nije mu bilo lako

Ležao je u položaju fetusa i shvatio da mu treba pomoć: Princ Hari progovorio o TRAUMAMA od kojih se teško oporavio

0

Smrt majke ga je strašno pogodila, ali još jedan događaj je ostavio ogromne posledice na njegovo zdravlje 

foto: 60 Minutes/Youtube Printscreen
foto: 60 Minutes/Youtube Printscreen

Princeza Dajana, princeza od Velsa, tragično je poginula u saobraćajnoj nesreći 1997. godine. Vojvoda od Saseksa, princ Hari, otkriva da je vreme koje je proveo u vojsci izazvalo ozbiljne traume u životu, kao i smrt njegove majke Dajane.

 

Princ Hari (38) služio je vojsku deset godina, a za to vreme je dva puta služio na liniji fronta u Avganistanu.

 

Govoreći u svom novom dokumentarcu za Netflik, Heart of Invictus, koji je emitovan u sredu, Hari je govorio o uticaju koje je vreme provedeno u vojsci imalo na njegovo mentalno zdravlje.

 

 

Kada su se na ekranu pojavili snimci mladog Harija koji gleda odaje počast svojoj majci u Kensingtonskoj palati, vojvoda je rekao:

 

- Izgubiti mamu u tako mladoj dobi, to je trauma koju sam doživeo, a koje zapravo nikad nisam bio svestan. Nikad se o tome nije razgovaralo, nisam baš pričao o tome, i potisnuo sam to kao što bi većina mladih uradila. Ali onda kada je sve isparilo. Osećao sam se izgubljeno, ali sam kasnije otupeo.

 

Dajana, princeza od Velsa, tragično je poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu 31. avgusta 1997. Njeni sinovi, princ Vilijam i princ Hari, imali su samo 15, odnosno 12 godina kada su izgubili majku.

 

Vojvoda je dalje tvrdio da oko sebe nije imao "strukturu podrške" nakon smrti njegove majke.

 

Princeza Dajana poginula je kad je Hari imao 12 godina
Princeza Dajana poginula je kad je Hari imao 12 godina foto: UPPA/Photoshot / Avalon / Profimedia

 

- Najveća borba za mene su bili ljudi. Niko oko mene nije mogao da pomogne. Nisam imao podršku, niko nije mogao da mi da stručni savet da mi pomogne da shvatim šta se zaista dešava sa mnom - rekao je. 

 

Hari je govorio o trenutku kada je shvatio da mu je potrebna pomoć, rekavši:

 

- Nažalost, kao i većina nas, prvi put zaista razmišljate o terapiji kada ležite na podu u fetalnom položaju, verovatno želeći da se bavite stvarima iz prošlosti. I to je ono što zaista želim da promenim.

 

U četvrtoj epizodi serije od pet delova, vojvoda je otvorio svoja iskustva sa traumom i tugom sa kanadskim takmičarem Invictus Games Darelom Lingom.

 

Princ Hari je proveo nekoliko godina u vojsci
Princ Hari je proveo nekoliko godina u vojscifoto: ANWAR HUSSEIN COLLECT / Sipa Press / Profimedia

 

- Imao sam trenutke u životu kada zbog traume zbog gubitka sa samo 12 godina nisam imao nikakvih emocija, nisam mogao da plačem, nisam mogao da ništa u to vreme - rekao je Hari.

 

Heart of Invictus je objavljen uoči Invictus Games sledećeg meseca koje počinju u Dizeldorfu 9. septembra, a Hari će otputovati u Nemačku na početak turnira, a Megan će se pridružiti kasnije.

 

U jednom dirljivom trenutku, Hari takođe govori o dirljivim savetima koje je dao četvorogodišnjem sinu Arčiju, dok se pojavio na bini na Invictus Games u Hagu 2022. godine.

 

Bonus video:

 

Keli Ozborn o princu Hariju 

 

 

makonda-tracker