bilo je mnogo prepreka

O pitanjima u vezi s polom ima jednu poruku: Ispovest alžirske bokserke Iman Helif o tome šta je prošla na putu do OI

0

Pred početak 33. Olimpijskih igara alžirska bokserka osvrnula se na to što je prošle godine diskvalifikovana sa Svetskog prvenstva iz medicinskih razloga u satima pred finale u kom je trebalo da se bori za zlato.

Iman Helif smatra svoj uspeh 'impresivnom pričom' i odlučna je da svima pokaže koliko je hrabra.
Iman Helif smatra svoj uspeh "impresivnom pričom" i odlučna je da svima pokaže koliko je hrabra.foto: Buda Mendes / AFP / Profimedia

Olimpijske igre u Parizu donele su mnogo uzbudljivih mečeva, senzacionalne trenutke za istoriju poput zlatne medalje gimnastičarke Simon Bajls i mogućnosti Novaka Đokovića da dođe do jedinog priznanja koje mu nedostaje, ali i kontroverze.


Najveću polemiku u javnosti do sada izazvao je ženski boks meč između alžirske predstavnice Iman Helif i italijanske bokserke Anđele Karini, koja je odustala nakon 46 sekunde.


To je pokrenulo raspravu o polu Iman Helif, koja u medijima traje danima, budući da je bokserka Alžira prošle godine diskvalifikovana sa Svetskog prvenstva nekoliko sati pre meča za zlato zbog "neispunjavanja kriterijuma podobnosti". Olimpijski komitet Alžira saopštio je da su razlozi medicinske prirode, a mediji su potom preneli da je bokserka imala visok nivo testosterona.

Životna priča Iman Helif je već poznata i teška – ona je rođena kao žena, vaspitavana kao žena, oduvek se takmičila kao žena i donedavno njen pol nije dovođen u pitanje, a navodno pati od poremećaja seksualnog razvoja.

 

Iman Helif s mnogo nada je stigla na Olimpijske igre
Iman Helif s mnogo nada je stigla na Olimpijske igre foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nedavni intervju Iman Helif pred Olimpijske igre


Kako je rođena Tijaretu, u malom mestu u Alžiru, u vrlo siromašnoj porodici, kao netipična devojčica, od malih nogu joj nije bilo lako da pronađe svoje mesto u društvu. Neko vreme je trenirala fudbal, iako su joj išli sportovi generalno.


Oduvek sam volela fudbal i igrala sam ga često u mom malom selu. Moj otac je oduvek više voleo fudbal od boksa. Ali bila sam odlična u sportovima u mojoj školi, a moj učitelj je primetio talenat za boks. Očigledno da je bio u pravu. Desilo se to potpuno slučajno, nikad nisam mogla ni da zamislim da ću jednog dana postati bokserka i da ću biti svetska šampionka – rekla je Iman Helif nedavno u intervjuu koji je dala za TV stanicu Canal Algerie, prenosi britanski Mirror.

 


Međutim, kako njen otac nije podržavao Imaninu želju da se bavi boksom i porodica nije bila u zavidnoj finansijskoj situaciji, sama je morala da se bori da bi mogla da trenira.

Bilo je prepreka s kojima sam se susrela kada sam počinjala. Morala sam da prodajem hleb na ulici, da skupljam posuđe i druge predmete kako bih skupila novac za putovanja, jer ja dolazim iz veoma siromašne porodice – naglasila je bokserka.


Međutim, sve se isplatilo – Iman se zaljubila u boks čim je kročila u ring prvi put. Bila je odlučna da uspe i nakon izvesnog vremena se preselila iz svog seoceta u glavni grad. Svoju karijeru opisuje kao "impresivnu priču" i veoma je ponosna na sve što je postigla.

 


Što se tiče skandala na Svetskom prvenstvu, kada je prvi put dovedeno u pitanje je li ona žena, Iman nije bila previše pričljiva, ali nije ni prećutala. Predsednik Međunarodne bokserske asocijacije (IBA) Umar Kremljov izjavio je nakon Imanine diskvalifikacije da su "testovi pokazali da ona ima XY hromozome i da je zato isključena", što još uvek nije potvrđeno.

 

Što se tiče Iman – to je prošlost i ona će pokazati da zaslužuje svoje mesto u ringu.


Godina 2023. bila je za mene veoma teška posle odlične godine... To je za mene bio težak udarac, ali sam se vratila jača da pokažem svoju snagu i odlučnost, da ceo svet vidi koliko je Iman Helif hrabra žena – istakla je ona.

 

1 / 5 Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB


Naredna protivnica Iman Helif na Olimpijskim igrama u četvrtfinalu velter kategorije biće Mađarka Ana Luka Hamori, koja ističe da, uprkos sceni iz ringa s Anđelom Karini, nije zabrinuta.


Ne plašim se. Ne marim za priče u medijima i na društvenim mrežama. Ako je ona ili on muškarac, to će za mene biti još veća pobeda ako je dobijem – rekla je bokserka medijima.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Srbija-Amerika na Olimpijskim igrama

 

makonda-tracker