čudo od čoveka

Od detinjstva voli istu ženu, dobio je SVE važne bitke: Životna priča Lionela Mesija je jedan preokret za drugim

0

Životna priča Lionela Lea Mesija pravi je dokaz da je uz trud, talenat i podršku moguće čak i ono o čemu se ne usuđujemo da sanjamo...

Lionel Mesi danas slavi rođendan
Lionel Mesi danas slavi rođendanfoto: EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Argentinski fudbaler Lionel Mesi danas proslavlja 36. rođendan, koji verovatno dočekuje najsrećniji do sad.


Pre pola godine on je osvojio Svetsko prvenstvo s Argentinom, ima iza sebe sedam osvojenih zlatnih lopti, šest zlatnih kopački, četiri titue u Ligi šampiona i još mnogo, mnogo priznanja.


Kao jedan od najboljih fudbalera u istoriji, možda i najbolji, ovog leta napušta Evropu i otvara verovatno poslednje poglavlje svoje karijere, pridruživanjem Interu iz Majamija.

 

Lionel Mesi nakon proglašenja za najboljeg sportistu sveta prošle godine
Lionel Mesi nakon proglašenja za najboljeg sportistu sveta prošle godinefoto: EPA / TERESA SUAREZ

Međutim, kada je bio sasvim mali dečak, teško da je mogao i da zamisli kakva je budućnost pred njim.


Lionel Andres Mesi rođen je u Rosariju, u argentinskoj provinciji Santa Fe. Njegov otac Horhe radio je kao menadžer čeličane, a majka Selija je bila zaposlena u fabrici magneta.

Od prvih koraka, fudbalska lopta bila mu je najbolji drug i, iako niko nije mogao ni da nasluti da će izrasti u jednog od najboljih svih vremena, bilo je očigledno da će mali Leo biti profesionalni fudbaler. Međutim, i mnogo pre nego što je mogao da postane profesionalac naišao je na ogromnu prepreku, koja je lako mogla da ugasi njegove snove.


Kada je imao 10 godina, Mesiju je dijagnostikovan deficit hormona rasta.

 

Lionel Mesi u dresu Argentine na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022.
Lionel Mesi u dresu Argentine na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022.foto: EPA-EFE/Rungroj Yongrit

U pitanju je stanje pri kome se u organizmu ne proizvodi dovoljno hormona rasta, što utiče na razvoj deteta, a najpre se prepoznaje, očigledno, nedovoljnim rastom za uzrast. Iako je to moglo da ugrozi njegovo zdravlje i karijeru, Mesi je nastavio vredno da trenira i iz dana u dan svima oduzimao dah svojim veštinama. Uprkos tome što je bio niži od svih protivnika, Leo je bio umetnik s loptom i lako je nalazio rešenje i protiv krupnijih i starijih igrača, a bio je toliko brz, neuhvatljiv i okretan da ga je brat prozvao La Pulgita, odnosno Buvica.


Nakon što je u Evropi započeo profesionalnu karijeru, španski mediji proširili su nadimak na Atomska buvica, zbog Mesijevih nadljudskih veština.


Koliko je poznato, Mesi nikad nije komentarisao to što ga zovu na ovaj način, ali njegovi fanovi veruju da mu kao dečaku pred pubertetom nije bilo lako da nosi teret ovog nadimka i u svakom društvu bude najniži, najsitniji.


To je, međutim, bilo najmanji problem.

 

Lionel Mesi na meču Pari Sen Žermena
Lionel Mesi na meču Pari Sen Žermenafoto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Lečenje je bilo skupo, a zdravstveno osiguranje Mesijevog oca moglo je da pokrije samo dve godine terapija, za koje je trebalo izdvojiti najmanje 1.000 dolara mesečno.

 

Njegov tadašnji klub Njuels Old bojs obećao je da će pomoći porodici Mesi, ali je to obećanje prekršeno. Uskoro je s Mesijem kontaktirao čuveni River Plejt, ali je slavni argentinski klub odbio da plati dečaku lečenje.

 

Budući da su Mesijevi imali rođake u Španiji, konkretno u Kataloniji, uspeli su da dogovore Lionelu probu u Barseloni. Tada nije bilo uobičajeno da se sklapaju ugovori s tako mladim igračima, a Leo je bio tek dete. Ipak, oni su odlučili da mu daju šansu i pristali da plate lečenje, odnosno injekcije ljudskog hormona rasta.

 

Za nekoga ko živi s ovim stanjem, terapija je spasonosna: rešava probleme s funkcijom hipofize, kožom, zubima, vidom i imunitetom, a Mesi je bio na terapiji do svoje 14. godine.


Fudbaler nije često pričao o svojoj borbi, ali je jednom prilikom otkrio da je nakon nekog vremena sam sebi počeo da daje injekcije svake večeri.


Nije me bolelo, to je bila rutina, nešto što sam morao da radim, i radio sam to sasvim normalno – rekao je sportista.

 

Lionel Mesi nakon osvajanja Svetskog prvenstva s Argentinom
Lionel Mesi nakon osvajanja Svetskog prvenstva s Argentinomfoto: PA-EFE/RAUL MARTINEZ

Rezultat znamo: Mesi je pobedio ovaj problem i vodio ne samo normalan i ispunjen već neverovatan život.

 

Ušao je u istoriju kao jedan od najboljih u istoriji fudbala, a ne može da se požali ni na privatni život.

 

Lionel Mesi i Antonela Rokuco zajedno su još od školskih dana, a upoznali su se dok se on družio s njenim bratom, s kojim je, kako je kasnije priznao, provodio mnogo vremena kako bi mogao da viđa Antonelu.

 

1 / 7 Foto: Daniela Porcelli / Zuma Press / Profimedia

 

Kako su oboje bili stidljivi, veza nije počela odmah, a sportista je u međuvremenu iz rodne Argentine otišao u Barselonu, gde je igrao za niže kategorije. Nakon što je 2007. godine imala smrtni slučaj u porodici, Mesi je došao kući da je uteši, a par je shvatio da više ne mogu jedno bez drugog.

 

Zato je Antonela upisala studije u Barseloni i preselila se kod fudbalera, kome je rekla "da" 2017.

 

Leo Mesi i Antonela Rokuco na svom venčanju
Leo Mesi i Antonela Rokuco na svom venčanjufoto: PIKO / The Photo One / Profimedia

Antonela i Lionel zajedno imaju troje dece: Tijaga, Matea i Čira, a supruga je sportistu pratila gde god da je nastupao, pa je tako nakon Barselone cela porodica prešla u Pariz kada je Mesi potpisao za Pari Sen Žermen.

 

Sledeća avantura – Majami!

 

 

makonda-tracker