impozantno

Muž joj je bio poznati NOVINAR, a ona NAJLEPŠA SPIKERKA nekadašnje Jugoslavije: Životna priča Ljiljane Marković

1

Ćerka je krenula njenim stopama i postala veliko ime na voditeljskoj sceni Srbije 

foto: Youtube Printscreen / Internet portal RTS-a
foto: Youtube Printscreen / Internet portal RTS-a

Čuvena spikerka Ljiljana Marković bila je jedna od onih žena čiji lik su dobro upamtili svi koji su uživali gledajući neke od prvih emisija koje su se pojavile na malim ekranima. Njeno prvo pojavljivanje desilo se 1956. godine na izložbi-eksperimentu na Elektrotehničkom fakultetu, na toj svojevrsnoj demonstraciji tehnike TV. Tada, Beograd još uvek nije imao svoju televiziju

 

Njen tadašnji suprug Aleksandar Saša Marković bio je urednik tog programa. On je u istoriju televizije ušao i kao prvi reporter.

 

Svi dobro pamte taj 28. avgusta 1958. kada je on prošetao s mikrofonom ispred hale Beogradskog sajma. On je tada izveštavao sa Sajma tehnike o rađanju novog čuda – televizije.

Aleksandar je bio i urednik „Dnevnika”, koji je vodio legendarni Mića Orlović, osnovao je „Radio TV reviju”, prvi televizijski list koji je krajem 1968. ustupljen „Politici”.

 

Takođe, je pokrenuo je i Radio 202. I, eto, stopama slave roditelja krenula je Dubravka, koja je danas voditelj Radio Beograda, a potom i sin Radomir, koji je producent i novinar, piše Politika.

 

Ljiljana Marković je na televiziji Beograd radila je od njenog osnivanja 1958. godine. Otmenim držanjem, kulturom govora i rafiniranim smislom za oblačenje obeležila je mladost televizije.

 

Moj otac je mislio da ću ja izbrisati njegovu „mrlju” i naslediti dedu, koji je bio uspešan advokat. Međutim, i mene je uhvatio medijski „crv”. Zahvaljujući drugovima – talentovanim muzičarima i Dušku Radoviću, kumu mojih roditelja, našla sam se u Studiju B, gde je mi Slobodan Konjović posle prvog snimka dao da vodim „Rok intervju”. Usledio je poziv sa Beogradske televizije da vodim „Hit meseca”. E, tada je nastala ozbiljna drama. Nisu znali moje poreklo, a tada je bilo zabranjeno da rođaci i bračni parovi rade na televiziji. Mama je vodila „Dnevnik”. Srećom, rekli su: Dobro, to je zabavna emisija. Može! Otac je morao da ode sa televizije kada je majka postala spiker. Ono što je nekada važilo u televiziji, danas ne važi - rekla je Dubravka jednom prilikom.

 

Ljiljana je uživala u svom poslu, ali i svemu što je nosio brak. Tako je jednom prilikom ispričala dogodovštinu koja se godinama prepričavala.

 

- Nikad neću zaboraviti prvi ručak koji sam skuvala u braku. Napravila sam sarme, ali sam zaboravila da u njih stavim pirinač. Mrzilo me je da ih odvijam, pa sam pirinač skuvala i servirala ga odvojeno. Od tada moj muž često u šali spominje te moje "montažne sarme" - ispričala je Ljiljana.

Ljiljana je živela u starom, ali renoviranom stanu u srcu Beograda. Jednom prilikom su je posetili kolege novinari i ona im je otkrila:

 

- Nov parket, radijatori, okrečeni zidovi - da, sada to nekako izgleda. Ali ne pitajte šta je bilo šest meseci dok smo uređivali ovu dotrajalu kuću, priča Ljiljana. Za celo to vreme živeli smo kao u prolazu, u kršu i lomu, i tek ovih dana smo najzad odahnuli - ispričala je Ljiljana.

 

Ona je otkrila i šta je sve nosio njen posao sa sobom.

- U inostranstvu takve emisije uglavnom vode muški spikeri, dok kod nas, kao što znate, praksa je pokazala da u ozbiljnim političkim
emisijama odgovara žena spiker.
Izmenom lika potencira se i skreće pažnja na pojedine grupe vesti i storija. Opravdanja dakle ima, ali isto tako ima i razloga protiv. Meni često zameraju da sam u Dnevniku preozbiljna, ali to mora tako da bude, jer to zahteva karakter emisije - bila je iskrena ona.

 

Godine su prolazile, a vremenom je u uglednu novinarku stasala i njena ćerka, a Ljiljana se povukla iz medija i živela je mirnim, povučenim životom. 

 

Njihovi naslednici učinili su jedno dobro delo koje je ostalo upisano u istoriju.

Istorijski arhiv u Požarevcu dobio je vrednu donaciju od porodice Marković iz Beograda. Ona sadrži više od hiljadu knjiga, dokumenata i fotografija o Drugom svetskom ratu na našim prostorima. Reč je o zaostavštini poznatog pisca, publiciste i revolucionara Aleksandra Saše Markovića (1927-1994), rodom iz Požarevca.

 

U svoje i u ime svoje majke, nekad poznate TV spikerke Ljiljane Marković, dragocenu zaostavštinu, Arhivu u Požarevcu, predala su njegova deca - Dubravka Duca Marković i Radovan Lale Marković.

 

Bonus video:

 

Voditeljka sa zmijom uživo u programu 

 

makonda-tracker