zanimljivo

Zašto kralj Čarls slavi 2 rođendana? Razlog će mnoge zbuniti, a zapravo je veoma PRAKTIČAN

0

Od ove godine i kralj Čarls III, kao i kraljica Elizabeta II, proslavljaće dva rođendana

foto: EPA /  Robert Ghement
foto: EPA / Robert Ghement

Kralj Čarls je rođen 14. novembra, ali svake godine rođendan obeležava dva puta godišnje. Osim tog datuma, koji je njegov stvarni rođendan, on, kao monarh, obeležava i jedan datum u junu, paradom poznatom kao Truping the Colour.

 

Prve godine Čarlsove vladavine, proslava u centru Londona biće održana u subotu, 17. juna. 

 

Kako nalaže kraljevska tradicija britanski monarh ima i stvarni rođendan i zvanični rođendan i taj običaj datira još od vladavine prethodnika aktuelnog suverena, kralja Čarlsa II, koji je vladao od 1660. do 1685.

 

 

Godine 1748. odlučeno je da se ova parada koristi kako bi se obeležio zvanični rođendana monarha, a Truping the Color nastao je za vreme vladavine kralja Džordža III.

 

Razlog zašto je za zvaničnu svečanost izabran baš jun jeste zbog toga što je tada vreme u Velikoj Britaniji mnogo bolje nego u novembru.


Pravi rođendan kraljice Elizabete bio je 21. aprila, ali ga je javnost slavila svakog juna. Kralj Čarls je najavio letnji datum svog prvog Truping the Color još u decembru, održavajući događaj otprilike u isto vreme kao i njegova majka.

 

Više od 1.500 vojnika, 300 konja i 400 muzičara stvoriće zadivljujući prikaz vojne preciznosti, jahanja i druge zanimljivosti tokom zvaničnog rođendana kralja Čarlsa, navodi Bakingemska palata.

 

Zašto kralj Čarls slavi dva rođendana?
Zašto kralj Čarls slavi dva rođendana?foto: Danny Lawson / PA Images / Profimedia

 

Članovi kraljevske porodice okupiće se za ovu posebnu priliku, bilo da učestvuju u paradi na konjima ili da se voze u konjskim zapregama dok će posetioci sve posmarati sa ulica koje se protežu oko Bakingemske palate.

 

Kralj Čarls će pozdraviti okupljene pre nego što se uputi u Bakingemsku palatu, gde će mu se članovi kraljevske porodice pridružiti na kultnom balkonu kako bi gledali letove aviona Kraljevskog vazduhoplovstva i timova Crvenih strela.


Dok će kralj Čarls, princ Vilijam i princeza Ana verovatno nositi svoje vojne uniforme za ovaj događaj, kraljevske žene - poput kraljice Kamile, Kejt Midlton, princeze Beatris i princeze Eugenie - pokazaće prefinjene elegantne toalete i šešire specijalno prirpemljene za ovaj važan događaj. 

 

I kraljica Elizabeta II je slavila dva rođendana
I kraljica Elizabeta II je slavila dva rođendanafoto: Reynaldo Paganelli / Sipa Press / Profimedia

 

Kraljevska deca — posebno troje dece princa i princeze od Velsa: princ Džordž, princeza Šarlot i princ Luis — takođe će se predstaviti u najlepšem mogućem izdanju.

 

Godine 2022, princ Luis je odmah postao viralan jer je pokrivao uši i vikao dok su bučni avioni prolazili iznad njih.

 

Ime Truping the Colour potiče od oficira koji pokazuju svoje "boje", zastave koje predstavljaju različite pukove u britanskoj vojsci - navode strani mediji.

 

2022. godine, poslednji put kada je kraljica Elizabeta imala Truping the Color pre njene smrti 8. septembra, započeo je četvorodnevni događaj kojim je proslavljena njena 70. godina na prestolu, poznata kao njen platinasti jubilej.

 

Kralj Čarls od ove godine slavi dva rođendana
Kralj Čarls od ove godine slavi dva rođendana foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

 

Ona se pojavila na balkonu Bakingemske palate koristeći štap, sa kojim je redovno viđana kako bi joj pomogao da se lakše kreće. Ona se poslednji put pojavila na balkonu Bakingemske palate na kraju događaja tokom dugog vikenda nakon Platinastog jubileja, pozdravljajući javnost zajedno sa svojim naslednicima - kraljem Čarlsom i princom Vilijamom - i njihovim porodicama.

 

Kralj Čarls je u novembru obeležio svoj prvi rođendan kao monarh, samo dva meseca nakon smrti njegove majke.

 

makonda-tracker