dirljivo

Posvećena joj je najlepša ljubavna pesma: Životna priča Ljiljane Blagojević, umetnice, dame i žive legende

2

U svojoj bogatoj biografiji Ljiljana ima preko 60 pozorišnih uloga, a snimila je više od 50 filmova.

Životna priča Ljiljane Blagojević
Životna priča Ljiljane Blagojević foto: Zorana Jevtić

Naša proslavljena glumica Ljiljana Blagojević godinama je brižljivo gradila glumačku karijeru i niko ne može da ospori da je uspela da postane lice koje ćemo zauvek pamtiti.

 

Iako je nedavno otišla u penziju, iza nje su ostale uloge koje svedoče o jednom životu koji je bio prvenstveno posvećen glumi.

 

Pamtićemo je po ulogama u serijama „Bolji život“, „Portret Ilije Pevca“, „Kraj dinastije Obrenović“, „Miris kiše na Balkanu“, „Gorki plodovi“, kao i brojnim filmskim ostvarenjima i prestižnim nagradama.

 

 

Ljiljana je rođena 5. novembra 1955. godine u Beogradu. Njeni roditelji Vlado i Spasenija su iz Bijeljine, ali su se upoznali i venčali u Beogradu. Ubrzo su se razveli i Ljiljana je ostala da živi sa majkom.

 

Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Zemunu, a bila je i član dečije glumačke grupe koju je pri Radio Beogradu držao Bata Miladinović. Uprkos tome što se glumom bavila odmalena, nije imala veliku želju da bude glumica. Nakon Zemunske gimnazije upisala je hemiju, sa ciljem da se zaposli u "Galenici". Posle druge godine hemije, odlučuje da napusti ovaj fakultet i upiše glumu.

 

Ljiljana Blagojević se proslavila brojnim ulogama u serijama i filmovima
Ljiljana Blagojević se proslavila brojnim ulogama u serijama i filmovima foto: Damir Dervišagić

 

Fakultet dramskih umetnosti, odsek za glumu diplomirala je, sa ocenom deset, u klasi prof. Milenka Maričića. Studirala je zajedno sa Mirjanom Karanović, Merimom Isaković i Mimom Karadžićem.

 

Na trećoj godini glume dobija šansu da se pojavi u filmu Boško Buha, a prvu glavnu ulogu ostvaruje 1981. godine u filmu Emira Kusturice Sjećaš li se Doli Bel. Uporedo sa filmom, debituje i u pozorištu, u početku kao slobodan umetnik, da bi 1996. godine postala prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

 

Osim po sjajnim ulogama čuvena glumica Ljiljana Blagojević poznata je i po srećnom braku sa poznatim dramskim piscem Sinišom Kovačevićem. Njih dvoje su se upoznali kad su bili studenti. Iako je Siniša stariji godinu dana, Ljiljana je u trenutku upoznavanja bila četvrta godina, a Siniša treća, pošto je pre FDU, studirao prava. Počeli su da se zabavljaju 1981. godine.

 

Osim po ulogama Ljiljana je poznata i po braku sa dramskim piscem Sinišom Kovačevićem
Osim po ulogama Ljiljana je poznata i po braku sa dramskim piscem Sinišom Kovačevićemfoto: Milan Maricic/ATAImages

 

Nakon što su stupii u brak dobili su ćerku Kalinu

 

- Zaljubila sam se u mozak. Najlepše je kada se zaljubite u mozak. Traje već 33 godne. On jeste bio frajer, ali ja sam bila bazično nesigurno. Ja sam uz njega stekla samopuzdanje. Meni je trebao jak muškarac, jer sam živela u ženskoj porodici, moji roditelji su bili razvedeni - rekla je Ljiljana jednom prilikom.

 

Par je život u gradu pre nekoliko godina zamenio seoskom idilom, a glumica je jednom prilikom objasnila zbog čega joj život na selu posebno prija.

 

- Meni i mojim godinama sada prija mir. Selo nudi i neku drugu vrstu slobode i kontakta sa prirodom, čovek kao deo prirode mora da ima taj kontakt i razmenu. Opet, ne možete da nemate prisustvo grada... Konkretno kultura, to je smešteno u gradu, ovo čime se ja bavim, izložbe su u gradu. Dolaze mi unuke i volim da sam sa njima, malo je danas te ljubavi i to su jedini kontakti u kojima ja sebe ne suzdržavam i zagrlim ih bez obzira na sve - rekla je glumica za emisiju "Premijera"

 

Iz braka dugog četiri decenije Ljiljana je dobila ćerku Kalinu koja joj je podarila unuke
Iz braka dugog četiri decenije Ljiljana je dobila ćerku Kalinu koja joj je podarila unuke foto: Milan Maricic/ATAImages

 

Nedavno su se pokrenule spekulacije o njihovom razvodu, međutim, njihova ćerka Kalina se oglasila na društvenim mrežama i demantovala te glasine ističući da su njeni roditelji još uvek u braku i da su srećni.

 

Pre dve godine, na 56. Filmskim susretima u Nišu, uručena joj Nagrada „Pavle Vuisić“ koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca za životno delo.  

 

Pesma “Za Ljiljanu” , jedna od naših najlepših ljubavnih pesama, koju je otpevao Toma Zdravković bila je posvećena baš njoj, Ljiljani Blagojević. 

 

Bonus video

Glumica otkrila koja je njena tajna uspeha 

 

 

makonda-tracker