teška sudbina

Kejt Midlton, kralj Čarls, a sad i ova STRAŠNA DIJAGNOZA: Samo što je pobedila rak dojke, pred Sarom Ferguson nova borba

1

Vojvotkinja od Jorka ponovo se nalazi pred teškim izazovom - borbom protiv opake bolesti 

SARA FERGUSON BOLUJE OD MALIGNOG MELANOMA
SARA FERGUSON BOLUJE OD MALIGNOG MELANOMA foto: EPA / RICCARDO ANTIMIANI

Sara Ferguson, vojvotkinja od Jorka, podelila je vest koja je potresla celu Britaniju. Njojo je, samo nekoliko meseci od kad je pobedila rak dojke, dijagnostikovan maligni melanom.

 

- Nakon što joj je ovog leta dijagnostikovan rani oblik raka dojke, Sari, vojvotkinji od Jorka, sada je dijagnostikovan i maligni melanom - rekao je u izjavi njen portparol, pa je dodao:

 

- Njen dermatolog je tražio da se nekoliko mladeža ukloni i analizira u isto vreme dok je vojvotkinja bila podvrgnuta rekonstruktivnoj operaciji nakon mastektomije, a jedan od njih je identifikovan kao kancerogen.

 

 

Nakon strašne dijagnoze, nastavljeno je ispitivanje.

 

- Ona je podvrgnuta daljim istragama kako lekari bili sigurni da je bolest uhvaćena u ranim fazama. Jasno je da je još jedna dijagnoza tako brzo nakon lečenja raka dojke bila uznemirujuća, ali vojvotkinja je i dalje dobre volje - poručio je portparol, pa je objasnio.

 

- Vojvotkinja želi da se zahvali celom medicinskom timu koji joj je pružio podršku, a posebno svom dermatologu. Ona veruje da njeno iskustvo naglašava važnost provere veličine, oblika, boje i teksture i pojave novih mladeži koji mogu biti znak melanoma.

 

Saru se leči u bolnici Rojal Marsden u Londonu kod dr Endru Fernesa, konsultanta medicinskog onkologa, i kod Ketrin Borisevič, konsultanta dermatologa u bolnici Kralj Edvard VII u Londonu, a sada se oporavlja u Austriji.

 

 

Njena najstarija ćerka princeza Beatris pokrovitelj je Britanske fondacije za kožu i radila je sa pacijentima sa rakom kože.

 

Vojvotkinjin rak kože su navodno primetili dermatolozi tokom njenog lečenja od raka dojke prošle godine, pa je nekoliko mladeža uklonjeno radi testiranja, a rezultati su stigli neposredno posle Božića.

 

Maligni melanom je najteži oblik raka kože. Prema sajtu NHS, "Melanom je vrsta raka kože koja se može proširiti na druge delove tela. Glavni uzrok melanoma je ultraljubičasto svetlo koje dolazi od sunca i koristi se u solarijumima."

 

Šanse za razvoj melanoma se povećavaju kako starite, dok su porodična istorija bolesti, izlaganje suncu i bleda koža takođe faktori rizika.

 

PRED SAROM FERGUSON JE NOVA BORBA ZA ŽIVOT
PRED SAROM FERGUSON JE NOVA BORBA ZA ŽIVOT foto: EPA / ETTORE FERRAR

 

U junu 2023. Sara je otkrila da je uspešno lečena od raka dojke. Portparol vojvotkinje je tada rekao:

 

- Sari, vojvotkinji od Jorka je nedavno dijagnostikovan rani oblik raka dojke otkriven na rutinskom mamografskom pregledu. Rečeno joj je da mora da se podvrgne operaciji koja je uspešno obavljena. Vojvotkinja dobija najbolju medicinsku negu i njeni lekari su joj rekli da je prognoza dobra. Sada se oporavlja sa porodicom.

 

Bonus video:

Stručnjaci upozoravaju da je solarijum glavni krivac za nastanak melanoma

 

 

 

 

- Vojvotkinja želi da izrazi svoju ogromnu zahvalnost svom medicinskom osoblju koje joj je pružilo podršku poslednjih dana. Takođe je veoma zahvalna osoblju uključenom u mamografiju koji je identifikovao njenu bolest, koja je inače bila bez simptoma, i veruje svom iskustvu. naglašava važnost redovnog skrininga - dodao je njen portparol.

 

Podrazumeva se da je Sara lečena u privatnoj bolnici Kralj Edvard VII u Londonu koja decenijama leči članove kraljevske porodice. Sara je nesebično nastavila sa pokretanjem kampanje za podizanje svesti i podsticanje drugih žena da se podrgavaju rutinskim i redovnim pregledima.

 

makonda-tracker