divno

Opčinila ga lepotom, udvarao joj se, a ona nije htela da ČUJE ZA NJEGA: Ljubavna priča kraljice Ranije i kralja Abdula

1

Oni su svoju ljubavnu priču počeli na vrlo interesantan način. 

foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia
foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Već tri decenije jordanski kralj Abdula II i kraljica Ranija vode zajedničkim snagama Jordan. Oni će 10. juna proslaviti 29. godine braka i svi u javnom svetu smatraju da su oni jedan od najskladnijih parova. 

 

— Kako se ne zaljubiti u ovaj osmeh, iznova i iznova, iz godine i godinu. Tako sam srećna i zahvalna što si pored mene — napisala je kraljica jednom prilikom koja je kralja upoznala u ranim dvadesetim. 

 

 

Supružnici su se upoznali u avgustu 1992. godine, na večeri kod Abduline sestre - princeze Ajše, sa kojom se lepa Ranija blisko družila.

 

Jordanski kralj je u svojoj knjizi "Our Last Chance" opisao kako je izgledao ovaj trenutak, pa je kazao da je bio očaran njenom lepotom. 

 

Kraljica Ranija od Jordana, Kraljica Ranija
foto: PPE / Sipa Press / Profimedia

 

— Kad sam je pogledao, pomislio sam u sebi: "Kako lepa dama". Imala je 22 godine i nije provela mnogo vremena u Jordanu, jer je odrasla u Kuvajtu i preselila se u Jordan tokom Zalivskog rata — napisao je on.

 

Abdula je nakon večere pokušao da je pozove, ali je Ranija bila tvrd orah.

 

— Čula sam neke glasine o tebi — rekla mu je, ali on je imao spreman odgovor:

 

— Nisam ni rekao da sam anđeo, ali pola onoga što si čula o meni su samo prazne priče.

 

Uz obećanje da će razmisliti o njihovom sastanku, Ranija je završila razgovor. Budući monarh ipak nije želeo da digne ruke od udvaranja; zamolio je zajedničkog prijatelja da Raniji prenese da ima ozbiljne namere, ali je ona i dalje odbijala bilo kakav kontakt.

 

Kraljica Ranija od Jordana, Kraljica Ranija
foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

 

Ipak, nakon što joj je Abdula u novembru poslao kutiju najfinije belgijske čokolade, ova lepotica je popustila i prihvatila njegov poziv na večeru, a on se potrudio i sam pripremio obrok!

 

Abdula je radio sve da osvoji Raniju - vodio ju je na vožnje motorom po pustinji, skijanje na vodi, let helikopterom. Njihovi prijatelji ispričali su da je Abdula izvukao Raniju iz njene školjke, a da je ona ukrotila njegovu divlju prirodu, piše Blic Žena. 

 

— Stvari su se razvile i počeli smo sve više da razgovaramo i izlazimo zajedno. Pozvao sam je 30. januara Raniju na večeru povodom mog rođendana, a moj otac je sedeo pored mene i bio je zadivljen njenom lepotom i inteligencijom. Pozvao me je iste noći i pitao: "Kada želiš da upoznam njene roditelje"? Odveo sam Raniju na jedno od najlepših mesta - planinu na periferija Amana Tal Al-Ruman. Izašli smo iz automobila, a ja sam joj rekao da naša veza ide u dobrom smeru i da je brak dobra ideja. Nasmejao sam se, a ona je ćutala. Tišinu sam shvatio kao da. Posetili smo njene roditelje posle dve nedelje i dobili njihovo odobrenje za brak — otkrio je vladar Jordana u pomenutoj knjizi.

 

Kraljica Ranija od Jordana, Kraljica Ranija, Kraljica Ranija Al-Abdulah
foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

 

Par je razmenio bračne zavete već u junu 1993. godine, ni nepunu godinu od trenutka poznanstva, na raskošnoj ceremoniji na kojoj se okupio krem celog sveta. Navodno je Abdulina baka, kraljica Zein al Šaraf Talal, bila posebno očarana nevestom, uputivši joj reči:

 

— Ti si dijamant koji će postati deo porodice Hašemita.

 

Imao je neodoljiv osmeh i energiju kojom je privlačio kao magnet. Šta da kažem, sve je istorija. Kada pričam o našem prvom susretu, priča zvuči kao bajka, ali stvarnost je drugačija. Biti kraljica zapravo je posao kao bilo koji drugi — rekla je Ranija u jednom od retkih intervjua o svom privatnom životu.

 

Jednom prilikom otkrila je i da ju je kod njenog supruga posebno privukao smisao za humor i činjenica da stoji sa obe noge čvrsto na zemlji, iako potiče od aristokratke loze stare 2000 godine, piše Blic Žena. 

 

kraljica Ranija, Kraljica Ranija od Jordana, Kraljica Ranija, Kraljica Ranija Al-Abdulah
foto: Profimedia

 

Zanimljivo je da par zapravo nije računao na presto; godinama je titulu jordanskog prestolonaslednika nosio Abdulin stric - princ Hasan. No, kralj je 1999. šokirao jordansku javnost, na samrtnom odru iznenada donevši odluku da svojim naslednikom proglasi Abdulu. U Jordanu je običaj da monarh samostalni bira naslednika, nevezano za prvenstvo rođenja. Tako je u februaru 1999. Abdula imenovan za kralja, a Ranija je u 28. godini postala najmlađa kraljica na svetu!

 

Inače, surpužnici su dobili i četvoro dece - ćerke Iman i Salmu i sinove Huseina i Hašema.

 

 

makonda-tracker