modna istorija

U eri boja, resa i šljokica: Priču o tome zašto je Koko Šanel napravila MALU CRNU HALJINU sigurno niste čuli

0

Skoro 100 godina, u modi važi isto pravilo: kad ne znaš šta da obučeš, a želiš da izgledaš sjajno, izaberi malu crnu haljinu. Ali je do toga uopšte došlo u eri u kojoj su na ceni bile šljokice, rese i wow efekar?

foto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia
foto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Kada čujete reči "mala crna haljina", obično najpre pomislite na Odri Hepbern u filmu "Doručak kod Tifanija", zar ne? Zamislite glumicu kako stoji ispred izloga u čuvenoj haljinici Ibera de Živanšija, za koju se veruje da je prvi ovakav model.


Međutim, istorija pokazuje drugačije: prvu malu crnu koktel haljinu dizajnirala je slavna Koko Šanel i time udarila temelje u ono što danas znamo kao modnu klasiku.


Čuveni Vogue objavio je 1926. godine skicu jednostavne crne haljine od krepa. Imala je duge i uske rukave, bila je ukrašena nizom bisera i nazvana "Šanelov Ford", što je značilo da je bila jednostavna i dostupna pripadnicama svih staleža.

 

Vogue je tada ocenio da će ovaj model postali "neka vrsta uniforme za žene s ukusom" i, po onome što danas znamo, nije pogrešio!


Nametnula sam crnu boju; i danas je jaka jer crna briše sve okolo – rekla je kasnije Koko Šanel.

 

Koko Šanel
foto: Profimedia

Njen tajming je bio savršen: budući da se mala crna haljina pojavila u eri Velike depresije, kada su ključne karakteristike odeće bile jednostavnost i pristupačnost, ovo je bio idealan komad odeće. Kasnije, tokom rata, nije uvek bilo lako doći do materijala, pa je crna i jednostavna odeća ostala prvi izbor jer ste s njom mogli da budete elegantni bez preterivanja u bilo čemu.


Njena namera za odeću koju je predstavila 1926. bila je da bude dostupna najširem mogućem tržištu – pisao je svojevremeno Bi-Bi-Si. – Ova njena kreacija je u modu unela revoluciju.

 

Mala crna haljina
foto: MAJA HITIJ / AFP / Profimedia

Dok su se drugi dizajneri okretali tome da odeća bude što razmetljivija i raskošnija, Koko Šanel je preferirala svedenost i crnu boju, kao "protivotrov".


Ništa nije teže napraviti nego malu crnu haljinu – tvrdila je Koko. – Moda mora da predstavlja mesto i trenutak...


Usledio je Diorov odgovor na ovu haljinu tokom pedesetih i time je ona postala proveren i pouzdan klasik. U narednim decenijama, svi uspešniji kreatori imali su svoje verzije male crne haljine, a ona je danas najsigurniji način da ostavite utisak uz minimum truda.

 

 

makonda-tracker