KUTIJA BELGIJSKE ČOKOLADE JE PRESUDILA

Pobegla od RATA, upoznala NJEGA i postala NAJMLAĐA KRALJICA na svetu: Njihova ljubav duga 30 godina počela je SLUČAJNO

0

Kralj Abdulah II je morao malo da se "pomuči" kako bi Raniju ubedio da treba da mu pruži šansu.

foto: PPE / Sipa Press / Profimedia
foto: PPE / Sipa Press / Profimedia

Kraljica Ranija (52) rođena je 31. decembra 1970. godine u Kuvajtu u porodici Palestinaca.

 

Njen otac Faisal Sediki Al Jasin je bio pedijatar, a majka Ilham Jasin domaćica.

 

Svoje detinjstvo je provela u gradu Tulkarm na Zapadnoj obali.

 

Kao mala, pohađala je privatnu školu Nju Inglipu, a 1987. godine je započela svoje obrazovanje na američkom fakultetu na smeru ekonomija i informatika.

Jordanski kralji kraljica su nedavno organizovali venčanje svoje ćerke, princeze Iman.
Jordanski kralji kraljica su nedavno organizovali venčanje svoje ćerke, princeze Iman.foto: Balkis Press/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Diplomirala je 1991. godine, a onda je upisala magistarske studije na ženevskom Fakultetu za studije biznisa.

Verovatno nije ni sanjala da će joj jedna večera 1993. godine zauvek promeniti život.

 

Naime, zbog Zalivskog rata koji je započeo 1990. godine Ranija se sa porodicom preselila u Jordan tražeći spas i utočište.

Na jednoj večeri u januaru 1993. godine koju je organizovala princeza Aiša, sa kojom se Ranija družila upoznala je tadašnjeg princa Abdulaha od Jordana (61).


 - Kad sam je pogledao, pomislio sam u sebi Kako lepa dama. Imala je 22 godine i nije provela mnogo vremena u Jordanu, jer je odrasla u Kuvajtu i preselila se u Jordan tokom Zalivskog rata-  objasnio je Abdulah u svojoj knjizi "Our Last Chance" njihov prvi susret.

 

Nakon prvog susreta, Abdulah je pokušao da pozove Raniju na večeru, ali nije htela da odmah da pristane. 

 

- Čula sam neke glasine o tebi - rekla mu je tada, ali je on imao spreman odgovor:

 

-Nisam ni rekao da sam anđeo, ali pola onoga što si čula o meni su samo prazne priče- odgovorio joj je.

 

Ranija je rekla da će razmisliti o narednom viđenju i to se na tome završilo. 

Ranija je 1999. godine sa 28 godina postala najmlađa kraljica na svetu
Ranija je 1999. godine sa 28 godina postala najmlađa kraljica na svetufoto: PPE / Sipa Press / Profimedia

Međutim, bio je veoma uporan i preko zajedničkog prijatelja joj je poručio da su njegove namere ozbiljne. Sa njene strane i dalje nije bilo odgovora.

 

Međutim, nakon što joj je jednom prilikom poslao kutiju najfinije belgijske čokolade, Ranija je odlučila da mu da šansu i da pristane na još jednu večeru.

 

On se izuzetno potrudio i čak sam pripremio obrok, a onda je on činio sve što je mogao da je osvojio.

 

Skijanje na vodi, let helikopterom, vožnje morotom po pustinji - iz toga su se sastojali njihovi susreti i njihov odnos se polako razvijao.

-Pozvao sam je 30. januara na večeru povodom mog rođendana, a moj otac je sedeo pored mene i bio je zadivljen njenom lepotom i inteligencijom. Pozvao me je iste noći i pitao Kada želiš da upoznam njene roditelje? Odveo sam Raniju na jedno od najlepših mesta - planinu na periferija Amana Tal Al-Ruman. Izašli smo iz automobila, a ja sam joj rekao da naša veza ide u dobrom smeru i da je brak dobra ideja. Nasmejao sam se, a ona je ćutala. Tišinu sam shvatio kao da. Posetili smo njene roditelje posle dve nedelje i dobili njihovo odobrenje za brak- otkrio je vladar Jordana u pomenutoj knjizi.

 

Tako su se Ranija i Abdulah verili nakon dva meseca poznanstva, a venčali su se 10. juna 1993. godine uz tradicionalnu muslimansku ceremoniju.

 

Kako su mediji tada preneli, navodno je Abdulina baka, kraljica Zein al Šaraf Talal tada uputila predivne reči Raniji:

- Ti si dijamant koji će postati deo porodice Hašemita

 

Nakon venčanja Ranija je postala princeza, a 1999. godine kada je preminuo Abdulahov otac, kralj Husein, Abdulah je postao kralj, a Ranija je u 28. godini postala najmlađa kraljica na svetu. 

 

Prilikom krunisanja 1999. godine kralj Abdulah II je izjavio da je nekraljevsko poreklo njegove supruge učinilo da je bolje povezana sa "nadanjima ljudi", jer "zaista veruje u njihove ciljeve"

 

Abdulah i Ranija će ove godine proslaviti 30 godina braka, a u jednom od retkih intervjua o privatnom životu, kraljica Ranija je otkrila da ju je kod Abdualaha privukao smisao za humor i to što stoji čvrsto na zemlji iako potiče iz aristokratske loze stare 2.000 godina. 

-Imao je neodoljiv osmeh i energiju kojom je privlačio kao magnet. Šta da kažem, sve je istorija. Kada pričam o našem prvom susretu, priča zvuči kao bajka, ali stvarnost je drugačija. Biti kraljica zapravo je posao kao bilo koji drugi- rekla je Ranija jednom prilikom.

 

Iz njihove ljubavi se rodilo četvoro dece: sinovi Husen i Hašem, kao i ćerke Iman i Salma.



 

makonda-tracker