nije joj bilo lako

Koja princeza je bila "crna ovca" u kraljevskoj porodicu? Životna priča najnesrećnije kraljičine rođake u Britaniji

0

Samoću je utapala u alkoholu, cigaretama i ludim žurkama 

Životna priča princeze Margaret
Životna priča princeze Margaret foto: DPA / AFP / Profimedia

Uvek smerna i svoja, kraljica Elizabeta bila je ime koje nikada nije bilo ukaljano. Ipak, to nije bio slučaj sa ostalim članovima kraljevske porodice.

 

Jedina sestra britanske kraljice Elizabete II svoju titulu platila je odsustvom ljubavi, emocija i zadovoljstva. Kao veoma mlada volela je jednog muškarca, ali im ta ljubav nije bila dozvoljena.

 

Nakon toga je počela da vodi raskalašen život obeležen alkoholom, zabavama i dugačkom listom ljubavnika.

 

 

Životi članova britanske kraljevske porodice s generacije na generaciju intrigiraju javnost i svaki detalj vezan za njih se pomno prati, a pre nekoliko decenija princeza Margaret, sestra pokojne kraljice Elizabete II, privukla je pažnju skandalima i neobičnim način života.

 

Princeza Margaret rođena je 21. avgusta 1930. u zamku Glamis u Škotskoj, četiri godine posle Elizabete. Iako su se njihovi roditelji trudili da imaju što normalnije detinjstvo, to je prestalo nakon što je Edvard VIII abdicirao zbog ljubavne veze sa razvedenom Amerikankom, pa ga je nasledio brat Džordž VI, otac princeze Margaret i kraljice Elizabete II.

 

Nesrećna ljubav ostavila je na nju posledice za ceo život
Nesrećna ljubav ostavila je na nju posledice za ceo život foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

 

Nikada se nije očekivalo da će princeza Margaret biti kraljica jer je bila mlađa sestra. Upravo zbog toga je imala više slobode u svom ličnom i profesionalnom životu. Dok se njena sestra udala sa 21 godinom i kasnije nasledila svog oca, Margaret je bila jedna od najpoželjnijih neudatih devojaka na dvoru do svoje 30. godine.


Zbog svoje izuzetne lepote imala je mnogo udvarača, ali joj je srce osvojio pilot Piter Taunsed, koji je takođe bio čovek od očevog poverenja. Upoznala ga je kada je imala samo 13 godina, a zaljubila se u njega 1947. tokom turneje po Južnoj Africi. Navodno su počeli da se viđaju dok je Piter još bio u braku sa svojom prvom suprugom Sesil Rozmari Prat, od koje se razveo 1952. i verio se za Margaret samo godinu dana kasnije.

 

 

Piter je bio 15 godina stariji od nje i u to vreme članovima kraljevske porodice nije bilo dozvoljeno da se venčavaju sa ljudima čiji su bivši supružnici još uvek bili živi, prema arhaičnom pravilu Engleske crkve u to vreme. Kao rezultat toga, Margaretina veridba sa Piterom je odložena, a zatim potpuno raskinuta.

 

Nisu smeli da se venčaju, a Petar se kasnije oženio drugom. Margaret je bila veoma pogođena ovim i nazvana je tužnom princezom. Ali ona je to brzo promenila i počela da puni tabloide skandalima. Postala je redovan gost na glamuroznim žurkama, pevala je uz klavirsku pratnju u noćnim klubovima do sitnih sati, kasno doručkovala i pila votku.

 

Lepa Margareta živela je buran život
Lepa Margareta živela je buran život foto: DPA / AFP / Profimedia

 

Fotografa Entonija Armstronga Džonsa upoznala je 1958. na jednoj večeri, a o njemu se pričalo da je veliki zavodnik, da je spavao sa mnogim ženama i muškarcima i da je sa udatom ženom dobio dete.

 

Njihovo venčanje je bila prva televizijska ceremonija kraljevskog venčanja, a on je bio jedan od prvih ne-kraljevskih koji je postao član kraljevske porodice. Imali su dvoje dece, sina i ćerku. Međutim, brak sa Entonijem bio je srećan tek na početku. Kasnije su se prevarili i konačno su se razveli 1978. Razvod za kraljevsku porodicu bio je tabu i zabranjen, pa su njih dvoje jedno vreme morali da žive u lažnom braku.

 

Veliki skandal nastao je kada je princeza uhvaćena sa baštovanom Rodijem Levelinom, 25-godišnjakom kojeg je upoznala u Škotskoj. Zbog toga su je neki političari nazvali ludom i kraljevskim parazitom. Neki su čak predložili njeno potpuno uklanjanje iz kraljevske porodice.

 

 

Dok je bila u vezi sa Rodijem, Margaret se jednom predozirala tabletama za spavanje, što su neki biografi opisali kao pokušaj samoubistva.

 

Pila je, pušila i zabavljala se više od bilo kog člana porodice, spisak ljubavnika bio je podugačak, a veruje se da svoju prvu, zabranjenu ljubav nikada nije prebolela.

 

Uprkos takvom načinu života, princeza nikada nije zanemarila svoje kraljevske dužnosti i posvetila se umetnosti. Postala je predsednica čuvenog Kraljevskog baleta i bavila se humanitarnim radom.

 

Životna priča najneserećnije princeze u Britaniji
Životna priča najneserećnije princeze u Britaniji foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

 

- Za mnoge ljude, princeza Margaret je bila crna ovca svoje generacije kraljevske porodice. Ali ta reputacija joj nije nužno smetala - rekla je njena čitulja u Njujork tajmsu.

 

S jedne strane, priželjkivala je slobodu i boemski život, a s druge, volela je kraljevske privilegije i često je zloupotrebljavala svoj položaj.

 

Princeza Margaret umrla je 9. februara 2002. u 72. godini od moždanog udara.

 

Bonus video:

 

Šta Karađorđevići kažu o kraljici Elizabeti pogledajte u videu koji sledi 

 

 

makonda-tracker