neverovatan životni put

Prešao je u islam – ZBOG LJUBAVI: Omar Šarif bio je miljenik žena, a do smrti je voleo samo jednu

1

Slavni glumac tvrdio je da se posle razvoda više nikad nije zaljubio, a umro je nekoliko meseci posle bivše supruge

Omar Šarif i Džuli Kristi u fimu 'Doktor Živago'
Omar Šarif i Džuli Kristi u fimu "Doktor Živago"foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Legendarni egipatski glumac Omar Šarif rođen je kao Mišel Dimitri Šalhaub 10. aprila 1932. godine u Aleksandriji, u tadašnjem Kraljevstvu Egipat.


Malo je poznato da je došao na svet u melkitskoj grčkoj katoličkoj porodici, i to palestinsko-sirijsko-libanskog porekla.


Vrlo mlad pokazao je interesovanje i talenat za jezike, pa je tečno govorio arapski, grčki, francuski i engleski, a služio se još turskim i italijanskim. Ipak, formalno obrazovanje stekao je u sasvim drugačijoj oblasti – završio je matetimku i fiziku na Univerzitetu u Kairu.


Živeo je u Egiptu do Revolucije, nakon čega je rešio da se preseli u Evropu.

 

 

Na kraju kraljeva, njegova porodica imala je prijateljske odnose s kraljem Farukom, koji ih je često posećivao i igrao karte s Omarovom majkom. Stoga je po dolasku Gamala Abdela Nasera na vlast bio ogorčen, pa je otišao u Englesku, gde je upisao glumu na Kraljevskoj akademiji dramskih umetnosti u Londonu.

 

Prvi put je pred kamere stao 1954.godine, a na početku karijere sarađivao je s egipatskom glumicom Faten Hamamom.

 

Omar Šarif i Farten Hamama u filmu 'Borba u dolini'
Omar Šarif i Farten Hamama u filmu "Borba u dolini" foto: Nile Cinema Company / AFP / Profimedia

To se desilo sticajem okolnosti – njegovu ulogu u filmu "Borba u dolini" trebalo je da igra Šukri Sahran, ali je Faten odbila da snima s njim, pa je reditelj kontaktirao s mladim Egipćaninom. Iako ranije nije pristajala da snima slobodnije scene, glumica je prihvatila da ih snimi s njim.


Hemija je bila očigledna, zaljubili su se gotovo na prvi pogled, a glumac je shvatio da želi da ostari sa Faten. Zbog nje je prešao u islam i uzeo ime po kom je danas poznat u celom svetu – Omar Šarif. Potom su se venčali 1955. i dve godine kasnije dobili sina Tareka, koji sekao osmogodišnjak pojavio pored oca u filmu "Doktor Živago".

 


Međutim, ispostavilo se da ovo nije bila ljubav za ceo život, a Omar i Faten razišli su se 1966. godine, a formalno razveli 1974.

 

Glumac se više nije ženio, a jednom prilikom je rekao da se posle razvoda od Faten nijednom nije zaljubio u neku ženu. Ipak, pre zvaničnog razvoda, bio je u vezama sa glumicama Pet Šijan i Dodi Maršal, kao i s jednom velikom zvezdom.

 

Naime, krajem šezdesetih bio u vezi sa glumicom Barbrom Strajsend, s kojom je igrao u filmu "Smešna devojka" (1968).

 

Omar Šarif i Barbra Strajsend u filmu 'Smešna devojka'
Omar Šarif i Barbra Strajsend u filmu "Smešna devojka"foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Njegova odluka da sarađuje s američkom pevačicom i glumicom naljutila je egipatsku Vladu zbog njene otvorene podrške Izraelu. Ovo ostvarenje bilo je zabranjeno u Egiptu i još nekoliko arapskih zemalja, a pisalo se da je Omar umalo izgubio državljanstvo svoje rodne zemlje.


Kada su je pitali za ovaj slučaj, Strajsendova je u šali rekla:


Mislite da se Kairo potresao? Trebalo je da vidite pismo moje tetke Rouz!


Prvi put je pred kamerama progovorio na engleskom u filmu "Lorens od Arabije", gde je igrao Šerifa Alija, za šta je dobio nominaciju za Oskara. Danas se ova uloga naziva "jednom od najzahtevnijih sporednih uloga u istoriji", a za njega snimanje bilo vrlo značajano jer je u kolegi Piteru O'Tulu stekao prijatelja za ceo život.

 

Omar Šarif i Piter O'Tul u fimu 'Lorens od Arabije'
Omar Šarif i Piter O'Tul u fimu "Lorens od Arabije"foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Tokom svoje duge i bogate karijere je imao priliku da igra razne karaktere i ljude različitog porekla, pre svega zahvaljujući svom daru za jezike, pa smo ga gledali pored niza legendarnih umetnika.


Ipak, koliko god da je bio ostvaren i uspešan, nije sebe smatrao srećnim čovekom.


Ovaj "zvezdani život" pružio mi je slavu, ali i usamljenost i žudnju za domom, mojim narodom i državom. Ipak, ne žalim ni za čim. Da mogu da živim ispočetka, sve bih isto uradio. Srećom, sve ovo što sam snimao zbog novca nije čisto đubre. Imao sam sjajnih momenata... – izjavio je jednom prilikom glumac, pri zalasku karijere.

 


Glumac je bio poznat kao strastveni pušač, koji je umeo da zapali i 25 cigareta dnevno, a to ga je koštalo zdravlja. Ugrađen mu je trostruki bajpas 1992, a dve godine kasni doživeo je blaži srčani udar.


Njegov sin Tarek saopštio je 2015. godine da Omar Šarif pati od Alchajmerove bolesti, kao i da već neko vreme meša svoje najpoznatije filmove u karijeri, ne seća se gde ih je snimao, ne seća se njihovih imena...


Preminuo je 10. jula 2015. godine, manje od šest meseci nakon smrti njegove bivše supruge Faten.

 

Sahrana Omara šarifa u kairu
Sahrana Omara šarifa u kairufoto: MOHAMED EL-SHAHED / AFP / Profimedia

Sahranjen je posle dva dana u Kairu, a njegovo telo bilo je prekriveno zastavom Egipta i crnim pokrovom.

 

 

makonda-tracker