mislila o njima

Kao da je predvidela šta će se dogoditi: Princeza Dajana mlada napisala testament — evo kome je sve ostavila BOGATSTVO

0

Njen život i dalje ne prestaje da intrigira javnost...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Čuvena britanska princeza Dajana ovih dana bi napunila 61 godinu da nije poginula u stravičnoj saobraćajnoj nesreći 31. avgusta 1997. godine.

 

Njen stariji sin Vilijam odao je dirljivu počast majci u pismu koje je poslao dobitnicima nagrade koja nosi njeno ime, a dodeljuje se svakog 1. jula od 1999. godine mladim ljudima u od devet do 25 godina koji se bave nekom društveno korisnom aktivnošću u bilo kom području života - od humanitarnog rada do sporta, i pomažu drugima. Akcenat je i na programima za borbu protiv nasilja i te mentorstvima u raznim područjima.

 

Princ Vilijam
foto: Profimedia

 

Deo ste inspirativne generacije mladih ljudi koji svojim delovanjem menjaju svet i izuzetno se divim vašim naporima. Vi ste zaista personifikacija ostavštine moje majke i znam da bi ona bila jako ponosna na sve vas. Verujem da nema boljeg načina da proslavimo njen život i rad od odavanja priznanja neverovatnim ljudima koji posvećuju toliko vremena i truda da pomognu onima oko sebe — rekao je princ Vilijam u pismu.

 

I Vilijam i Hari od samog početka podržavaju ovu nagradu i angažovani su u svim aktivnostima oko nje.

 

 

Novac za finansiranje prikuplja se donacijama, a deo novca, tvrdi se, stigao je i iz ostavštine princeze, koja je imala samo 36 godina kada je stradala u saobraćajnoj nesreći u pariskom tunelu Pont de l'Alma.

 

O toj ostavštini upravo pišu britanski mediji, analizirajući šta je i kome tragično preminula princeza ostavila nakon smrti.

 

princeza Dajana, Princeza Dajana, Ledi Dajana, Ledi Di, princ Čarls, Princ Čarls, Princ Hari, Princ Vilijam
foto: Profimedia

 

Tako Mirror piše kako je Ledi Di, iako vrlo mlada, ipak imala napisan testament. Takav je, kažu, običaj u aristokratskim porodicama iz kakve je ona bila, a ujedno i kao supruga naslednika britanskog trona, princa Čarlsa.

 

Dajana je, kažu, bila vrlo darežljiva u svom testamentu. Želela je da bude sigurna da će oba njena sina biti finansijski zbrinuti nakon njene smrti, ali je novac dala i kumovima, omiljenim zaposlenima i u humanitarne svrhe. U trenutku smrti ostavština bivše princeze od Velsa bila je procenjena na više od 21 milion funti. Novac je stigao od njene nagodbe u razvodu s princom Čarlsom, ali i od deonica, nakita, gotovine, ličnih predmeta iz porodičnog doma u Kensingtonskoj palati.

 

1 / 9 Foto: Yui Mok / AFP / Profimedia

 

Iako su porezi na nasledstvo odgrizli veliki komad tog bogatstva, smatra se da je nakon svih troškova ostalo više od 13 miliona funti za naslednike.

 

Pol Barel, Dajanin batler i osoba od poverenja, dobio je 50.000 funti, a brojni kumčići vredne predmete poput slika i porculana. Dobrotvorna udruženja s kojima je sarađivala dobila su takođe više od 100.000 funti. Deo njene odeće i nakita određen je za prodaju u humanitarne svrhe, deo se čuva. Takođe, humanitarnim udruženjima koje je odredila dopušteno je da u komercijalne svrhe koriste njeno ime i tantijeme koje su povezani s njom.

 

Princeza Dajana, Kanski festival
foto: OTO: - / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA

 

Sve što je ostalo, a po nekim procenama to je oko 8,5 miliona funti, bilo je namenjeno prinčevima Hariju i Vilijamu. Tokom godina, kroz pametna ulaganja, bogatstvo je naraslo opet na 20 miliona funti. Deo tog novca prinčevi su dobili nakon 25. godine života, deo nakon 30. rođendana.

 

1 / 4 Foto: Profimedia

 

Princ Hari, koji ove godine nije došao u Veliku Britaniju na obeležavanje majčinog rođendana, u famoznom intervjuu koji su on i supruga Megan dali Opri Vinfri, rekao je da su, nakon što su prestali da obavljaju dužnosti za kraljevsku porodicu i preselili se u SAD, živeli od majčinog novca. Rekao je kako je "Firma" (kraljevska porodica) prestala da ga finansira.

 

— Imali smo ono što mi je mama ostavila. Bez toga ne bih mogao ovo da napravim — rekao je tada odbegli princ.

 

— Kao da je videla šta će se dogoditi i bila s nama sve ovo vreme.

 

 

 

makonda-tracker