prevarila je sve

"Kad bih rekla da mi je žao, LAGALA BIH": Priča najveće prevarantkinje 21. veka, koja je rođena žudeći za luksuzom

0

Svi su je znali kao tihu devojku s Vogom u ruci i niko, pa ni njeni roditelji, nije mogao da zamisli kakve planove kuje

Ana Sorokin (Ana Delvi)
Ana Sorokin (Ana Delvi)foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Ana Sorokin, poznatija kao Ana Delvi, našla se početkom godine u centru pažnje medija nakon što je objavljeno da će se snimati rijaliti program o njenom životu.


Očekuje se da će biti u pitanju vrlo uspešan projekat, budući da je Netfliksova serija Inventing Anna postala svetski hit. Ona govori o životu jedne od najpoznatijih prevarantkinja proteklih godina, koja je pre nekoliko meseci uslovno puštena iz zatvora i trenutno se bori protiv deportacije iz Sjedinjenih Američkih Država.


Osećam se kao potpuno druga osoba – rekla je za nedavno Ana. – Kajem se zbog svojih izbora. Ali nemam opciju da se vratim nazad i promenim sve.

 

Ana Sorokin rođena je 31. januara 1991. godine u Domodedovu, u Moskovskoj oblasti. Njen otac Vadim radio je kao vozač kamiona, dok je njena mama vodila malu prodavnicu.


Kada je Ana imala 16 godina, porodica se preselila u Nemačku, a tinejdžerki nije bilo lako da se prilagodi. Imala je poteškoće s nemačkim jezikom, a vršnjaci je pamte kao tihu i povučenu devojku. Ono što ju je izdvajalo bila je njena opsednutost modom i visokim društvom – religiozno je čitala Vogue i modne blogove.

 

Nakon što je završila školu neko vreme je studirala umetnost u Londonu, ali je odustala i vratila se u Nemačku. Kratko je stažirala u kompaniji za odnose s javnošću u Berlinu, a potom radila u Parizu, u magazinu Purple.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anna Delvey (@theannadelvey)


Iako nije često kontaktirala s roditeljima, oni su navodno plaćali njenu kiriju.
Negde u to vreme, počela je da se predstavlja kao Ana Delvi, a svoje novo prezime zasnovala je na majčinom devojačkom, tvrdila je, iako njeni roditelji kažu da im to prezime nije poznato. Kasnije Ana priznala da joj je "samo palo na pamet".


Sredinom 2013. godine, otputovala je u Njujork na Nedelju mode, a u Americi se snašla mnogo bolje nego u Francuskoj i našla prijatelje, Zato je tražila premeštaj u američko izdanje magazina Purple. Ubrzo je, međutim, dala otkaz i započela planove o osnivanju Fondacije Ana Delvi, privatnog kluba i umetničkog fonda.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anna Delvey (@theannadelvey)


Duboko je zakroračila u svet uspešnih i slavnih, bila je okružena glamurom, organizovala je žurke na kojima je okupljala poznate, a šuškalo se da je na jednoj od njih bio i glumac Mekoli Kalkin. Već sledeće godine, počela je da se predstavlja kao bogata naslednica.


Di-džej El Di opisivala je čudan susret koji je imala s Anom u maju 2014, kada joj se ona predstavila kao naslednica bogate porodice i hvalisala joj se skupom odećom, a potom pitala ljude na žurki da li može da spava kod njih. Nakon što su je svi odbili, provela je noć u automobilu, ispričala je ova muzičkarka. Ona je Anu opisala kao nekoga ko misli da ima pravo na sve i kao podlu osobu, "naročito prema ljudima koji se bave uslužnom delatnošću".

 

Međutim, klupko je ubrzo počelo da se odmotava. Nakon što je 2016. godine proslavila rođendan u velikom stilu, njena platna kartica je odbijena.

