tužno

"Iskreno, bio je u pravu..." Princ Hari raskrinkao Vilijamovu "golu laž" koju je cela porodica podržavala godinama

1

Mnogo je detalja o životu britanske kraljevske porodice kojima je princ Hari šokirao javnost proteklih godina, a ovo je jedno od najvećih iznenađenja.

Princ Vilijam od Velsa i princ Hari, vojvoda od Saseksa
Princ Vilijam od Velsa i princ Hari, vojvoda od Saseksafoto: Nils Jorgensen / Shutterstock Editorial / Profimedia

Princ Hari, vojvoda od Saseksa, podelio je mnogo detalja o životu u kraljevskoj porodici otkako su njegova supruga Megan Markl i on odlučili da je napuste 2020. godine, a njegove ispovesti iznele su ranije neviđenu i potpuno neprimećenu stranu njegovog odnosa s bližnjima.


Iako je godinama vladalo mišljenje da su prinčevi Vilijam i Hari, sinovi pokojne princeze Dajane i aktuelnog kralja Čarlsa III, najbolji prijatelji, ispostavilo se da se oni često nisu ni razumeli, ni slagali, ni podržavali.
Često to ume da bude slučaj s braćom i sestrama, ali smo saznali da Hari i Vilijam, zapravo, nisu bili čak ni bliski koliko smo mislili.


Tako je Hari u svojoj autobiografiji "Rezerva" otkrio da on, suprotno uvreženom mišljenju, nije bio kum svom bratu na venčanju s Kejt Midlton 2011. godine – ali je morao da se pretvara da jeste!

Naime, vojvoda od Saseksa je u svojim memoarima napisao da njegov stariji brat nije želeo da Hari održi govor koji tradicionalno na svadbenom prijemu drži kum. Rešenje kraljevske porodice bilo je da obmane javnost: svi će misliti da je princ Hari Vilijamov kum kako bi se održalo verovanje da su braća bliska i u dobrim odnosima, ali je to, piše Hari, bila "gola laž".

 

Javnosti je rečeno da ću ja biti kum, ali to je bila gola laž – istakao je. – Javnost je očekivala od mene da budem kum, pa Palata nije videla drugi izbor nego da kaže da jesam. Iskreno, Vili nije hteo da ja držim govor. Mislio je da nije bezbedno da mi da mikrofon i da budem u situaciji da pričam spontano. Mogao bih da kažem nešto krajnje neprikladno. I nije pogrešio.

 

Princ Hari zapravo nije bio toliko blizak s bratom koliko se verovalo
Princ Hari zapravo nije bio toliko blizak s bratom koliko se verovalofoto: EPA / Christopher Neundorf

Zapravo, kumovi su bili Džejms Mid i Tomas van Strobenzi, prijatelji princa Vilijama, koji su održali govore, a Hari je imao samo zadatak da ih predstavi zvanicama na svadbi. Kako je napisao, on veruje da su svi obmanuti i da bi se zaštitila privatnost Vilijamovih prijatelja i kumova.


Da se znalo da su oni Vilijevi kumovi, štampa bi ih jurila, pratila, hakovala, istraživala, uništila živote njihovih porodica. Obojica su stidljivi i tihi i ne bi mogli da podnesu takav napad, to ni ne treba očekivati od njih – zaključio je Hari.


Princ je istakao i da se nije ljutio na brata i da mu je Vilijam sve lepo objasnio.

 

Venčanje princa Vilijama i Kejt Midlton održano je u aprilu 2011.
Venčanje princa Vilijama i Kejt Midlton održano je u aprilu 2011.foto: Dan Materna / MFDNES LN / Profimedia

Čak smo se i smejali zbog toga, nagađali smo šta bih neprikladno mogao da kažem u govoru – napisao je.


Princ Vilijam bio pripit na venčanju?


Princ Hari je u "Rezervi" napisao i da je njegov stariji brat na venčanju bio pod dejstvom alkohola jer je nekoliko sati pre venčanja s Kejt Midlton pio rum. Kako je rekao svom mlađem bratu, morao je da pije jer je pokušavao da smiri živce.


Hari piše i da je pomenuo Vilijamu da se oseća na alkohol i ponudio mu slatkiše s mentom kako bi oterao neprijatan miris iz zadaha.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Iskustvo poznatog telohranitelja s princem Harijem

 

makonda-tracker