kraljevski protokol

Šta će se desiti sa kraljicom Kamilom kad umre kralj Čarls III? Evo kakav će biti sled događaja ukoliko nadživi supruga

4

Evo šta znamo o liniji sukcesije.

Šta će biti s kraljicom Kamilom nakon Čarlsove smrti?
Šta će biti s kraljicom Kamilom nakon Čarlsove smrti?foto: EPA / ANDY RAIN

Kralj Čarls III zvanično je krunisan za kralja Ujedinjenog Kraljevstva i 14 drugih nacija Komonvelta u Vestminsterskoj opatiji – prvom koje je održano u poslednjih 70 godina.

 

Ceremonija je bila spektakularna, a Čarls je tehnički preuzeo titulu kralja odmah nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II, 8. septembra 2022. godine.

 

Sa 73 godine, Čarls je najstariji član kraljevske porodice u britanskoj istoriji koji je stupio na tron (njegova majka je imala samo 25 godina na početku svoje 70-godišnje vladavine).

 

 

Pored njegove nove titule, Čarlsova supruga Kamila Parker Bouls (75) takođe je preuzela novu ulogu kraljice supruge, a od sada će biti poznata kao kraljica Kamila.

 

Šta će se dogoditi kada kralj Čarls umre?


Kao što je smrt kraljice Elizabete II bila predviđena planom za vanredne situacije poznatom kao Operacija Londonski most, tako i postoje protokoli u slučaju kraljeve smrti: Operacija Most Menaj.

 

Tačni detalji operacije Most Menaj —koja je sprovedena čim je kraljica preminula u septembru 2022.—su tajna, ali će verovatno slediti sličan obrazac kao Londonski most, počevši od obaveštenja britanske vlade i lidera Komonvelta, a zastave širom zemlje spuštene na pola koplja.

 

Šta će se desiti sa kraljicom Kamilom nakon smrti Čarlsa III?
Šta će se desiti sa kraljicom Kamilom nakon smrti Čarlsa III?foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

 

Očekuje se da će sahrana za kralja Čarlsa početi odmah nakon objave vesti o njegovoj smrti, a nakon perioda nacionalne žalosti, on će biti položen u Memorijalnu kapelu kralja Džordža VI u zamku Vindzor.

 

Ako kralj Čarls umre, da li će Kamila postati kraljica?


Nakon smrti kralja, veruje se da će Kamila zadržati svoju zvaničnu titulu kraljice supruge. Međutim, Kamila neće biti kraljica regent (šef države), već će nastaviti da obavlja svoju dužnost prema novom šefu države, pošto nije imenovana u kraljevskoj liniji nasledstva.

 

Kakav status će kraljica Kamila imati ako Čarls umre pre nje?
Kakav status će kraljica Kamila imati ako Čarls umre pre nje?foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

 

Ko je sledeći u redu sukcesije?


Nakon smrti kralja Čarlsa, njegov najstariji sin Vilijam, princ od Velsa, postaće monarh, a njegova supruga Kejt Midlton, princeza od Velsa, postaće kraljica Katarina.

 

Nakon Vilijama, linija nasledstva ide preko njegove dece: princa Džordža od Velsa, princeze Šarlote od Velsa i princa Luja od Velsa. Vilijamov brat Hari, vojvoda od Saseksa je sledeći u redu za tron posle njih, a slede njegova deca, princ Arči od Saseksa i princeza Lilibet od Saseksa.

 

Odatle, linija sukcesije postaje kontroverznija, jer je princ Endrju, vojvoda od Jorka, sledeći na redu. Princ Endru se povukao iz javnog života i prestao da obavlja svoje kraljevske dužnosti 2019. godine nakon nekoliko vesti u kojima je optužen za seksualni napad.

 

 

makonda-tracker