barbimanija

Da li BARBIKA stvarno utiče na samopouzdanje devojčica? Ovo pitanje je prati već 64 godine, a evo šta kažu psiholozi

0

Dok svet trese "barbimanija", a očaravajuća Margo Robi, koja igra čuvenu lutku, hipnotiše lepotom iz dana u dan, mnogi se pitaju da li je to još jedna loša poruka devojčicama i ženama

Margo Robi na evropskoj premijeri filma 'Barbi' u Londonu
Margo Robi na evropskoj premijeri filma "Barbi" u Londonufoto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Da li igranje nerealno vitkom lutkom može negativno da se odrazi na samopouzdanje dece?


Barbika je proteklih godinu dana jedna od glavnih tema u popularnoj kulturi, a posebno je to slučaj proteklih dana.


Nakon što je konačno u bioskope širom sveta stigao film "Barbi" režiserke Grete Gervig, čitava planeta postala je roze, trend barbiecore je najdominantniji do sad, influenserke ne mogu da ga se zasite, a svi se prisećaju svojih omiljenih barbika iz detinjstva.

 


Barbi je bez sumnje najpopularnija lutka na planeti već 64 godine, otkako je napravljena, ali je od samog početka prati strah roditelja da će njene neralne proporcije negativno da se odraze na razvoj devojčica. Pre svega se misli na njihovo samopouzdanje jer tokom odrastanja imaju u ruci tipičan primer nerealnog standarda lepote.

 

To je podstaklo stručnjake da sprovedu veći broj istraživanja na ovu temu, a kompanija Mattel pre nekoliko godina je izradila i lutku realnijih mera pod pritiskom javnosti, iako su godinama isticali da nema razloga za tako nešto.
Što se tiče nalaza naučnika, rezultati studija još uvek su kontradiktorni – neke su pokazale da Barbi zaista utiče na samopouzdanje, ali ima i onih koje nisu utvrdile ovakvu vezu.

 

 

  • Naučna istraživanja o uticaju Barbi

 

Istraživači iz Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije objavili su 2006. godine u listu Developmental Psychology studiju u kojoj su učestvovale 162 devojčice uzrasta od pet do osam godina. One su dobile slikovnice koje nisu prikazivale delove tela, kao i knjige o Barbi i Eme, lutki realističnih proporcija.

 

Nakon što su devojčice završile s listanjem, istraživači su im postavljali pitanja o slici koju imaju o sebi, a rezultati su pokazali da su mlađe devojčice koje su čitale knjige o Barbi bile nezadovoljnije svojim izgledom nego one koje su listale slikovnice bez prikazanih delova tela ili o Eme. Međutim, na najstarije devojčice obe knjige nisu uticale tako – one su izrazile veće nezadovoljstvo svojim izgledom bez obzira na to koje su slikovnice dobile.


Tu je i istraživanje objavljeno 2010. u magazinu Sex Roles, u okviru kog je 117 holandskih devojčica starih od šest do deset godina dobilo igračke: Barbi, Eme ili kockice. Posle 10 minuta igre, istraživali su devojčicama postavljali pitanja o tome kako vide svoje telo, a otkriveno je da igračke nisu uticale na njihovu sliku o svom izgledu.

 

Margo Robi na svetskoj premijeri filma 'barbi'
Margo Robi na svetskoj premijeri filma "barbi"foto: Juan Rico / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Takođe, anketa sprovedena među mladim ženama 2014, čiji su rezultati objavljeni u medicinskom časopisu Eating and Weight Disorders - Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity, pokazala je da nije utvrđena povezanost između viđenja sopstvenog tela i koliko su imale godina kad su počele da se igraju barbikom.


Da li Barbi utiče na samopouzdanje devojčica?


Kako piše Pacific Standard, Barbi je možda samo još jedan od bezbroj uticaja koje devojčice imaju u svojim životima i koji pružaju nerealan standard lepote u zapadnoj kulturi.

 

Najmlađe devojčice još uvek ne upoređuju svoj izgled s lutkinim, ali sa šest ili sedam godina mogu da shvate jasnije poruku koju im popularna kultura šalje. Barbi je možda samo jedan od mnogih faktora, ali još uvek nema medicinskih dokaza da postoji tzv. Barbi efekat koji samostalno značajno menja samopouzdanje.

 


Ipak, za devojčice i žene svakako nije dobra vest to što je čak i australijska glumica Margo Robi, jedna od najatraktivnijih žena planete i poznata mršavica, dodatno izgubila kilograme da bi uskočila u kostim Barbi u pomenutom filmu.

 

BONUS - Kako se pravi frizura Barbie Updo?

Pogledajte tutorijal za jednu od najpopularnijih frizura svakog leta.

 

 

makonda-tracker