tola šoljica otrova

Doktor upozorava: Kafa je neprijatelj zdravlja i lepote - ove činjenice niste znali o omiljenom napitku

0

Prednosti kafe je malo, a ovo je spisak loših stvari koje kafa nanosi našem telu

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Mnogi od nas ne mogu da zamisle jutro bez šolje kafe... Da li je to baš mudro i šta nam sve "radi" kafa, pitali smo stručnjaka, prenosi Stil.

 

Mnogo je onih koji ne mogu da zamisle jutro bez kafe, a većina ljudi se i ne zaustavi na toj prvoj jutarnjoj, već i tokom dana nastavlja da ispija šolju za šoljom.

 

Uživamo tako, bezbrižno, u mirisu i aromi, kafa nas rasani, oraspoloži... Kad nam neko i skrene pažnju da bi možda trebalo malo da smanjimo ugođaj, pozovemo se na naučne studije koje ukazuju da kafa ima i pozitivan uticaj na zdravlje.

 

Šta je od svega toga istina, i da li je kafa ako ne "zdrava", ono bar "bezazlena", otkriva primarijus dr Petar Borović za Mondo.rs.

 

- Ljudi koji uživaju u kafi, zapravo uživaju u kofeinu, koji je otrovna biljna baza i svrstava se u droge. Koliko je kofein štetan i nekoristan, jasno je kad uzmete u obzir da je na skali "težine" odvikavanja na petom mestu, posle heroina, nikotina, kokaina i alkohola, objašnjava dr Borović.

 

- Kao da to samo po sebi nije dovoljno, štetnost kafe pojačava se termičkom obradom. Kafa je svetlozelene boje, ali posle prženja na temperaturi višoj od 280 stepeni, kidaju se ugljenične veze u strukturi zrna, kafa pocrni, stvaraju se kancerogena jedinjenja, kaže dr Borović, podsećajući da je kafa jedina namirnica za koju nam je "normalno" da je u ishrani koristimo ugljenisanu.

 

Kad dobijete osteoporozu, zahvalite se kafi

 

Kofein u organizmu ostaje između 68 i 72 sata, a on onemogućava korišćenje kalcijuma i magnezijuma iz hrane. "Kosti se stalno obnavljaju, jer imaju dve vrste ćelija, jedne razgrađuju, a druge formiraju nove strukture koštanog tkiva. Tako se kosti neprekidno prilagođavaju opterećenju i naporima. Pošto kafa blokira preuzimanje kalcijuma iz namirnica, nove strukture koje se stvaraju su lošeg kvaliteta i gustina kostiju opada. Žene to osete tek kad uđu u menopauzu, pošto se tada i fiziološki gubi kalcijum, a ako su rezerve već male, stvar je još gora. Tako i kafa doprinosti statistici koja kaže da danas svaka treća žena i svaki sedmi muškarac imaju osteoporozu."

 

Da li je onda kafa bez kofeina manje zlo, bar za one koji ne mogu da je se odreknu?

 

"- U zrnima kafe, pored kofeina, nalazi se više od 800 isparljivih sastojaka, to je prvo. A drugo, kafa bez kofeina ne postoji. Moguće je samo smanjiti udeo kofeina u kafi... Ali, da bi se smanjio sadržaj kofeina, kafa se obrađuje na različite načine. Jedna od metoda je da se, recimo, zrno uroni u kiselinu. Time se smanjuje procenat kofeina, ali time kafa postaje kisela i mnogo češće izaziva gastritis, priča dr Borović, vedro nam i ubedljivo ubijajući poslednju nadu...

 

- Kafa je, dakle, sama po sebi otrov koji ljudi dobrovoljno unose. Ali, ona i pojačava žudnju za drugim otrovima, što dokazuje ponašanje pušača. Je l' vi poznajete pušača koji ne pije kafu, i koji uz kafu neće zapaliti ne jednu, nego vrlo često i dve cigarete, jer jedno bez drugog ne ide?"

Istini za volju, ne možemo da se setimo nikoga ko generalno puši, a ne zapali uz kafu...

 

Pokušaćemo da izvučemo poslednjeg "keca iz rukava".

 

 

Nastavak na sledećoj strani

makonda-tracker