buran život

Otac njenog sina ju je odbacio: Slavna manekenka nije ustajala za manje od 10.000 dolara, pa godinama bežala od ogledala

0

Životna priča jedne od najlepših žena devedesetih bila je trnovita, ali je ona danas srećna žena koja je iza sebe ostavila borbu s depresijom i samopouzdanjem

Linda Evanđelista na vrhuncu karijere
Linda Evanđelista na vrhuncu karijerefoto: JOHN D MCHUGH / AFP / Profimedia

Linda Evanđelista našla se proteklih godina u centru pažnje javnosti zbog sudskog spora koji je vodila u kom je dobila 50 miliona dolara, a njena priča veoma je potresna i prava lekcija o tome kako ništa u životu ne traje večno.


Rođena je u kanadskom Sent Katarinesu 10. maja 1965. godine u katoličkoj porodici koja je pripadala radničkoj klasi, kao drugo of troje dece italijanskih emigranata.

 

  • Početak karijere Linde Evanđeliste bio je buran


Još kao dete izdvajala se lepotom i sanjala da postane manekenka, a već sa 12 godina išla je na kurs u jednoj školi modelinga na kom je učinila manire.

 

 

Tamo su je savetovali da se okuša kao manekenka, što je i počela kao tinejdžerka u svom rodnom gradu. Potom je sa 16 godina učestvovala na tinejdžerskom takmičenju za Mis Nijagare, a iako nije pobedila, privukla je pažnju predstavnika agencije Elite Model Management.

 

Već nekoliko meseci kasnije bila je u Japanu, gde je bila prvo veliko snimanje, ali se tako mlada suočila sa zahtevima da se fotografiše bez odeće. Bilo joj je vrlo neprijatno, pa je odlučila da digne ruke od karijere modela. Odmah se vratila u Kanadu i naredne dve godine se posvetila školi.

 

 

  • Povratak modelingu i vrtoglavi uspon Linde Evanđeliste


Ipak, 1984. godine sklopila je ugovor s pomenutom modnom agencijom, koja ju je sve vreme držala na oku, pa se preselila u Njujork i tako počinje njena uzbudljiva karijera. Nakon nekog vremena preošla je u Pariz, što se ispostavilo potezom koji će lansirati njenu karijeru međunarodno priznatog modela sa samo 19 godina.


Pojavljivala se na naslovnim stranama magazina L'Officiel, Vogue, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Glamour, Mademoiselle, Elle, W, Marie Claire, Allure, Time, Interview, Newsweek, Rolling Stone... Štaviše, njeno lice krasilo je više od 700 naslovnica prestižnih časopisa širom sveta. Vrlo brzo počela je da zarađuje ogromne svote, a čuvena je njena izjava "Mi ne ustajemo iz kreveta za manje od 10.000 dolara", iz intervjua koji je 1990. dala za Vogue.

 

 

  • Privatni život Linde Evanđeliste


Kada je imala samo 22 godine, udala se za Žerala Marija, predsednika Elite-a, a brak je potrajao samo šest godina. Potom je od 1992. do 1998. bila u vezi s glumcem Kajlom Meklahlanom, s kojim je bila verena tri godine. Nakon toga je stupila u vezu s francuskim golmanom Fabijenom Bartezom, s kojim je čekala dete 1999, ali je u šestom mesecu trudnoće doživela spontani pobačaj, a sportista i manekenka ostali su zajedno još tri godine.


Nekoliko godina kasnije, u oktobru 2006, Linda Evanđelista donela je na svet sina Augustina Džejmsa, ali je odbila da kaže ime njegovog oca. Međutim, 2011. podnela je sudu dokument u kom je kao otac njenog sina naveden Fransoa Anri Pino, poznati francuski milijarder koji se kasnije oženio glumicom Salmom Hajek i s njom dobio ćerku Valentinu.

 

Fransoa-Anri Pino i Salma Hajek
Fransoa-Anri Pino i Salma Hajekfoto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Linda je od Pinoa zahevala mesečnu kanadu za izdržavanje deteta u visini od čak 46.600 dolara, a pisalo se da će to biti najveća alimentacija u istoriji porodičnog prava. Mediji su detaljno pratili njihovo suđenje, na kom su svedočili i Pino i Linda, a tada je otkriveno da su oni bili u četvoromesečnoj vezi krajem 2005. i početkom 2006. godine. Ipak, nakon nekoliko burnih ročišta, bivši par se vansudski dogovorio o naknadi.

 

Proteklih godina o Lindi Evanđelisti češće se pisalo zbog njenog izgleda i činjenice da je u poslednje vreme ni nalik ženi čije je lice dobro znao ceo svet. Ona se skrivala od javnosti, viđali smo je samo na paparaco fotografijama, a onda je manekenka rešila da progovori.

 


Za magazin People dala je ekskluzivni intervju u kom je pričala kako se, nakon što nije uspela da se reši viška kilograma, podvrgla tretmanu pod nazivom "Cool Sculpting", koji podrazumeva zamrzavanje masti. U pitanju je vid neinvanzivne liposukcije koji je odobrila američka Administracija za hranu i lekove i kojom se ćelije masti smanjuju po zamrzavanju, a Linda je imala sedam tretmana fokusiranih na bradu, butine, leđa i grudi u periodu od avgusta 2015. do februara 2016. godine.


Nekoliko meseci kasnije, ona je shvatila da ne samo što tetman nije uspeo nego je efekat sasvim suprotan – masti se nisu smanjile već raširile.


Moje masne ćelije se nisu skupile nego uvećale i to me je ostavilo trajno unakaženom, čak i posle dve bolne i neuspešne korektivne operacije – istakla je Linda u saopštenju koje je potom izdala.


Pokušala sam sama sve da ispravim, mislila sam da sam u nečemu pogrešila. Došla sam do toga da više uopšte ne jedem. Mislila sam da gubim razum – priznala je manekenka.

 


Njoj je potom dijagnostikovana paradoksalna hiperplazija masnog tkiva (PAH), odnosno došlo je do zgušnjavanja i širenja zahvaćenog masnog tkiva posle zamrzavanja, što je retka pojava.


PAH nije samo uništio moju karijeru, već i život. Poslao me je u krug duboke depresije, duboke tuge i najniže dubine samoprezira. Postala sam vuk samotnjak. Ovom tužbom krećem napred i nadam se da ću se osloboditi stida, zato i izlazim u javnost sa ovom pričom – najavila je ona kada je saopštila da će pravdu potražiti na sudu. Ubrzo je tužila kompaniju Zeltiq Aesthetics Inc, koja joj je pružila ove uslufe, za odštetu od 50 miliona dolara.

 

Kako danas ističe, godine koje su usledile provela je u skrivanju od sveta jer se stidela svog izgleda, a nije smela ni da stane pred ogledalo.

 

1 / 5 Foto: British Vogue/YouTube Printscreen


Uživala sam na pisti. Sada se plašim da ću sresti nekoga koga poznajem – iskrena je bila Linda u razgovoru za People. –Ne mogu više da živim ovako, u skrivanju i sramoti. Jednostavno ne mogu više da živim s ovim bolom. Spremna sam da konačno progovorim.


Linda Evanđelista dobila je pomenutu kompaniju na sudu, a potom je i dobila pomenutih 50 miliona dolara. Nakon toga se posvetila svom izgledu i vratila se poslu, a prva kampanja u kojoj se pojavila bila je za brend Fendi.

 

 

makonda-tracker