"to je opasno."

Dve godine nije kročila na Ostrvo: Princ Hari otvoreno priznao zašto ne želi da dovede Megan Markl u Veliku Britaniju

0

Sinu britanskog kralja Čarlsa ne pada na pamet da njegova supruga ponovo dođe u njegovu rodnu zemlju, a ne krije šta je ono od čega strepi.

Princ Hari i Megan Markl u braku su od 2018. godine
Princ Hari i Megan Markl u braku su od 2018. godinefoto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Princ Hari, vojvoda od Saseksa, od povlačenja s funkcije "radnog" člana britanske kraljevske porodice 2020. više puta je izneo iznenađujuće optužbe na račun svojih najbližih i britanskih medija.


Protiv najpoznatijih tabloida je pokrenuo i pravne sporove, o čemu je sada pričao u dokumentarcu ITV-ja "Tabloidi na suđenju" (Tabloids on Trial).


Izneo je sin kralja Čarlsa III i pokojne princeze Dajane brojne optužbe u ovom razgovoru i naveo da je njegova odlučnost da pokrene pravni postupak "centralni deo" loših odnosa s kraljevskom porodicom.

– Jasno sam stavio do znanja da je to nešto što treba da se uradi. Bilo bi lepo kada bismo, znate, to uradili kao porodica. Verujem da su to stvari koje treba da radimo za veće dobro, ali, znate, ja to radim iz svojih razloga – rekao je princ, koji optužuje medije da prisluškuju razgovore njegovih bližnjih, kao što su činili u slučaju njegove pokojne majke.

 

Princ Hari i Megan Markl
Princ Hari i Megan Marklfoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Zašto Megan Markl ne ide u Britaniju?


Princ Hari priznao je da se plaši da njegova supruga Megan Markl, vojvotkinja od Saseksa, ponovo poseti Englesku, u kojoj nije bila još od sahrane kraljice Elizabete II 2022.


Prema njegovim rečima, glavni razlog za zabrinutost je njena bezbednost, odnosno strah princa Harija da će neko poverovati u sve što britanski mediji pišu o majci njegove dece i napasti je.


Još uvek je opasno, sve što je potrebno je jedan usamljenik, jedna osoba koja čita ove stvari, koja bi mogla da deluje na osnovu toga što je pročitala – smatra vojvoda.

 

Princ Hari, vojvoda od Saseksa
Princ Hari, vojvoda od Saseksafoto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Da li je to nož ili kiselina, šta god, to su stvari koje me iskreno brinu. To je jedan od razloga zašto ne želim da vratim svoju suprugu u ovu državu – kaže princ Hari.


Nil Basu, nekadašnji šef Odeljenja za antiterorizam Metropoliten policije u Londonu, rekao je 2022. da su postojale stvarne pretnje po život Megan Markl dok je živela na Ostrvu.

Imali smo timove koji su to istraživali. Ljudi su zbog tih pretnji procesuirani – rekao je tada on.

 

 

Bezbednost princa Harija i Megan Markl u Britaniji posle "Megzita"


Princ Hari je ranije rekao da se "osećao prinuđenim" da se povuče iz svoje uloge i napusti Ujedinjeno Kraljevstvo, navodeći kao razlog zabrinutost za bezbednost svoje porodice.

 

Ubrzo nakon što je par objavio svoju odluku da se povuku kao viši članovi kraljevske porodice, Izvršni komitet za zaštitu kraljevske porodice i javnih ličnosti (RAVEC) ukinuo je njihovo automatsko pravo na policijsku zaštitu.

 

Iako je vojvoda od Saseksa ponudio da pokrije troškove obezbeđenja, ponuda je odbijena, a ranije ove godine, sudija Višeg suda Piter Lejn potvrdio je odluku o smanjenju njegovog obezbeđenja.

 

Megan Markl i princ Hari tokom života na Ostrvu
Megan Markl i princ Hari tokom života na Ostrvufoto: EORGES ROGERS / Sipa Press / Profimedia

Princ Hari planira da uloži žalbu na odluku.


Vojvoda ne traži povlašćen tretman, već pravičnu i zakonitu primenu sopstvenih pravila RAVEC-a, osiguravajući da dobije istu pažnju kao i drugi u skladu sa sopstvenom pisanom politikom RAVEC-a – rekao je njegov pravni zastupnik.

 

BONUS VIDEO

Iskustvo poznatog telohranitelja s princem Harijem

 

makonda-tracker