trenutak preokreta

Pre toga je mislio da nije ravan Federeru – pa ga je nadmašio: Najveća tajna Novaka Đokovića nije ni trening ni ishrana

0

Srpski teniser uveo je mnogo važnih promena u svoj život tokom karijere, a sve su one bile prekretnice koje su ga usmeravale ka istoriji i podizale njegovu igru na viši nivo. Jedna od njih svojevremeno je privlačila mnogo pažnje, a Nole je ističe kao dragocenu.

Novak Đoković nakon plasmana u finale Olimpijskih igara u Parizu
Novak Đoković nakon plasmana u finale Olimpijskih igara u Parizufoto: Dado Đilas

Novak Đoković, statistički najbolji teniser u istoriji, pravi je fenomen svetskog sporta.


Ove godine je, mesec dana pre 37. rođendana, po peti put dobio Laureus nagradu za najboljeg sportistu na planeti, a njegovi uspesi do sada govore dovoljno o tome kakvu je karijeru izgradio srpski teniser.


Novak je više puta pričao otvoreno o svemu što iza njegovog uspeha stoji – od truda cele njegove porodice, njegovog zalaganja, pomoći trenera, kao i onih promena u svakodnevici koje su u njegovom životu i karijeri napravile ogroman zaokret, poput Noletove čuvene ishrane.

Tajna mentalne snage Novaka Đokovića


Međutim, Đokovićeva mentalna snaga uvek je bila jedan od njegovih najvećih aduta, a ona verovatno ne bi bila tako čvrsta kako jeste da sportista već godinama ne primenjuje meditaciju s vizualizacijom. Štaviše, meditaciju je istakao kao ključno sredstvo za vrhunski performans.

Jedan od načina je da meditirate, ali ne meditirate s namerom da se udaljite od problema već da vizualizujete – rekao je svojevremeno Đoković za The New York Times.


Vizualizacija je veliki deo svačijeg života, ne samo kod sportista – naglasio je. – Čvrsto verujem u vizualizaciju. Verujem da postoji zakon privlačnosti: stvari koje stvorite u svojim mislima. Život jednostavno funkcioniše na taj način.


U svojoj knjizi "Serviraj za pobedu" on je naveo konkretne primere kako praksa svesnosti podržava njegov rad na terenu.


Toliko sam praktikovao mindful meditaciju da mi sada mozak automatski bolje funkcioniše, čak i kada ne meditiram. Nekada bih se zaledio kad god napravim grešku; bio sam siguran da nisam ista liga s Federerom... – napisao je Đoković.

 

Novak Đoković je pauzu između gemova tokom meča s Gaelom Monfisom 2020. iskoristio za meditaciju.
Novak Đoković je pauzu između gemova tokom meča s Gaelom Monfisom 2020. iskoristio za meditaciju.foto: Sportklub/Screenshot

Kako je objasnio, stvari su se s meditacijom promenile – sada kada pogreši pri servisu ili bekhendu, još uvek ima trenutke sumnje u sebe, ali zna kako da upravlja njima.


Priznajem negativne misli i puštam ih da prođu, fokusirajući se na trenutak – objasnio je. – Ta svesnost mi pomaže da obradim bol i emocije. Dopušta mi da se koncentrišem na ono što je stvarno važno. Pomaže mi da smanjim ton u svom mozgu.

Šta je meditacija vizualizacije?


Meditacija s vizualizacijom je vrsta meditacije u kojoj se stvara mentalna slika ili scenario u umu kako bi se postigao unutrašnji mir, a njen cilj je da bude što živopisnija i angažuje sva čula.

Ne radi se samo o tome da vidite sliku – već da osetite, čujete, omirišete, osetite ukus, odnosno da potpuno uronite u nju.


Na taj način se povezuju um i telo, što može pomoći u opuštanju i smanjenju stresa piše Calm, dok može biti i zabavno pustiti maštu da istražuje.


Šta zamišljati prilikom meditacije s vizualizacijom?


Ovaj metod je odličan način da zamislite sebe na nekim idiličnim mestima čije ste fotografije videli na internetu, poput udaljenih rajskih plaža, ozelenelih proplanaka u dnu planina, šuma... bilo gde gde biste mogli da se opustite i pružite svom umu mini-odmor.

 

Prilikom meditacije možete vizualizovati neko mirno mesto u prirodi ili svoj cilj kako se ostvaruje.
Prilikom meditacije možete vizualizovati neko mirno mesto u prirodi ili svoj cilj kako se ostvaruje.foto: Josep Suria/Shutterstock

Međutim, to je i odličan način da postavite sebi ciljeve, pa tako možete zamisliti sebe kako uspevate u nečemu, poput predstavljanja prezentacije na poslu, prelazak cilja na maratonu itd.


Istraživanja sugerišu da mozak reaguje veoma slično kada se nešto zapravo dešava i kada to vizualizujemo, pa tako što zamišljamo ove stvari možemo ojačati svoje samopouzdanje i motivaciju i pomoćiu mozgu da poveruje da je takav ishod moguć. Kao Đoković!

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.


BONUS VIDEO

Novak Đoković na Olimpijskim igrama u Parizu

 

makonda-tracker