu zbog rezultata "testa podobnosti" koji nije do kraja objašnjen.


Umar Kremljov, predsednik Međunarodne bokserske asocijacije, tvrdio je da su njoj otkriveni "XY hromozomi", za šta nema potvrde, a mediji su pisali o povišenom nivou testosterona usled poremećaja seksualnog razvoja, ali nema sumnje da je Iman Helif rođena kao žena i da se godinama takmičila u ženskim kategorijama.

Izvinjenje italijanske bokserke Iman Helif

 

Nakon sve bure koja je nastala u svetskoj javnosti, italijanska bokserka Anđela Karini odlučila je da se oglasi i uputi izvinjenje Iman Helif.


Sva ova kontroverza me rastužuje i žao mi je zbog moje protivnice. Ako Međunarodni olimpijski komitet kaže da ona može da se bori, poštujem tu odluku – rekla je Karinijeva za list Gazetta dello Sport.

1 / 5 Foto: Ciro Fusco / Zuma Press / Profimedia

Karinijeva je dodala da se kaje što se nije rukovala s Iman nakon predaje meča.


To nije bilo nešto što sam nameravala da učinim. Zapravo, želim da se izvinim i njoj i svima ostalima. Bila sam ljuta jer se moje učešće na Olimpijskim igrama završilo – rekla je i dodala da bi, kada bi ponovo srela Iman Helif, "zagrlila" koleginicu iz Alžira.

 

Od sledeće protivnice – provokacija

 

Alžirska bokserka Iman Helif na Olimpijskim igrama u Parizu
Alžirska bokserka Iman Helif na Olimpijskim igrama u Parizufoto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Iman Helif danas će se u nastavku bokserskoj turnira u valter kategoriji sastati u četvrtfinalu Olimpijskih igara s mađarskom bokserkom Anom Lukom Hamori.

 


Ne plašim se. Ne marim za priče u medijima i na društvenim mrežama. Ako je ona ili on muškarac, to će za mene biti još veća pobeda ako je dobijem – rekla je Mađarica medijima, a potom na Instagramu podelila prilično uvredljiv portret napravljen veštačkom inteligencijom na kojoj lepa žena u ringu stoji nasuprot zveri.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Novak Đoković konferencija na Olimpijskim igrama

 

makonda-tracker