nije joj se dopalo

Zašto Harijeva supruga nikada nije postala princeza Megan? I da je ostala deo porodice ove titule se nikad ne bi DOMOGLA

0

U kraljevskoj porodici ona je nosila titulu vojvotkinja od Saseksa

Megan nikada nije mogla da postane princeza Megan
Megan nikada nije mogla da postane princeza Megan foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Glumica Megan Markl celom svetu postala je poznata nakon što se udala za princa Harija. Tim činom, Megan je od pokojne kraljice Elizabete dodelila titulu vojvotkinje od Saseksa.

 

Ipak, ona je imala još jednu, zvaničnu, ali manje poznatitu titulu, koja je bila je prilično nekonvencionalna - princeza Henri od Velsa.

 

Ova titula je izvedena iz Harijevog prirođenog imena, Henri, i oznaka je koju žene dobijaju kada se udaju za nekog člana kraljevske porodice.

 

 

Međutim, Megan je odlučila da ne usvoji ovu titulu, a danas je veoma neuobičajeno da žene u kraljevskoj porodici to čine.


Kejt Midlton je takođe stekla istu titulu nakon braka sa princom Vilijamom, ali je ni ona nije iskoristila. Jedna od osoba u kraljevskoj porodici koja je prihvatila  svoju titulu je princeza Majkl od Kenta, prvobitno poznata kao baronica Meri-Kristine von Reibnic.

 

Odluka princeze Majkl da prihvati ovu titulu usledila je nakon njenog braka sa princom Majklom od Kenta, koji je rođak kraljice Elizabete, 1978. godine.

 

Megan nije prihvatila titulu princeze Henri
Megan nije prihvatila titulu princeze Henri foto: Denette Nathan/CP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

 

Ipak, 2017. godine, princeza Majkl je morala da se izvinjava nakon optužbi za rasizam kada je nosila broš 'Blakamur' - komad nakita koji obično prikazuje afričkog ili neevropskog muškarca u podaničkoj ulozi - tokom svog prvog sastanka sa Megan. 

 

Meganine iskrene primedbe, od diskusija o rasizmu do politike, zapravo su dovele do toga da je izgubila svoje kraljevske titule. Megan je odlučila da se udalji od kraljevske porodice i preseli se u Sjedinjene Države 2020. godine.

 

I da je ostala u kraljevskoj porodici Megan ne bi postala princeza
I da je ostala u kraljevskoj porodici Megan ne bi postala princeza foto: James Whatling / The Mega Agency / Profimedia

 

Uprkos svom statusu princeze, ona nikada neće zvanično nositi titulu "Princeza Megan" - jer je ova konkretna oznaka rezervisana za one rođene direktno u kraljevskoj porodici.

 

I da joj nije dodeljena titula Saseksa, Megan bi se zvala princeza Henri. Čak i da nije prekinula odnose sa kraljevskom porodicom Megan nikada ispred svog imena ne bi mogla zvanično da stavi reč PRINCEZA.

 

Bonus video:

 

Deo problema koji muči otpadnički kraljevski par 

 

 

makonda-tracker