životna priča

Ne, alžirska bokserka na OI nije rođena kao muškarac: Neobična priča Iman Helif koja je zaintrigirala svet

0

Uspesi alžirske bokserke Iman Helif dugo su osporavani, a ona je uprkos retkom zdravstvenom poremećaju uspela da se izbori za svoje mesto pod suncem. Ovo je njena životna priča.

Iman Helif
Iman Heliffoto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

Kada su Iman Helif (24) jednu od najboljih bokserki u Alžiru upitali na koja dostignuća je najponosnija, rekla je:

 

– Na svoju posobnost da prevaziđem prepreke u svom životu.

 

Aktuelne Olimpijske igre, koje se trenutno održavaju po 33. put, ove godine prate kontroverze, a jedna od najvećih jeste upravo učešće Helifove, kao i tajvanske bokserke Lin Ju-ting.

 

Mlada Alžirka danas je imala svoj prvi meč na aktuelnim igrama. Pošto je u prvoj rundi savladala Italijanku Anđelu Karini, nakon samo 46 sekundi njena protivnica odbila je da nastavi borbu.

 

Detinjstvo i odrastanje

 

Helif je odrasla u Tijaretu, ruralnom selu u severozapadnom Alžiru. Prvobitno je igrala fudbal, a zatim je prešla na boks, što njen otac nije odobravao jer je smatrao da to nije sport za devojčice.

 

Od ranog detinjstva, morala je da putuje u susedno selo da bi prisustvovala treninzima i prodavala je staro gvožđe kako bi sebi priuštila kartu za autobus.

 

Bokserska karijera Iman Helif

 

Na AIBA Svetskom prvenstvu u boksu za žene u Nju Delhiju 2018. Iman je po prvi put učestvovala na jednom takmičenju tog kalibra, gde je zauzela 17. mesto nakon što je eliminisana u prvom kolu.

 

Zatim je predstavljala Alžir na AIBA Svetskom prvenstvu u boksu za žene 2019. održanom u Rusiji, gde je zauzela 33. mesto pošto je eliminisana u prvom kolu protiv Natalije Šadrine.

 

Helifova je potom nastupala u ime svoje zemlje u lakoj kategoriji na Letnjim olimpijskim igrama 2020. u Tokiju. U četvrtfinalu je poražena od Irkinje Keli Harington.

 

Iman je učestvovala na IBA Svetskom prvenstvu u boksu za žene 2022. i postala je prva alžirska bokserka koja je stigla do finala nakon što je pobedila Holanđanku Čelsi Hajnen. U finalu se suočila sa Irkinjom Ejmi Brodherst i poražena je.

 

Pitanje pola Iman Helif

 

U martu 2023.dolazi do preokreta u njenoj karijeri – Helif je diskvalifikovana jer nije ispunila kriterijume kvalifikovanosti neposredno pre borbe za zlatnu medalju na IBA Svetskom prvenstvu u boksu za žene 2023.

 

Kako piše britanski Guardian, sve je počelo prošle godine, kada je Umar Kremljov, predsednik Međunarodne bokserske asocijacije, za vreme Svetskog prvenstva u boksu rekao za Tass da su DNK testovi "dokazali da one imaju XY hromozome i zato su isključene iz sportskih događaja".

 

Ova organizacija istakla je da je odluku donela posle "sveobuhvatnog pregleda i da je cilj da se podrže pravičnost i integritet takmičenja".

 

Olimpijski komitet Alžira saopštio je da je bokserka diskvalifikovana iz zdravstvenih razloga. Kasnije se ispostavilo da je diskvalifikacija nastala zbog visokog nivoa testosterona.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Srbija Amerika Olimpijske igre

 

 

makonda-tracker