kao u filmu

Evropska princeza sa najčudnijom pričom: Imala je dete sa osuđivanim kriminalcem kad je srela – ČOVEKA SVOG ŽIVOTA

0

Baš sve je bilo protiv nje, a javnost je bila užasnuta kad je čula u koga se zaljubio prestolonaslednik. Čak 22 godne kasnije, jasno vidimo – ljubav ne zna za prepreke.

Princ Hakon i princeza Mete-Marit od Norveške
Princ Hakon i princeza Mete-Marit od Norveškefoto: EPA PHOTO SCANPIX/JUNGE, HEIKO/jk-hh, EPA PHOTO-SCANPIX-CORNELIUS POPPE

Princ Hakon od Norveške, prestolonaslednik trona ove zemlje, sin je aktuelnog kralja Haralda V i kraljice Sonje i čovek koji ne privlači toliko pažnje svojim privatnim životom kao njegova kontroverzna sestra princeza Marta Luiza.


Ipak, svojevremeno se i on zbog svojih ljubavnih izbora našao na meti negativnih komentara, iako se kasnije ispostavilo da je u pitanju prava ljubav i da nikad nije bio srećniji nego otkad je počela ta priča...


Princ Hakon oženio se 2001. godine lepoticom po imenu Mete-Marit Tjesem Hejbi iz Kristijansanda. Dok je Hakon odrastao sa srebrnom kašičicom u ustima i senkom krune iznad glave, ona je vodila prilično običan život (dobro, ponekad kontroverzan, ali svakako nekraljevski), a njihove tako različite životne priče nisu ih sprečile da se zavole i odluče da zajedno provedu budućnost.

 

Mete-Marit na početku veze sa princem Hakonom
Mete-Marit na početku veze sa princem Hakonomfoto: TOR RICHARDSEN / AFP / Profimedia

Mete-Marit ćerka je poznatog novinara Svena O. Hejbija i Marit Tjesem, koji su se razveli kad je ona imala 11 godina. Devojčica je sa sestrom i dvojicom braće ostala da živi s majkom, a oboje njenih roditelja ponovo se venčalo.

 

Buduća princeza pohađala je u Kristijansandu osnovnu i srednju školu, a potom u istom gradu u pisala Univerzitet Asgder. Kako je kasnije priznala, srednja škola je u njenom slučaju trajala malo duže nego što je uobičajeno jer je bila tinejdžerka koja je prošla kroz "buntovničku fazu". Bila je, uz to, opsednuta odbojkom, koju je trenirala, a stekla je potrebnu licencu i da bude odbojkaški trener i sudija.

 

Mete-Marit devedesetih, dok nije ni slutila šta je život spremio za nju
Mete-Marit devedesetih, dok nije ni slutila šta je život spremio za njufoto: SplashNews.com / Splash / Profimedia


Po završetku školovanja, radila je nekoliko meseci u Engleskoj, a potom je i u Oslu izvesno vreme bila konobarica u čuvenom restoranu Engebret Café iz 1848. godine.


Sa svojim dečkom Mortenom Borgom, inače osuđivanim kriminalcem, dobila je 1997. sina Marijusa. Borg je 1991. godine završio u zatvoru zbog kupovine droge od jednog prijatelja i godinama potom nije bio u zavidnoj situaciji, a Mete-Marit i on rastali su se prijateljski, te mu ona nije zamerala što nije mogao da plaća redovno alimentaciju za dečaka. Država joj je zato mesečno isplaćivala određenu svotu kao pomoć u izdržavanju deteta.


Krajem devedesetih, Mete-Marit upoznala je na najvećem norveškom muzučkom festivalu Quart Festival princa Hakona, i to na jednoj maloj baštenskoj žurki koja se organizovala na marginama ove manifestacije.

 

Princ Hakon i princeza Mete-Marit od Norveške
Princ Hakon i princeza Mete-Marit od Norveškefoto: EPA PHOTO SCANPIX/JUNGE, HEIKO/jk-hh

Godinama kasnije, kada je ona uveliko bila samohrana majka, Mete-Marit i Hakon ponovo su se sreli na jednoj zabavi povodom istog festivala, a tada su se među njima rodile simpatije.


Nakon određenog vremena, bilo je jasno da je prestolonaslednik pronašao pravu ljubav i da je veoma ozbiljan po pitanju svoje budućnosti s 28-godišnjom mamom jednog dečaka, koja iza sebe ima vezu sa osobom kriminalne prošlosti. Možete da zamislite kakve je to reakcije izazvalo – australijski Nine je pisao da je "većina Norvežana bila užasnuta".

 

Njihovo iznenađenje bilo je još veće kada je par objavio da se verio, a budućnoj princezi zamerano je sve: što nije "plave krvi", neadekvatno obrazovanje, vanbračno dete, veza s bivšim zatvorenikom, socijalni milje "u kom je droga bila na dohvat ruke"... A spekulisalo se i da će njen bivši dečko Morten Borg doći na kraljevsko venčanje!

 

Princ Hakon i princeza Mete-Marit od Norveške
Princ Hakon i princeza Mete-Marit od Norveškefoto: EPA PHOTO SCANPIX/CORNELIUS POPPE/jk/bw

Ništa od toga nije mnogo potresalo zaljubljeni par, pa su se Hakon i Mete-Marit pojavili zajedno kao budući supružnici na dodeli Nobelove nagrade u Oslu 10. decembra 2000. godine, samo devet dana nakon što su objavili da su vereni i u jeku negativnih komentara. Princ je izjavio da je s Mete-Marit bio oko godinu dana u tom trenutku, a zaprosio ju je prstenom koji su njegov deka kralj Olaf V i otac kralj Harald V prosili svoje izabranice.


Što se tiče Hakonovih roditelja, oni nisu delili stav javnosti – prihvatili su devojku koju je njihov sin odabrao raširenih ruku, a navodno su razumeli Hakona jer je i Harald svojevremeno morao da ubeđuje oca da mu dopusti da se oženi "običnom smrtnicom" iz naroda. Sonja je devet godina čekala odobrenje dok nije postala kraljica, pa Harald i ona nisu želeli da muče sina i pored toga što su prihvatili Mete-Marit oberučke darovali su joj dijamantsku tijaru za venčanje.

 

1 / 6 Foto: EPA PHOTO-SCANPIX-CORNELIUS POPPE


Par je rekao "da" 25. avgusta 2001. godine u Katedrali u Oslu, a kum na venčanju bio im je princ Frederik, prestolonaslednik Danske. Mete-Marit postala je krunska princeza Norveške i Njeno kraljevsko visočanstvo. Njen sin Marijus nastavio je svoj život na dvoru, ali bez titule, a 2017. godine povukao se iz javnog života i zamolio da se poštuje njegova privatnost jer se seli u Ameriku na studije.


Sa princem Hakonom Mete-Marit dobila je ćerku princezu Ingrid Aleksandru i sina princa Svarea Magnusa, koji zbog pravila muške primogeniture zauzima poziciju ispred sestre u redu za nasleđivanje.

 

Princ Hakon i princeza Mete-Marit od Norveške sa sinom Svareom i ćerkom Ingrid
Princ Hakon i princeza Mete-Marit od Norveške sa sinom Svareom i ćerkom Ingridfoto: EPA-EFE/Hakon Mosvold Larsen

Skoro 22 godine kasnije, princ Hakon i princeza Mete-Marit pokazuju da za pravu ljubav prepreke ne postoje.

 

 

makonda-tracker