nije se izborila

Imala je samo 42 godine kad se predala svojim DEMONIMA: Tužna sudbina manekenke i glumice koja je imala svet pod nogama

0

Bila je prva manekenka koja je za ugovor dobila milion dolara, zvezda modelinga i filma, unuka slavnog književnika... I istraumirana i nesrećna devojka.

Manekenka i glumica Margo Hemingvej, unuka Ernesta Hemingveja
Manekenka i glumica Margo Hemingvej, unuka Ernesta Hemingvejafoto: Dino De Laurentiis Company / Par / AFP / Profimedia

Margo Luis Hemingvej rođena je 16. februara 1954. u Portlandu, a njeno prezime nije deo pseudonima kojim je želela da privuče pažnju.


Ona je ćerka Džeka Hemingveja, odnosno unuka slavnog književnika Ernesta Hemingveja, što je činjenica kojom je fascinirala mnoge na početku karijere i nesumnjivo joj, zarad marketinga, otvorila poneka vrata.


Nije, doduše, da je to Margo trebalo – kada je počela karijeru 1972. godine, imala je jedinstvenu lepotu i bila visoka 180 centimetara, što joj je rano donelo ogroman uspeh.

 

Vrlo brzo postala je prva manekenka koja je potpisivanjem jednog ugovora zaradila milion dolara, i to kada je postala zaštitno lice parfema Babe, u vlasništvu ruske juvelirske kuće House of Fabergé.

 

Uskoro se našla na naslovnicama prestižnih modnih magazina, kao što su Cosmopolitan, Elle, Harper's Bazaar i Vogue, a krasila je čak i naslovnu stranu časopisa Time, koji ju je nazvao "jednom od novih lepotica".

 

Već na početku karijere bila je u trogodišnjem braku s Erolom Vetansonom, kog je upoznala još kao 19-godišnjakinja, a nekoliko kasnije je provela šest godina u braku s francuskim režiserom Bernardom Fošerom.

 

Sredinom sedamdesetih je, kao žena na čije lice niko ne ostaje ravnodušan, dobila priliku i da se okuša kao glumica. Debitovala je ulogom u filmu "Karmin" (1976), koji pripada kontroverznom žanru "filma silovanja i osvete", da bi zatim igrala u hororu "Riba ubica" i komediji "Zovu me Brus?".


Tokom ludih 70-ih važila je za party devojku, ali ona nikada nije bila istinski srećna u provodu i glamuru koji su pratile žurke poznatih ličnosti.


Volela sam da plešem, pa sam išla u Studio 54 bar dvaput nedeljno. Ali tamo sam se uvek osećala nervozno... To je bilo tokom Halston-Lajza Mineli ekipe. Mislila sam da su oni prave zvezde, a ja samo devojka iz Ajdaha – ispričala je svojevremeno.

 


Zato sam pila kako bih se opustila. Nisam ni pomislila da bi alkohol mogao da mi postane problem. U vreme mog deke, piti – to je bilo vrlina. Ali ne i pokazati da piješ. Ja sam, kao i on, želela da živim potpuno ispunjen život, uz uživanje – ispričala je Margo.

 

Tokom čitavog života, manekenka je imala loše odnose s porodicom, a gotovo nikakvu komunikaciju sa starijom sestrom Džoan, koja je često bila u psihijatrijskim bolnicama. Na pitanje dopadaju li joj se knjige njenog dede Ernesta Hemingveja Margo nije mogla da odgovori jer je bila disleksična, ali mnogi ističu da se potrudila da ih pročita pred kraj života.


Slavnog dede se, inače, slabo sećala. jer je oduzeo sebi život 1961. godine, dok je Margo još bila dete, a upravo je to godina u kojoj su počeli njeni prvi epileptični napadi. Njena mlađa sestra Marijel pričala je kasnije da je njen otac seksualno zlostavljao njene sestre Margo i Džoan, ali se svega slabo sećala.

 

Manekenka i glumica Margo Hemingvej, unuka Ernesta Hemingveja
Manekenka i glumica Margo Hemingvej, unuka Ernesta Hemingvejafoto: Dino De Laurentiis Company / Par / AFP / Profimedia

Delila sam sobu s Margo. Tata je ulazio u našu sobu. Teško je imalo vizuelnu sliku toga, ali znam šta se dešavalo. Nije bilo ispravno, znam – ispričala je ona.


Nakon nesreće na skijanju koju je doživela 1984. godine, Margo Hemingvej dugo se oporavaljala, a za to vreme se ugojila 34 kilograma i upala u još težu depresiju.

 

Zbog toga se tri godine kasnije prijavila u čuvenu kliniku Centar "Beti Ford". Potom je 1990. pokušala da se vrati modelingu, pa je pozirala za Playboy. Međutim, nije imala mnogo uspeha, ni kao manekenka ni kao glumica, pa se izdržavala snimanjem niskobudžetnih filmova i potpisivanjem svojih obnaženih fotografija.

 


Margo Hemingvej je od detinjstva patila od depresije, pila mnogo lekova, a u više navrata je pokušala da izvrši samoubistvo.

 

To je, na kraju, i učinila tokom leta 1996. godine. Njeno telo je, u odmakloj fazi raspadanja, pronađeno 1. jula u njenom stanu u Kaliforniji, a autopsija i toksikološki nalazi pokazali su da je preminula od predoziranja fenobarbitalom.


Njena porodica nije prihvatala da se Margo ubila jer su je prijatelji u danima pre smrti viđali nasmejanu i verovali da se konačno stabilizovala.

 

Manekenka i glumica Margo Hemingvej, unuka Ernesta Hemingveja
Manekenka i glumica Margo Hemingvej, unuka Ernesta Hemingvejafoto: ROGER ARPAJOU / AFP / Profimedia

Tek godinama kasnije, Marijel je u jednoj emisiji priznala da se konačno pomirila sa sestrinim samoubistvom.


Ostaci Margo Hemingvej su kremirani i sahranjeni u porodičnoj grobnici na groblju Kečam u Ajdahu.

 

 

makonda-tracker