imao je 39 godina

Sve zbog SKANDALA i DOSTOJANSTVA kraljice: Testamenti Elizabete Druge i princa Filipa biće otvoreni tek za 90 godina

0

Zbog čega su testamenti starijih članova kraljevske porodice zapečaćeni na 9 decenija?

Kraljica Elizabeta Druga i princ Filip bili su 73 godine u braku.
Kraljica Elizabeta Druga i princ Filip bili su 73 godine u braku.foto: Owen Humphreys / PA Images / Profimedia

Testamenti pokojne kraljice Elizabete II, koja je preminula 8. septembra 2022. godine i njenog supruga, princa Filipa, koji je preminuo godinu dana pre nje, biće otvoreni tek za 90 godina.

 

Kako je to jednom rekao Viši sud, testamenti treba da ostanu tajna najmanje devet decenija kako bi se zaštitilo "dostojanstvo" kraljice i bliskih članova njene porodice.


Već više od jednog veka, običaj je se nakon smrti starijeg člana kraljevske porodice podnosi zahtev predsedniku porodičnog odeljenja Višeg suda da se zapečati njihov testament.

 

To znači da testamenti starijih članova kraljevske porodice nisu otvoreni za javnu inspekciju na način na koji bi običan testament bio.


S ovim običajem je počelo pre Velikog rata, kada je brat kraljice Marije preminuo od upale pluća 1910. godine kada je imao 39 godina.

Princ Frensis od Teka je bio poznat kao ženskaroš i kockar,a svoje cenjene porodične dragulje poznate kao Kembridž smaragdi, zaveštao je svojoj ljubavnici Elen Konstans, grofici od Kilmorija.

 

Postojala je i sumnja da je princ Frensis bio otac Eleninog vanbračnog deteta.

 

Princeza Meri je otkupila dragulje od grofice i nosila ih kasnije na krunisanju svog muža Džodža V 1911. godine, a te iste smaragde nosile su kasnije i kraljica Elizabeta II i princeza Dajana.

U strahu od skandala, kraljica Marija je zapečatila testament i od tada je krenula ta tradicija. 

 

  • U kraljevskom sefu se nalazi 30 koverata

 

Kako je rekao ser Endrju Mekfarlejn, predsednik Odeljenja za porodice Visokog suda, on je čuvar sefa u kome se nalazi 30 koverata, a svaka zadrži zapečaćenu oporuku preminulog člana pordice. 

 

On je rekao da je najranija koverta označena kao da sadrži testament princa Fraesisa od Teka, a najnoviji dodaci su testamenti pokojne kraljice majke i princeze Margaret, kraljičine sestre.


- Smatrao sam da je, zbog ustavnog položaja suverena, prikladno imati posebnu praksu u vezi sa kraljevskim testamentima - kaže ser Endru i dodaje:

Princ Filip, Kraljica Elizabeta II
foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

- Postoji potreba da se poboljša zaštita koja se pruža zaista privatnim aspektima života ove ograničene grupe pojedinaca kako bi se održalo dostojanstvo Suverena i bliskih članova njene porodice.-


Sudija je rekao da je u javnom interesu da on jasno stavi do znanja da nije video, niti mu je bilo šta rečeno o sadržaju Filipovog testamenta, osim datuma njegovog izvršenja i identiteta imenovanog izvršioca.

 

  • Pre 16 godina zahtev da se otpečati testament princeze Margaret je odbijen

 

Mark Poter je kao tadašnji predsednik porodičnog odeljanja 2007. godine odbio na primer zahtev Roberta Endrua Brauna da se otpečate testamenti kraljice majke i princeze Margaret. 

 

Gospodin Braun je tvrdio da je vanbračno dete princeze Margaret i tvrdio je da je imao interes da otpečati i pregleda testamente kako bi utvrdio tu tvrdnju.

 

Međutim, sud nije prihvatio njegovu tužbu ističući da je ovo neprijatno i da predstavlja zloupoterbu postupka.

 

BONUS VIDEO

 

Kraljica Elizabeta Princeza Diana

 

 

 

makonda-tracker