to nikako nisu smeli

Čarlsu ovo sad nije trebalo: Princ Hari i Megan Markl prekršili NAJVAŽNIJE PRAVILO kraljevske porodice

0

Iako s godinama malo po malo zalazili na teritoriju koja je strogo zabranjena članovima britanske kraljevske porodice, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa sada su duboko zagazili u nju

Megan Markl i princ Hari koketiraju s politikom već godinama
Megan Markl i princ Hari koketiraju s politikom već godinamafoto: Janet Mayer/Startraksphoto.com / INSTAR Images / Profimedia

Poznato je da je britanska kraljevska porodica politički neutralna i da je njima zabranjeno da komentarišu političku situaciju.


Najveći njihovi uplivi u ovaj svet uglavnom se tiču borbe kralja Čarlsa III za očuvanje životne sredine i protiv klimatskih promena, dok se u pitanja u vezi sa izborima ne mešaju, ali izgleda da ne poštuju svi ovo pravilo.


Naime, princ Hari i Megan Markl pokrenuli su kampanju za borbu protiv izbornih dezinformacija, a Axios opisuje kako "dvostranačka koalicija uz podršku moćnih holivudskih igrača i Fondacije Archewell princa Harija i MeEgan Markl radi na pripremi američkih glasača za mogući deepfake napad" u izbornoj godini.

Kompanije Google, Meta i OpenAI obavezale su se da će se boriti protiv obmanjujućih izbornih sadržaja veštačke inteligencije, a Archewell takođe "pomaže u stvaranju novog sadržaja".

 

Princ Hari i Megan Markl u braku su od 2018. godine
Princ Hari i Megan Markl u braku su od 2018. godinefoto: EPA-EFE/NEIL HALL

Otkako su se povukli s funkcija viših članova kraljevske porodice, princ Hari i Megan Markl, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, nisu bežali od učešća u politici, a bilo je čak i predviđanja da će nekadašnja glumica direktno ući u ovaj svet. Spekulisalo se da želi da bude senatorka Kalifornije, pa čak i predsednica Amerike.


Bili su posebno aktivni tokom izbornog ciklusa 2020. u Americi, kada su objavili snimak kojim su pozvali birače da se prijave za glasanje i odbace dezinformacije.

 

Hari je poručio glasačima da "odbace govor mržnje, dezinformacije i negativnost na internetu", dok je Megan dodala da su, iako se to ponavlja svake četiri godine, ti predsednički izbori zaista "najvažniji izbori u našem životu" i zamolila Amerikance da iskoriste svoje pravo glasa.

Mnogi od vas ne znaju da ja nikada u svom životu nisam mogao da glasam u Ujedinjenom Kraljevstvu – rekao je princ Hari, a njegova supruga bila je specijalna gošća na onlajn događaju "Sjedinjena država žena i kada svi glasamo", kada je podržala kampanju koju je pokrenula Mišel Obama, nekadašnja prva dama SAD.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.


BONUS VIDEO

Heraldičar Grujić: Princ Vilijam sasvim drugačije shvata vladavinu

 

makonda-tracker