bili su opijeni

Došao je u njen dom sa ženom i četvoro dece i — ZALJUBIO SE: Besmrtna ljubav i strast Koko Šanel i Igora Stravinskog

0

Umrli su nedugo jedno nakon drugog, a prepustili su se strastima i voleli se ludo uprkos tome što je sve bilo protiv njih

foto: Sony PicturesCollectio / Everett / Profimedia
foto: Sony PicturesCollectio / Everett / Profimedia

Proslavljena francuska dizajnerka Koko Šanel vodila je buran život — bila je modna revolucionarna, žena koja je menjala ljubavnike uprkos strogim društvenim normama, a dugo se spekulisalo čak i da je bila nacistička špijunka tokom Drugog svetskog rata.


Njen život bio je sve samo ne dosadan i prosečan, a počeo je teškim i nesrećnim detinjstvom, kao neženjeno i vanbračno dete. Nakon smrti njene majke, ostavljena je u sirotištu, gde su o Koko brinule časne sestre. Međutim, uprkos tome što nije imala nijednu privilegiju u tadašnjem društvu, Koko se izdigla iz blata i postala jedna od najupečatljivijih ličnosti 20. veka.

 

Izrasla je u energičnu ženu, koja je dobro znala šta je želela u životu,a šta ne, bila strastvena i fatalna za mnoge, a dobro je poznata njena ljubav s engleskim aristokratom Arturom Kapelom. Kapel je bio prijatelj njenog prethodnog ljubavnika, a mnogi su tvrdili da joj je on bio najvažniji saveznik dok je krčila svoj put ka uspehu.

 

1 / 13 Foto: Profimedia

 

Iako ga je Šanelova ostavila nakon što je izgradila ime u svetu mode, i dalje su se povremeno viđali, a uprkos njihovoj velikoj ljubavi Koko ga je lako zamenila jedinstvenim Igorom Stravinskim.


Slavni ruski kompozitor bio je, takođe, jedan od uticajnijih ljudi tog vremena, doduše u svojoj sferi. Među onima koji su mu se divili bila je i Koko Šanel, koja je gledala njegovo "Posvećenje proleća" i, uprkos opštem zgražavanju publike i zvižducima, oduševila se. Bila je očarana njegovim darom i širinom vidika, a u Stravinskom je prepoznala svoju srodnu dušu. Ipak, tada se nije dogodilo ništa, a spojila ih je velika životna drama čuvenog kompozitora.

 


Naime, nakon Ruske revoulcije 1917. godine, Stravinski je sa suprugom Katerinom i njihovo četvoro dece otišao u Švajcarsku, da bi se 1920. uputio u Francusku. Najpre su se smestili u bretanjskom Karanteku, posle čega je preko baletskog i umetničkog kritičara Sergeja Djagiljeva upoznao slavnu Koko Šanel. Budući da je u tom trenutku Francuskinja već bila imućna žena nije mnogo razmišljala i ponudila je Stravinskom da sa suprugom i decom živi u njenoj vili. Ljubav se, jednostavno i spontano, dogodila.


Iako se borio s ljubavlju i odanošću prema porodici, Stravinski se upustio u strastvenu vezu s Koko Šanel, a ona je bila uzbudljiva, burna. Navodno je kreatorka bila žena o kakvoj je Igor sanjao celog života, kakvu nikada ranije nije upoznao. Bila je divlja i neukrotiva, a on je bio svestan da Koko nije žena koja će zauvek biti posvećena jednom čoveku, žena zbog koje se isplati okrenuti sve. Takođe, osećaj odgovornosti prema porodici i griža savesti nisu mu dali mira, te su se rastali nedugo nakon što je planula ljubav.

 


Sve se odvijalo vrlo brzo, a iako je trajalo veoma kratko imalo je ogroman uticaj na oboje.


Veza između dizajnerke i Stravinskog trajala je od leta do zime 1920. godine, a za to vreme ona je napravila čuveni "Šanel 5", parfem koji je danas među najpoznatijima na svetu, dok je on napravio značajnu stilsku promenu i s modernizma se preorijentisao na neoklasicizam. Kako su pisali njihovi savremenici, Stravinski je nakon afere s Koko bio seksualno oslobođen, a to se prelilo na njegov kompletan život i, posebno, stvaralaštvo.

 

Koko Šanel
foto: Profimedia

Koko Šanel i Igor Stravinski živeli su daleko jedno od drugog, ali se ponovo javilo nešto što ih je spojilo: preminuli su, iako mnogo kasnije, iste godine.
Dizajnerka, tada žena od 87 godina, bila je stara i iznurena, kada je u popodne 9. januara 1971. godine otišla da se provoza i dugo obilazila ulice Pariza.

 

Potom je došla u hotel "Ric", u kom je stanovala već 30 godina, rekla sobarici: "Vidiš, ovako se umire" i preminula sutradan.


Nedugo potom, kilometrima daleko, smrt je vrebala i njenu najveću ljubav. Kompozitor je u tom trenutku već decenijama živeo u Americi, sa svojom drugom ženom Verom, a u martu je završio u bolnici u Njujorku zbog edema pluća. Iako je deset dana kasnije izašao i uselio se u svoj novi stan na Petoj aveniji, bolest nije popuštala. Ubrzo je prestao da jede, a 6. aprila je preminuo od zastoja srca.

 

 

O ljubavi Koko Šanel i Igora Stravinskog decenijama se priča kao jednoj od najstrastvenijih afera slavnih, a snimljeno je i više filmova u kojima se pominje ova ljubav. Najpoznatiji je nazvan jednostavno "Koko Šanel i Igor Stravinski" (2009), njegovu režiju potpisuje Jan Kunen, a kompozitora je na velikom platnu "oživeo" Mads Mikelsen, dok je Koko odigrala Ana Muglali.

 

Koko Šanel, Igor Stravinski
foto: Sony PicturesCollectio / Everett / Profimedia

 

makonda-tracker