nije lako

Prvi put u javnosti od kad je saznao da boluje od raka: Kralj Čarls se pred važnom osobom "raspao na 1000 komadića"

1

Nije mogao da sakrije svoju ranjivost, iako je poznato da mu emocije nisu jača strana 

KRALJ ČARLS PRIZNAO DA JE PLAKAO KAD JE SAZNAO DA BOLUJE OD RAKA
KRALJ ČARLS PRIZNAO DA JE PLAKAO KAD JE SAZNAO DA BOLUJE OD RAKA foto: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Kralj Čarls III vratio se u London i prvi put susreo sa osobom iz spoljašnjeg sveta nakon saznanja da boluje od raka. On je nastavio da obavlja svoje kraljevske dužnosti iz udobnosti svog doma, a sada je došlo vreme da izađe pred saradnike i obavi potrebne razgovore.

 

Kralj (75) se sastao u sredu popodne u Bakingemskoj palati sa premijerom Ujedinjenog Kraljevstva Rišijem Sunakom. On je bio prvi čovek s kojim se kralj video od kad je saznao da će morati da se bori sa opakom bolešću.

 

Uprkos raku, koji je otkriven kada se lečio od benigne uvećane prostate, kralj Čarls je nastavio sa svojim državnim poslovima uglavnom obavljajući poslove daleko od očiju javnosti. 

 

 

Pre dve nedelje, kralj i Sunak su razmenili telefonski razgovor, koji je bio samo kratka konsultacija, ne formalna audijencija koju monarh i premijer tradicionalno održavaju nedeljno.

 

U sredu se to promenilo objavljivanjem fotografija i video snimaka sastanka kralja Čarlsa sa Sunakom.

 

Sunak je rekao da ju mu je veoma drago da vidi da kralj izgleda veoma dobro.

 

- Svi smo uz vas. Država je uz vas.

 

KRALJ ČARLS OTKRIO EMOCIJE U JAVNOSTI
KRALJ ČARLS OTKRIO EMOCIJE U JAVNOSTI foto: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

 

Čarlsa su očigledno dirnule reči premijera, a setio se i poruka koje je dobijao u poslednjih nekoliko dana, pa su ga preplavile emocije.

 

- Dobio sam toliko divnih poruka i čestitki. Mnoge od njih su mi naterale suze na oči.

 

Premijer i monarh su takođe razgovarali o tome da je kraljeva bolest izazvala veliku pažnju i stavila dobrotvorne organizacije za lečenje raka u žižu interesovanja.

 

- Čujem da je bilo mnogo više pažnje i interesovanja za te glavne, divne dobrotvorne organizacije za borbu protiv raka, od kojih sam mnogima bio pokrovitelj godinama - rekao je kralj kroz smeh.

 

- Oni rade neverovatan posao - odgovorio je Sunak s kojim se složio i kralj.

 

KRALJ PRVI PUT U JAVNOSTI OD KAD JE OTKRIO DA IMA RAK
KRALJ PRVI PUT U JAVNOSTI OD KAD JE OTKRIO DA IMA RAK foto: EPA / NEIL HALL

 

Sastanak je usledio posle skupa Tajnog saveta kralja Čarlsa koji je bio održan istog popodneva.

 

Sunak je bio taj koji je ubrzo nakon dijagnoze kralja Čarlsa rekao da je rak „na vreme pronađen“.

 

- Očigledno, kao i svi ostali, i on je šokiran i tužan, i jednostavno sve naše misli su sa njim i njegovom porodicom - rekao je Sunak za BBC Radio Five Live 6. februara, dodajući da se nada da će kralj dobiti tretman koji mu je potreban i potpuno se oporaviti.

 

Kralj Čarls je uglavnom boravio na imanju kraljevske porodice Sandringem otkako je palata 5. februara otkrila da mu je dijagnostikovan rak. On je otputovao je u London na lečenje, kao i na sastanke sa osobljem palate.

 

Bonus video:

Skandal na krunisanju kralja Čarlsa

 

makonda-tracker