i zvanično

Nakon godinu dana Palata otkrila svoje planove: Ko će biti novi stanari kuće u kojoj su živeli Megan i Hari?

2

Mnogi su se pitali šta se dešava sa Frogmore kolibom, a sad je sve jasno kao dan 

PALATA OTKRILA KO ĆE ŽIVETI U KUĆI KOJU JE PRINC HARI DOBIO OD BAKE
PALATA OTKRILA KO ĆE ŽIVETI U KUĆI KOJU JE PRINC HARI DOBIO OD BAKE foto: EPA / Christopher Neundorf

Iz Palate britanske kraljevske porodice stižu vesti koje će donekle obradovati princa Harija i Megan Markl. Zvaničnici su odlučili da se po prvi put oglase o temi koja i te kako zanima medija, a tiče se kuće u kojoj su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa živeli.

 

Oni već duže vreme žive u Kaliforniji, gde su svili porodični dom, a njihov dom u Britaniji je ostao zaključan do dana današnjeg.


Radi podsećanja, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa živeli su u Frogmore Kotidž koja je ostala prazna više od godinu dana nakon što su oni napustili imanje.

Zvaničnici palate na godišnjem brifingu o suverenim grantovima rekli su da nema novih stanara u imanju Grade II Crovn Estate u Vindzor Home Parku.

 

Sasekesi su se zvanično iselili iz četiri spavaće sobe 29. juna 2023., otplativši 2,4 miliona funti za renoviranje i iznajmljivanje vikendice. Hari i Megan su govorili o pakovanju kuće u svojim dokumentarnim serijama za Netfliks...

 

Zvaničnik palate je na brifingu rekao:

 

- Tokom godine, Frogmor koliba je ostala prazna. Mislim da u ovom trenutku ne bih spekulisao ko će biti budući stanari vikendice. 

KUĆA SASEKSA OSTAJE DO DALJNJEG PRAZNA
KUĆA SASEKSA OSTAJE DO DALJNJEG PRAZNAfoto: Profimedia

- Suvereni grant je u potpunosti nadoknađen za troškove renoviranja vikendice Frogmore kada je prvobitno dat vojvodi i vojvotkinji od Saseksa i, stoga, nema troškova za suvereni grant osim nekog rutinskog održavanja, ali bilo bi potrebno za bilo koju od zgrada - dodao je on.

 

Ranije je objavljeno da je osramoćenom vojvodi od Jorka ponuđena mnogo manja koliba Frogmor u pokušaju da ga presele iz veće Kraljevske lože.

Ali je rečeno da je princ Endrju potpisao 75-godišnji zakup vile Kraljevske lože 2003. godine.

 

Hari i Megan preselili su se u SAD sa svojim sinom princom Arčijem nakon što su se povukli sa kraljevskih dužnosti 2020.

MEGAN I HARI SU DAVNO NAPUSTILI BRITANIJU
MEGAN I HARI SU DAVNO NAPUSTILI BRITANIJUfoto: Ibrahim Mansur / AFP / Profimedia

Nakon što su privremeno boravili u vili holivudskog producenta Tajlera Perija na Beverli Hilsu, par je kupio kuću od 15 miliona dolara u Montesitu. Par je dočekao ćerku princezu Lilibet 2021.

 

Kada je vojvoda posetio Veliku Britaniju još u maju da obeleži desetu godišnjicu Igara Invictus, navodno je odseo u hotelu nakon što je odbio ponudu svog oca kralja Čarlsa da ostane u kraljevskoj rezidenciji.

 

Odnosi između Harija i kraljevske porodice postali su zategnuti poslednjih godina, nakon eksplozivnih tvrdnji o Čarlsu, njegovoj maćehi kraljici Kamili i princu i princezi od Velsa u intervjuu sa Oprom Vinfri iz Saseksa, njihovim dokumentarnim serijama za Netfliks i Harijevim memoarima Spare.

KUĆA SE ODRŽAVA ALI U NJOJ NIKO NE ŽIVI
KUĆA SE ODRŽAVA ALI U NJOJ NIKO NE ŽIVI foto: Profimedia

Vojvoda se poslednji put lično sastao sa svojim ocem u februaru nakon što je kralju dijagnostifikovan rak.

 

Misli princa Harija o Frogmore kolibi


U svojim memoarima Hari je govorio o tome kako je bilo useliti se na imanje u Vindzoru, koje je Saseksima poklonila pokojna kraljica.

 

- Voleli smo to mesto - napisao je Hari. - Od prvog minuta. Osećalo se kao da nam je suđeno da tamo živimo. Jedva smo čekali da se probudimo ujutru, da odemo u dugu šetnju po baštama, da se družimo sa labudovima. 

 

- Upoznali smo kraljičine baštovane, upamtili njihova imena i nazive cveća. Oduševili su se koliko cenimo i hvalimo njihovu umetnost.

 

Bonus video:

Stručnjak za govor tela o Hariju i Megan

 

makonda-tracker