"zavisan sam od njega!"

Kažu da je zbog OVOG ČAJA Mesi najbolji na svetu! Fudbaleri ga obožavaju, a u Južnoj Americi je NARODNI LEK ZA SVE

0

Ukoliko pitate Južnoamerikance šta je najzastupljenije u tamošnjoj narodnoj medicini, najverovatnije će odgovor biti čaj kojim su najuspešniji fudbaleri današnjice opsednuti

foto: Instagram, leomessi, Instagram @neymarjr, Instagram @10aguerosergiokun
foto: Instagram, leomessi, Instagram @neymarjr, Instagram @10aguerosergiokun

Tokom nedavno održanog Svetskog prvenstva u Kataru, fudbaleri Argentine, na čelu s kapitenom Lionelom Mesijem, više puta su viđeni kako uživaju u čaju.

 

U pitanju je napitak koji igrač Pari Sen Žermena i Argentine godinama pije svakodnevno i mnogo puta je viđen kako pozira za Instagram s svojim vernim biljnim saveznikom u svakoj prilici. Ovu lepu naviku preneo je i svojim kolegama, pa je tako isti čaj omiljeni napitak mnogih slavnih fudbalera, poput Antoana Grizmana, Nejmara, Luisa Suareza, Kuna Aguera...


Ipak, nije reč o bilo kakvom čaju, već o mate čaju, južnoameričkom piću koje je proteklih godina popularnije nego ikada zahvaljujući činjenici da se tamošnji sportisti ne odvajaju od njega.

 

Gonzalo Iguain pije mate čaj redovno
Gonzalo Iguain pije mate čaj redovnofoto: Instagram @ghiguain20_9

Fudbaler Erik Dajer svojevremeno je ispričao da mu je ovo piće predstavio trener Maurisio Poketino i da se odmah zaljubio u njegov ukus.


– Mnogi od nas pije nešto što se zove mate. Postao sam zavistan od toga! – istakao je Dajer.

 

  • Šta je mate čaj?


Ovaj tradicionalni čaj potiče od biljke Yerba Mate, a pije se već vekovima unazad, još od doba prekolonijalne Južne Amerike. Koliko je poznato, prvi su ga konzumirali ljudi iz naroda Guarani, koji su živeli na prostoru delova današnjeg Brazila, Argentine, Urugvaja, Bolivije i Paragvaja.

 

Danas je njegov najveći potrošač Brazil, ali je zahvaljujući industrijskom napretku i lakšim putovanjima stigao do svih krajeva svega, pa je mate čaj vrlo popularan na Bliskom istoku, a njegovi veliki izvoznici su Sirija i Liban.

 

Antoan Grizman često pijucka mate čaj umesto vode
Antoan Grizman često pijucka mate čaj umesto vodefoto: Instagram @antogriezmann
  • Kako se priprema mate čaj?


Listovi mate se prodaju tek nakon što se dobro osuše, iseckaju i samelju u prah, koji se potom sipa u šuplji pehar koji se pravi od tikve. Iz nje se pije na slamku, poznatiju pod imenom bombila.

 

  • Čemu služi mate čaj?


Mate čaj ima blagotvorno dejstvo na zdravlje, a u Južnoj Americi on se smatra narodnim lekom za sve. Koristi se kod obične prehlade, visinske bolesti i mnogih drugih zdravstvenih problema.

 

Kun Aguero godinama uvek sa sobom nosi termos sa mate čajem
Kun Aguero godinama uvek sa sobom nosi termos sa mate čajemfoto: Instagram @10aguerosergiokun

U svom sastavu mate čaj ima mnogo hranljivih materija, a u značajnim količnama sadrži vitamine B i C. Zanimljivo je da ima viši antioksidativni kapacitet nego zeleni čaj, a koristi se i kao sredstvo za suzbijanje apetita i mršavljenje, dok njegov visok sadržaj kofeina povećava fokus. Međutim, zbog toga šteti snu i može da izazove zavisnost.


Pojedine studije utvrdile su da mate čaj može da ublaži dijabetes i povišen nivo šećera u krvi kod miševa, ali su utvrđene i još uvek nedovoljno istražene veze između raka usne duplje i jednjaka u slučajevima prekomerne potrošnje ovog čaja.

 

 

makonda-tracker