ušla je u istoriju

Kad se rodila, majci su rekli da je OSTAVI: Čudesna priča manekenke za koju su mislili da nikada neće hodati i govoriti

0

Iako prognoze lekara nisu bile dobre, roditelji ove devojke bili su istrajni i puni ljubavi, a ona danas vodi ispunjen i uspešan život

Eli Goldštajn, prva manekenka s Daunovim sindromom
Eli Goldštajn, prva manekenka s Daunovim sindromomfoto: Ken McKay/ITV / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ime Eli Goldštajn možda vam ne znači mnogo ako ne pratite modu vrlo pažljivo. Ukoliko ste uvek u toku s vestima iz modne industrije, sigurno ste čuli za ovu devojku, koja je prvi model s Daunovim sindromom koji je učestvovao u većim međunarodnim reklamnim kampanjama.


Eli danas ima 21 godinu i nedavno je dobila ključeve prve kuće koju je sama zaradila i kupila, a odabrala je prelepu nekretninu u Eseksu, i to u zaštićenom području.


To joj je pošlo za rukom zahvaljujući vrlo uspešnoj karijeri, tokom koje je Eli Goldštajn pozirala za naslovnice mnogih prestižnih magazina, uključujući Vogue u maju, a bila je deo brojnih promotivnih kampanja čuvenih brendova.

 


Iako je to ogroman uspeh za svakoga ko uđe u modeling, Elina priča je posebna jer je ona mlada žena koja je pobedila baš sve prognoze. Ne samo što je uspela da postane prva devojka s Daunovim sindromom na velikoj sceni – njeno najveće dostignuće je to što je premašila očekivanja lekara koji brinu o njenom zdravlju.

 

  • Životna priča Eli Goldštajn


Kada je Eli došla na svet u decembru 2001. godine u Ilfordu, u Eseksu, medicinsko osoblje bilo je vrlo pesimistično po pitanju njene budućnosti i zdravlja.

 

Njenim roditeljima je rečeno da Eli "nikada neće hodati i pričati", a jedna medicinska sestra sugerisala im je "da je samo ostave" u bolnici.

 

 

Delovalo je da samo čudo može da je spase, a ono se i dogodilo.


Eli je napisala autobiografiju "Uprkos svim okolnostima", u kojoj je istakla koliko je ponosna na sve što je uspela.


Ja sam model, autorka, studentkinja i vlasnica nekretenine. Volela bih da to kažem doktoru koji je rekao da nikada neću hodati i govoriti – napisala je.


U modeling je ušla kada je imala 15 godina, a od tada je reklamirala mnogo modnih kuća i jednu tehnološku kompaniju. U novembru 2019. bila je deo kampanje italijanskog brenda Gucci, a od tada je više puta sarađivala s tom kućom. Do sada je zbog posla posetila Italiju, Švedsku i Nemačku, a šetala je pistom na Nedelji mode u Londonu. Kako je istakla, na snimanjima je "tretiraju kao princezu", a promovisala je prvu lutku Barbi s Daunovim sindromom.

 


Radila sam mnogo i ja to obožavam – srećna je Eli. – Uživala sam promovišući Barbi. Bilo je divno konačno videti lutku koja izgleda kao ja!

 

BONUS VIDEO

Slikar rođen s Daunovim sindromom

 

makonda-tracker