 

Ana Sorokin (Ana Delvi) u Njujorku
Ana Sorokin (Ana Delvi) u Njujorkufoto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Kolekcionar umetnina Majkl Šufu Huang, s kojim se sretala od 2015. godine, i ranije je primećivao da Ana ne plaća stvari, kao recimo let i hotelsku sobu kada su zajedno otišli na Bijenale u Veneciji. Mislio je, međutim, da je samo rasejana, ali je nakon što nije platila troškove svoje rođendanske zabave postao sumnjičav.


Primetio je i da ona uvek plaća kešom, da živi u hotelu, a nema svoj krov nad glavom. Zbog svega je prestao da se viđa i druži s njom i blokirao ju je na svim društvenim mrežama.


On nije bio jedini koji je primetio da nešto ne štima. Njena drugarica Rejčel Vilijams je tokom jednog zajedničkog putovanja morala da plati 60.000 dolara jer je Anina kartica odbijena. Ona joj je obećala da će joj vratiti novac, ali to se nije dogodilo. Zbog toga je Rejčel otišla u policiju i rekla da misli da je Ana Delvi prevarantkinja, a dobila je odgovor da su upoznati s tim i da su joj već na tragu!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anna Delvey (@theannadelvey)


Ana Sorokin konačno je uhapšena u oktobru 2017. godine u Malibuu.

 

Otkriveno je tokom istrage da je falsifikovala dokumenta iz stranih banaka prema kojima je navodno na računima imala skoro 60 miliona dolara i da je ovim lažnim dokumentima pokušala da dobije pozajmicu od 21 miliona za svoj poslovni projekt.

 

Uz to, podizala je kredite, prebacivala novac s računa na račun, podizala novac koji nije pripadao njoj, nije plaćala vožnju privatnim avionima, boravak u luksuznim hotelima...

 

Ana Sorokin (Ana Delvi) u Njujorku
Ana Sorokin (Ana Delvi) u Njujorkufoto: Elder Ordonez / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Njeni roditelji, koji i danas žive u Nemačkoj, kažu da nisu bili svesni šta Ana radi i kako izgleda njen život.


Kako je kasnije priznala za Njujork magazin, zabavljala se i nije mislila da radi nešto pogrešno.


Izgleda da ljudi misle da je to užasno, ali ja to vidim kao društveni eksperiment. Ovde ima još nekoliko devojaka koje su tu zbog finansijskih "zločina". Jedna devojka je krala identitete drugih. Nisam imala pojma koliko je to lako – ispričala je ona tokom boravka u zatvoru dok je čekala presudu.


U decembru 2018. osuđena je na tri do pet godina zatvora, a mediji su pratili suđenje detaljno jer je Ana pre svakog izlaska pred sud temeljno pripremala svoj izgled sa stilistom. Jednog dana je odbila da se pojavi na suđenju jer joj odeća nije ispeglana, a ne želi da dođe u zatvorskom odelu.

 

Ana Sorokin na suđenju
Ana Sorokin na suđenjufoto: Erik Thomas/NY Post/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

U svakom slučaju, osuđena je i nastavila je da privlači pažnju.


Lagala bih vas, sve ostale i sebe kad bih rekla da mi je žao zbog bilo čega – rekla je pred izricanje presude.


Dok je bila u zatvoru, počele su da joj ležu pare od Netfliksa, kom je prodala pravo na njenu priču, a od toga novca je platila dug mnogim bankama i kompanijama, što je, takođe, bio deo njene kazne.


Početkom februara 2021. puštena je uslobno na slobodu, na koju je navodno izašla kao nova žena. Tvrdi da sebe danas ne može da prepozna i da se kaje zbog odluka koje je donosila.

 

Ana Sorokin (Ana Delvi) na suđenju
Ana Sorokin (Ana Delvi) na suđenjufoto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

Čim je izašla iz zatvora, angažovala je snimatelje da je prate na svakom koraku, a očekuje se da će ovi snimci kasnije biti iskorišćeni u rijalitiju ili nekom novom projektu. Uz to, Ana trenutno piše knjigu o svom životu, a potpisala je ugovor i za dokumentarni film o svom životu na slobodi.

 

 

makonda-tracker