odlazak velikog

Tvrdio je da je znao Hrista i bio prostitutka u 18. veku: Život Paka Rabana počeo je TRAGEDIJOM, smisao mu je dala MODA

0

Proslavljeni dizajner Pako Raban umro je danas u 89. godini, javljaju svetski mediji

foto: Aimé Dartus / AFP / Profimedia
foto: Aimé Dartus / AFP / Profimedia

Legendarni modni dizajner Pako Raban preminuo je danas u 89. godini života, saopštile su svetske agencije.


Rođen kao Fransisko Rabaneda Kuervo 18. februara 1934, u baskijskom gradu Pasaija, u pokrajini Gipuskoa, a od početka je njegov život nosio porodičnu tragičnu priču. 

 

Malo je poznato da su njegovog oca i poznatog republikanskog pukovnika pogubile Frankove trupe tokom Španskog građanskog rata, zbog čega je majka sama brinula o njemu.

 

Majka Paka Rabana, koja je radila kao krojačica u prvoj modnoj kući Kristobala Balensijage u Donostiji u Baskiji, bila je vrlo uspešna u svom poslu i kod sina je vrlo rano probudila ljubav prema modi.

 

Pako Raban preminuo je u 89. godini
Pako Raban preminuo je u 89. godinifoto: Aimé Dartus / AFP / Profimedia

Naučila ga je svemu što je znala, a kao što mu je tragedija obeležila rano detinjstvo, tako mu je majčina karijera odredila životni put. Usled Građanskog rata i zbog majčine saradnje s Balensijagom, preselili su se u Pariz 1937. godine.

 

Grad svetlosti pružio je svu svoju umetnost i širinu Rabanu, koji je rano shvatio da ga privlače oblici, konstrukcija i sklapanje, te je sebe video kao arhitektu.

 

Sredinom pedesetih godina XX veka studirao je arhitekturu u Nacionalnoj školi lepih umetnosti u Parizu, ali je sve vreme koketirao s modom i čvrsto je se držao. Ona je bila njegovo utočište i, na kraju krajeva, kora hleba, jer je za život zarađivao praveći modne skice za Dior i Živanši, a uz to je skicirao cipele za Šarla Žurdana.

 

 

Nakon toga se ipak bavio onim za šta se školovao jer se kasnije zaposlio kod najvećeg francuskog proizvođača armiranog betona Ogista Perea, gde je vredno radioo više od deset godina.

 

Ipak, od istinskog poziva nije mogao da pobegne.

 

Nakon što je naučio zanat od najvećih majstora tog vremena, svoju modnu kuću osnovao je 1966. godine. Pri dizajniranju odeće upotrebljavao je nekonvencionalne materijale kao što su metal, papir i plastika i pravio metalnu modu i neobične i blistave dizajne.

 

Njegove neobične kreacije obeležile su neke kultne trenutke pop kulture, pa je tako osmislio zeleni kostim koji je Džejn Fonda nosila 1968. godine u filmu "Barbarela".

 

Džejn Fonda u filmu Barbarela
Džejn Fonda u filmu Barbarelafoto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Danas se njegovo ime najčešće vezuje za parfeme, a prvi je napravio iste godine, kada je ostvario saradnju s kompanijom Puig. Osam godina kasnije je sagradio fabriku parfema u Šartru, a u narednim decenijama je ime "Pako Raban" postalo sinonim za kvalitet.

 

Ekscentrične izjave Paka Rabana


Raban je bio poznat po mnogim ekscentričnostima, a nije ni na televiziji krio koliko je neobičan on i njegov život.

 

Pako Raban i Salvador Dali često su se sretali
Pako Raban i Salvador Dali često su se sretalifoto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Imao je vrlo kontroverzne i, po mnogima sulude tvrdnje: da je proživeo nekoliko života, da je u jednom od prošlih života bio prostitutka u vreme Luja XV, da je poznavao Isusa Hrista, da je sreo Boga triput, da su ga posetili vanzemaljci i da je ubio Tutankamona. Štaviše, tvrdio je da je star 75.000 godina.


U starosti je 1999. godine tvrdio da je kao 17-godišnjak imao vizije Parižana u plamenu kako se bacaju u Senu i da je istraživanjem proročanstava zaključio da će se svemirska stanica Mir srušiti u Francuskoj.

 

Toliko je bure podigla ova izjava da je javno obećao da neće pričati o svojim proročanstvima ukoliko se to zaista ne dogodi 1. avgusta 1999. godine, ali je potom objasnio da mu je Bogorodica rekla da može da nastavi da priča o svojim predviđanjima.

 


 

 

 

makonda-tracker